۷ مهر ۱۳۹۶، ۱۷:۱۳
کد خبر: 82681079
T T
۰ نفر

روایت هنر تعزیه خوانی در روستای كندوله

۷ مهر ۱۳۹۶، ۱۷:۱۳
کد خبر: 82681079
روایت هنر تعزیه خوانی در روستای كندوله

كرمانشاه- ایرنا- هنر تعزیه خوانی نمایش آیینی - مذهبی ایرانیان است كه بیشتر در ایام محرم به نمایش در می آید و موضوع آن نیز غالبا به تصویر كشیدن واقعه عاشورا و شخصیت های اصلی سپاه اسلام و كفر در دشت كربلاست.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ایرانیان در ساختن تعزیه و به نمایش درآوردن واقعه كربلا و حدیث مصائب سیدالشهدا (ع) به شكل اسطوره ای و حماسی همواره پیش قدم بوده اند.
نمایش مصائب اهل بیت (ع) در هنر تعزیه خوانی همواره دارای تاثیرات بی شماری بین مردم بوده و استقبال بسیار خوبی نیز از آن بعمل می آید تا جایی كه گاه، جای سوزن انداختن نیز پیدا نمی شود.
در استان كرمانشاه نیز هنر تعزیه خوانی از ده ها سال قبل رواج داشته و می توان خاستگاه این هنر مذهبی را روستای كندوله از توابع شهرستان صحنه جستجو كرد.
روستای هدف گردشگری كندوله یكی از روستاهای استان كرمانشاه است كه مردمانش سرشار از ذوق هنری و ارادت خالصانه به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) هستند و هر ساله در ایام محرم، هنر تعزیه خوانی را به نمایش می گذارند.
روستایی كه خیلی از ساكنان آن، نسل اندر نسل در هنر تعزیه خوانی دستی بر آتش داشته اند و آن را همانند میراثی گرانبها به نسل های بعد از خود انتقال داده اند.
'نوید امیری' جوان 27 ساله این روستاست كه به گفته خود حدود 20 سال از عمرش را در هنر تعزیه گذرانده است، هنری كه به داشتن آن افتخار می كند و می گوید آن را تا آخر عمر حفظ خواهد كرد.
وی كه چند سالی است نقش شمربن ذی الجوشن را در تعزیه های اجرا شده بر عهده دارد، در روستایشان به 'عمو شمر' معروف است، شمری كه به گفته خود عاشق امام حسین (ع) است و تاكنون حاجت های زیادی از وی گرفته است.
این هنرمند تعزیه خوان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از شیرینی ها و سختی های كار خود و خاطراتی كه تاكنون برایش رقم خورده مطالبی بیان داشت.

**خانوادگی در كار تعزیه خوانی بوده ایم
امیری در ابتدای این گفت و گو از ورودش در سن حدود هفت - هشت سالگی به دنیای تعزیه خوانی خبر داد و گفت: سال های طولانی است كه به صورت خانوادگی در این هنر فعالیت كرده ایم و به جز من، پدر، برادرها، عموها و دایی هایم نیز تعزیه خوان بوده اند.
وی گفت: یكی از برادرهایم كه از تعزیه خوانان به نام روستا بود متاسفانه چند سال پیش فوت كرد اما داغ این برادر اجازه نداد تا از هنر آباء و اجدادی خود دست بكشیم و برادر دیگرم نیز كه دانشجوی دانشگاه آكسفورد انگلستان هست همه ساله در ایام محرم به روستا باز می گردد و لباس تعزیه به تن می كند.
امیری ادامه داد: در حدود 20 سالی كه توفیق داشته ام در هنر تعزیه خوانی باشم نقش های فراوانی را پذیرفته ام كه نقش حضرت قاسم، نقش حضرت علی اكبر، نقش حضرت سكینه و این اواخر نیز نقش شمر را بازی كرده ام.

** ماجرای نپذیرفتن نقش حضرت سكینه (س)
این هنرمند تعزیه خوان در خصوص اتفاق جالب و در عین حال قابل تاملی كه برایش در هنگام پذیرفتن نقش حضرت سكینه (س) رخ داده، سخن گفت و افزود: بنا به دلایلی مایل به پذیرفتن این نقش نبودم و چند بار درخواست دوستانم را برای بازی كردن رد كردم.
وی تصریح كرد: پس از مخالفت های چند باره با اجرای نقش حضرت سكینه (ع)، ناگهان بر اثر اتفاقی معمولی زمین خوردم و ناگهان همه بدنم شروع به درد كشیدن كرد، به گونه ای كه تحمل آن برایم بسیار سخت شده بود.
امیری افزود: در آن لحظات ناگهان ماجرای رد كردن نقش حضرت سكینه به خاطرم آمد و همانجا به خدا قول دادم اگر بهبود پیدا كنم حتما آن نقش را به بهترین شكل ممكن ایفا خواهم كرد كه به اذن پروردگار پس از دقایقی حالم رو به بهبود گذاشت و كم كم از دردم كاسته شد.
تعزیه خوان جوان كندوله ای یادآوری كرد: همانجا بود كه با تمام وجود به بزرگی و حقانیت این خاندان ایمان آوردم و اتفاقا ایفای نقش حضرت سكینه یكی از بهترین بازی هایی بود كه در عرصه تعزیه انجام داده بودم.

** عمو شمر روستای كندوله ام
وی در خصوص پذیرفتن نقش شمر نیز گفت: پس از سال ها بازی در نقش های اهل بیت (ع)، به پیشنهاد بقیه قرار شد تا از این پس ایفاگر نقش شمر قاتل امام حسین (ع) باشم، كاری كه از لحاظ روحی برایم بسیار سخت است.
امیری ادامه داد: در روستا دوستان و همسالانم به مزاح مرا 'عمو شمر' صدا می زنند اما به راستی كه من عاشق امام حسین (ع) هستم و از ایشان حاجت های فراوانی گرفته ام و حتی گاهی اوقات در حین ایفای نقش نمی توانم خودم را كنترل كنم و اشك از دیدگانم جاری می شود.
این هنرمند كرمانشاهی در خصوص اینكه آیا بازی در نقش شمر باعث نشده كه تماشاگران تحت تاثیر قرار گرفته و بخواهند به وی تعرضی كنند، گفت: خوشبختانه مردم روستای كندوله با هنر تعزیه خوانی مانوس بوده و علاقه بسیاری زیادی به آن دارند و می دانند كه بازیگر نقش شمر یا سایر اشقیا از ته دل و عمق جان عاشق اهل بیت (ع) و امام حسین (ع) هستند و هرگز رفتار بدی را از خود نشان نداده اند.
وی تصریح كرد: درست است كه من چند سالی است كه نقش شمر را بازی می كنم اما توسلم به اهل بیت (ع) باعث شده تا هرچه از آن ها می خواهم اگر قسمت و صلاحم باشد از من دریغ نكنند و تاكنون حاجت های زیادی را گرفته ام.

**بازدید هشت هزار نفری از مراسم تعزیه خوانی روستای كندوله
امیری با بیان اینكه مراسم تعزیه خوانی روستای كندوله نیز امسال همانند سال های قبل برپاست، گفت: در روزهای هفتم تا دهم محرم مراسم تعزیه خوانی اجرا می شود.
وی در پایان و با بیان اینكه سال گذشته در روز عاشورا نزدیك به هشت هزار نفر از داخل و حتی خارج استان نظیر همدان به تماشای تعزیه خوانی روستای كندوله آمده بودند، از عموم مردم دعوت كرد تا در روزهای هشتم، نهم و دهم محرم مهمان مردم كندوله باشند و مراسم تعزیه خوانی را از نزدیك مشاهده كنند.
كندوله یكی از 14 روستای هدف گردشگری استان كرمانشاه است كه در 62 كیلومتری شهر صحنه و 80 كیلومتری شهر كرمانشاه واقع شده است.
7458/8066 خبرنگار:مسعود اسماعیلی ** انتشار دهنده:علی مولوی
۰ نفر