۲۷ شهریور ۱۳۹۶، ۱۹:۳۶
کد خبر: 82669155
T T
۰ نفر

فناوري هاي نوين و حركت در جهت كشاورزي علمي

۲۷ شهریور ۱۳۹۶، ۱۹:۳۶
کد خبر: 82669155
فناوري هاي نوين و حركت در جهت كشاورزي علمي

تهران– ايرنا– انجام تحقيقات هدفمندعلمي با بهره گيري از فناوري هاي نوين در كشاورزي، اميد به حفاظت از منابع پايه و بسترهاي زيست محيطي و خودكفايي در محصولات كشاورزي را ايجادكرده است.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار گروه علمي ايرنا، پژوهشكده بيوتكنولوژي وزارت جهاد كشاورزي از مراكز پژوهشي حاضر در چهارمين نمايشگاه زيست فناوري است.كهامروز براي دقايقي ميزبان وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي بود.
دكتر نيراعظم خوش خلق سيما رئيس پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي امروز دوشنبه در بازديد دكتر ربيعي وزير تعاون از غرفه اين پژوهشكده در چهارمين نمايشگاه زيست فناوري با اشاره به اقدامات و دستاوردهاي اين پژوهشكده، ضمن معرفي ساليكورنيا به عنوان يكي از محصولات پژوهشكده، اظهار داشت: با استفاده از روش هاي شورورزي و فناوري هاي نوين، خاك و آب شور ديگر نمي تواند مانعي براي كشاورزي باشد.
وي ادامه داد:ساليكورنيا گياهي گوشتي است كه قابليت كشت در زمين هاي غير زراعي و آبياري با آب دريا را دارد و داراي مواد معدني مانند منيزيم، پتاسيم، مس، آهن، منگنز و روي است كه از آن به عنوان غذاي فراسودمند ياد مي شود.
رئيس پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي همچنين يكي از دلائل حضور در چهارمين نمايشگاه زيست فناوري را آگاهي بخشي و رفع نگراني هاي موجود در حوزه فناوري هاي زيستي از جمله محصولات تراريخته ذكر كرد.
وي كشت بافت سيب را از اقدامات پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي وزارت جهاد كشاوري عنوان كرد و با تاكيد برتوجه هرچه بيشتر بر تنوع زيستي تصريح كرد: به علت رفع آلودگي از باغ هاي كشور، از طريق كشت بافت، در تلاش هستيم كه نهال سالم در اختيار كشاورزان قرار گيرد.
خوش خلق سيما همچنين به كشت بافت به عنوان يكي ديگر از دستاوردهاي پژوهشكده اشاره كرد و گفت: اين پژوهشكده نخستين مركزي است كه كشور را از ريزغده سيب زميني خودكفا كرد، اين درحالي است كه پيش تر ميليون ها دلار پول صرف واردات بذر سيب زميني به كشور شده بود.
وي با اشاره به چند طرح تجاري سازي شده از سوي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي، دانش فني توليد بذر سالم (ميني تيوبر) سيب زميني از طريق كشت بافت را از آن جمله دانست و با بيان اينكه سطح زير كشت سيب زميني در كشور حدود 170 هزار هكتار و ميزان توليد سالانه آن حدود 4 ميليون تن است، افزود: اين محصول رتبه چهارم را در بين كل محصولات كشاورزي كشور به خود اختصاص داده است.
وي ادامه داد: يكي از معضلات كشور در سال‏ هاي قبل توليد بذور سالم سيب زميني بود بنحوي كه براي واردات سالانه حدود دو هزار تن بذر سالم سيب زميني، بيش از دو ميليون يورو ارز از كشور خارج مي‏ شد و همراه آن انواع بيماري‏ ها و آفات مختلف قرنطينه ‏اي وارد كشور مي‏ شد، ضمن اينكه براي توليد اين بذور به خارج از كشور وابستگي وجود داشت.
خوش خلق سيما با بيان اينكه، پژوهشكده، دانش فني توليد بذر سالم (ميني تيوبر) سيب زميني از طريق كشت بافت را تدوين و نسبت به تجاري سازي و اجرايي كردن پروتكل آن اقدام كرده است، افزود: دانش فني توليد بذر سالم سيب زميني به 25 شركت خصوصي منتقل و منجر به خودكفايي كشور در زمينه توليد اين بذر مهم شد.
وي در ادامه با تاكيد براينكه، كرم ساقه خوار برنج، آفت كليدي مزارع شاليكاري كشور محسوب مي شود و مصرف بالاي سموم شيميايي موجب آلودگي محيط زيست مي شود، خاطرنشان كرد: برنج تراريخته مقاوم به كرم ساقه خوار از جمله دستاوردهاي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي وزارت جهاد با بهره گيري از مهندسي ژنتيك است.
رئيس پژوهشكده بيوتكنولوژي در ادامه توليد پروبيوتيك هاي بومي براي استفاده طيور، دانش فني تكثير درون شيشه اي پايه پسته هيربيد خارجي، دانش فني توليد سريع بيوكمپوست غني شده از پسماندهاي شهري و كشاورزي و دانش فني سالم سازي و تكثير انبوه ارقام و پايه هاي درختان باغي مهم كشور را از ديگر طرح هاي تجاري سازي شده اين پژوهشكده نام برد.

**اقدامات پژوهشكده بيوتكنولوژي متمركز بر معضل كم آبي است
قائم مقام فناوري پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي وزارت جهاد كشاورزي نيز در بازديد وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي با تاكيد بر اينكه ما در پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي در چند حوزه در حال فعاليت هستيم، يكي از اين شاخه ها را بحث خشكي، بحران آب و بحث هاي مانند آلودگي هاي سموم و كودها دانست.
دكتر پژمان آزادي باتاكيد براينكه محققان پژوهشكده بيوتكنولوژي وزارت جهاد كشاورزي متخصصان علوم بيوتكنولوژي مي باشند، به دستاوردهاي اين پژوهشكده اشاره و ضمن معرفي ساليكورنيا به عنوان يكي از محصولات پژوهشكده در حوزه كم آبي اظهار داشت: با استفاده علمي ديگر خاك و آب شور سدي براي كشاورزي محسوب نمي شود.
وي ادامه داد: در واقع كاري كه در پژوهشگاه انجام مي گيرد تمركز بر معضل اصلي كشاورزي يعني كم آبي است، بعبارتي با توليد محصولاتي كه مقاوم به خشكي هستند استفاده از آب كاهش پيدا مي كند و اين در راستاي نيل به اقتصاد كشاورزي مقاوم و پايدار بسيار راهگشا خواهد بود.
قائم مقام فناوري پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي وزارت جهاد كشاورزي در ادامه تاكيد كرد:با استفاده از روش هاي شورورزي و فناوري هاي نوين، خاك و آب شور ديگر نمي تواند مانعي براي كشاورزي باشد.
وي ضمن معرفي ساليكورنيا به عنوان يكي از محصولات پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي وزارت جهاد كشاورزي، اظهار داشت: ساليكورنيا گياهي گوشتي است كه قابليت كشت در زمين هاي غير زراعي و آبياري با آب دريا را دارد و داراي مواد معدني مانند منيزيم، پتاسيم، مس، آهن، منگنز و روي مي باشد كه از آن به عنوان غذاي فراسودمند نام برده مي شود.
آزادي ادامه داد:در بحث مقاومت و آفات و بيماري ها يك سري كارها در حال انجام است كه در حوزه بحران آب كشاورزي برنامه گياهان هالوفيت مانند ساليكورنيا كه نمونه آن درنمايشگاه است مبناي كار ما قرار گرفته به اين ترتيب كه بتوانيم با اصلاح مولكولي و با استفاده از رويش هاي بيوتكنولوژيك گونه هاي مناسب شوري پسندي همچون ساليكورنيا را انتخاب و در مناطق مختلف كشور كمه طبيعتا بحران آب مواجه و شوري آب مواجه است استفاده كنيم.
وي مصرف بصورت تازه خوري و يا فرآوري شده، توليد روغن با كيفيت مطلوب خوراكي به دليل داشتن 78 درصد اسيدهاي چرب غير اشباع، تامين علوفه، مصارف آرايشي و بهداشتي به دليل داشتن خاصيت ضد باكتريايي، قارچي و سرطاني و همچنين فيلتر زيستي مناسب براي حذف فلزات سنگين و آلودگي هاي نفتي از خاك و اصلاح خاك شور را از مهمترين مزايا و خصوصيات گياه ساليكورنيا عنوان كرد.

**دانش فني توليد سريع بيوكمپوست غني شده از پسماندهاي شهري و كشاورزي
اما قائم مقام فناوري پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي وزارت جهاد كشاورزي در ادامه با اشاره به اينكه، سالانه بيش از 100 ميليون تن انواع پسماند كشاورزي و بيش از 20 ميليون تن انواع پسماند جامد شهري در كشور توليد مي شود، گفت: بخش اعظم اين پسماندها دفن و سوزانده مي شوند كه بدون استفاده باقي مي مانند اين درحالي است كه كشور سالانه به بيش از 60 ميليون تن انواع كود آلي و زيستي براي افزايش ماده آلي خاك نيازمند است.
دكتر آزادي با بيان اينكه، حداقل 50 درصد اين پسماندها براي توليد بيوكمپوست به عنوان كود عالي قابل استفاده است، به دو چالش اساسي توليد كمپوست اشاره و گفت: پايين بودن كيفيت محصول توليدي و طولاني بودن زمان توليد ما را بر آن داشت به دانش فني توليد سريع بيوكمپوست غني شده از پسماندهاي شهري و كشاورزي دست پيدا كنيم.

**دانش فني سالم سازي و تكثير انبوه ارقام و پايه هاي درختان باغي مهم كشور
قائم مقام فناوري پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي وزارت جهاد كشاورزي در ادامه با بيان اينكه، سطح زيركشت محصولات باغي در حال حاضر 6 ميليون هكتار و ميزان محصولات باغي كشور حدود 16 ميليون تن گزارش شده است در عين حال متوسط عملكرد ميزان توليد محصول در باغات كشور را نصف متوسط عملكرد باغات در كشورهاي پيشرفته دانست.
آزادي دليل اين كاهش بازدهي را در قدمت و استفاده طولاني و همچنين آلودگي به بيماري هاي باكتريايي و ويروسي عنوان كرد.
وي گفت: با بكارگيري روش هاي بيوتكنولوژي براي رديابي ويروس ها و نيز سالم سازي گياهان باغي كه تننها در شرايط كشت بافت امكان پذير است، مي توان با همين سطح زير كشت كنوني ميزان توليد محصولات باغي در كشور را حداقل به ميزان 10 تا 15 درصد افزايش داد.
وي در ادامه دانش فني توليد نانوسيليكا از كلش و سبوس برنج، تهيه ارقام برنج تراريخته مقاوم به كرم ساقه خوار، دانش فني توليد بتاكاروتن از ريز جلبك دوناليلا را از ديگر موفقت هاي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي وزارت جهاد كشاورزي برشمرد.
چهارمين نمايشگاه زيست فناوري امروز دوشنبه با حضور وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي، رييس كميسيون اجتماعي مجلس و جمعي از روساي ستادهاي معاونت علمي و فناوري در مصلاي امام خميني (ره) آغاز به كار كرد.
اين نمايشگاه از 27 تا 29 شهريورماه جاري ميزبان علاقمندان، اساتيد و دانشجويان و شركتهاي فناور فعال در حوزه زيست فناوري است.
علمي ** 1836 **
گزارش: يوسف درويشي*انتشار:محتشمي
۰ نفر