۲۸ شهریور ۱۳۹۶، ۱۳:۰۰
کد خبر: 82669883
T T
۰ نفر
تشدید مخالفت های داخلی و خارجی علیه همه پرسی اقلیم كردستان عراق

اربیل – ایرنا- از 7 ژوئیه سال 2017 میلادی هنگامی كه رئیس اقلیم كردستان عراق با همراهی برخی احزاب كرد عراق تصمیم به برگزاری همه پرسی گرفت، مخالفتها با آن در دو سطح داخلی و خارجی آغاز و با گذشت زمان این مخالفتها هر چه جدی تر شد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، در سطح خارجی كشورهای منطقه و از جمله جمهوری اسلامی ایران به تفكیك مواضع خود را صریح و روشن در مخالفت با همه پرسی اعلام كردند كه به ترتیب به این مخالفتها اشاره می شود:
1- تركیه :اردوغان روز یكشنبه پیش از سفر به نیویورك برای شركت در هفتاد و دومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران در فرودگاه بین المللی آتاتورك استانبول گفت: تنوع قومی در عراق نمی تواند بهانه ای برای تجزیه این كشور باشد.
وی تاكید كرد: ما نمی توانیم نسبت به این همه پرسی استقلال بی تفاوت باشیم و اجازه این كار را نخواهیم داد.
وی با بیان این كه روند ناخوشایندی در مرزهای مشترك تركیه و عراق در جریان است، اظهار كرد: دو كشور 350 كیلومتر مرز مشترك با هم دارند و در این مناطق هم تباران و هم كیشان ما زندگی می كنند و همه ما دارای یك تمدن مشترك هستیم و به همین علت، كرد، عرب و تركمن بودن نمی تواند ما را از هم جدا كند.
وی اضافه كرد: ما موضع خود را بارها در دیدار با مقامات اقلیم كردستان عراق بیان كرده ایم و اقدام امروز آنها پذیرفتنی نیست.
همزمان با این موضع گیری صریح و روشن بینالی یلدرم نخست وزیر تركیه نیز در موضع گیری علیه این همه پرسی اظهار داشت: كسانی كه در سوریه و عراق خیالات خام در سر پرورانده و در پی ایجاد دولت ساختگی هستند، این را بدانند كه هر اقدامی در داخل و خارج كشور، امنیت ملی تركیه را به خطر بیندازد، با پاسخ لازم رو به رو خواهد شد.
وی بیان كرد: هیچ كس نمی تواند در مرزهای جنوبی تركیه، سوریه و عراق كاری انجام دهد و تشكیلات تروریستی ایجاد كند و تركیه در این خصوص مصمم بوده و هشدارهای لازم را نیز داده است.
وی با هشدار به بارزانی و با تاكید بر لغو برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم كردستان عراق ادامه داد: اگر این موضوع مد نظر قرار نگیرد، ذره ای از اتخاذ تدابیر لازم كوتاه نخواهیم آمد و اقدام لازم را انجام خواهیم داد.
در راستای تاكید بر این مواضع روزهای اخیر شهرهای تركیه شاهد تجمع مخالفان همه پرسی استقلال اقلیم كردستان عراق بود.
برخی از شخصیت های كرد عراقی نیز موضع تركیه را در این خصوص جدی می دانند و در این خصوص به رهبران كرد عراقی هشدار لازم را داده اند. بهروز گلالی نماینده اتحادیه میهنی كردستان عراق در تركیه در این خصوص در مطلبی نوشت: اگر رهبران كرد عراقی مواضع تركیه را جدی نگیرند تركیه با نیروی نظامی وارد اقلیم شده و كردستان عراق غرق خون خواهد شد.
2- بغداد: دولت مركزی از روز اول با این همه پرسی مخالفت كرده و این اقدام اقلیم كردستان عراق را گامی در راستای تجزیه عراق و نقض یكپارچگی خاك عراق می داند. حیدرالعبادی نخست وزیر عراق در سفر به سازمان ملل نیز یكی از مهمترین موضوعاتی را كه با مقامات سایر كشورها مطرح می كند موضوع همه پرسی است. دولت عراق همچنین در تلاش است در دو سطح داخلی و خارجی با این موضوع روبرو گردد. از یك سو در تلاش است از توانمندیهای قانون اساسی عراق برای ممانعت از این اقدام اقلیم بهره بگیرد و در سطح خارجی نیز می كوشد با ایران، تركیه ، آمریكا و انگلیس در این خصوص هماهنگ بوده و رهبران كرد عراقی نسبت به عواقب برگزاری همه پرسی هشدار سازد. فرید اسه سرد عضو كمیته رهبری اتحادیه میهنی كردستان عراق در این خصوص نوشت: بغداد در یك روند قانونی در حال مقابله با همه پرسی است و با توجه به مخالفتهای بین المللی این همه پرسی را با شكست روبرو خواهد ساخت.
3- آمریكا : آمریكاییها در سطح رسمی بارها اعلام كرده اند كه خواهان لغو همه پرسی و ادامه مذاكرات با بغداد هستند تا مشكلات بوجود آمده حل گردد. در آخرین اقدام آمریكا بریت مك گورك نماینده آمریكا در ائتلاف مبارزه با داعش در دیدار با بارزانی طرحی را به وی داد تا بر اساس آن همه پرسی را لغو كند اما این طرح از سوی بارزانی رد شد و مسعود بارزانی در سخنانی خطاب به آنها اعلام كرد كسانی كه دم از حقوق بشر می زنند چرا به خواسته های كردها پشت می كنند؟ وزارت امورخارجه آمریكا و كاخ سفید نیز در بیانیه های رسمی تاكید كرده اند كه مخالف برگزاری همه پرسی هستند. اگرچه رسانه های منطقه اعلام می كنند آمریكاییها خواهان تعویق همه پرسی هستند اما بیانیه های صادره نشان می دهد آمریكاییها خواهان لغو همه پرسی هستند.
4- فرانسه : فرانسویها نیز در این میان تاكید دارند كه همه پرسی باید لغو و رهبران كردی نباید اسیر هیجانات مقطعی شوند.
در سطح داخلی نیز گروههای جماعت اسلامی كردستان عراق و جنبش تغییر بر این باور هستند كه برگزاری همه پرسی در شرایط كنونی به نفع هیچ كس و گروهی نیست و بایستی قبل از این اقدام بحران مشروعیت سیاسی در اقلیم كردستان عراق حل و فصل شود.
بارزانی تاكنون با همه خواسته ها مخالفت كرده است و تاكید كرده است كه در شرایطی همه پرسی به تعویق می افتد كه بغداد وارد گفتگوهای مستقیم برای استقلال اقلیم كردستان عراق شود.
با توجه به روند مطالبات بغداد و كشورهای منطقه و گروههای داخلی از بارزانی و خواسته متقابل وی بسیار بعید است در مدت زمان كم باقی مانده توافقی حاصل شود هرچند نباید از هر احتمالی غافل ماند.
خاورم*۳۵۱*۴*9366**380