۸ مهر ۱۳۹۶، ۱۰:۲۸
کد خبر: 82681309
T T
۰ نفر
آذربايجان غربي در سوگ شهادت سقاي كربلا، غرق در ماتم است

اروميه - ايرنا - همزمان با سراسر كشور، روز شنبه نواي يا ابوالفضل و يا حسين در تاسوعاي حسيني، فضاي بيش از 100 نقطه از شهرها و روستاهاي آذربايجان غربي را پر كرده و مردم ولايت مدار اين استان در عزاي سقاي تشنه لب صحراي كربلا به ماتم نشسته اند.

به گزارش ايرنا، عزاداري تاسوعاي حسيني با حضور گسترده پير و جوان، كودك و نوجوان و شور اشتياق عزاداران حسيني در سراسر آذربايجان غربي برگزار شد تا بار ديگر مردم اين استان ارادت خود را به سقاي دشت كربلا ثابت كنند و در سوگ از دست دادن اين سردار كربلا بر سر و سينه خود بكوبند.
جمعيت ميليوني اين استان در صدها بخش، 17 شهر و هزاران روستاي آذربايجان غربي در روز تاسوعاي حسيني كه به روز حضرت عباس (س) علمدار كربلا مشهور است، با راه اندازي صدها دسته و هيات عزاداري به سوگواري براي امام حسين (ع) و ياران با وفايش به خصوص حضرت ابوالفضل (ع) پرداخته اند.
برخي از مردم در اين روز به نيت برآورده شدن حاجت هاي خود در ميان عزاداران حسيني و مردم نذري هايي از قبيل چاي، شربت و مواد غذايي پخش مي كنند و عده اي نيز پارچه يا روسري خود به علم دسته هاي عزاداري نصب كرده اند تا حاجتشان روا شود.
حل هايي نيز براي تجمع عزاداران و ايستگاه هاي صلواتي تعبيه شده تا عزاداري سقاي دشت كربلا بدون هيچ مشكل و ايجاد مزاحمت براي ساير افراد برگزار شود.
وقتي به دسته هاي عزادراي نگاه كني، مييني كه مردان پا به سن گذاشته با موهاي سفيد تا كودكاني كه تازه راه رفتن آموخته اند، در اين دسته ها زنجير زني و سينه زني مي كنند و در سوگ سقايشان در ماتم هستند.
روز تاسوعا به حضرت ابوالفضل العباس (ع) منتسب است و در آذربايجان غربي عزاداري هاي اين روز بسيار باشكوه برگزار مي شود، عزاداران و نوحه خوانان اشعار و مداحي هاي خود را در وصف سقا و سردار دشت كربلا اختصاص مي دهند و براي آن حضرت دلاور و جوان بني هاشم، اشك ماتم مي ريزند.
بعد از ظهر تاسوعا مردم اين استان در امامزاده ها و اماكن متبركه جمع مي شوند و در اين محل ها به ياد فرزندان ائمه اطهار و سادات عزاداري مي كنند و آئين هاي عزاداري تا نيمه هاي شب ادامه مي يابد.
ذبح قرباني در مسير عبور دسته هاي حسيني، اطعام عزاداران و پهن كردن سفره هاي احسان و خيرات از آئين هاي ديرين مردم آذربايجان غربي در روزهاي عزاداري است.
همچنين سازمان انتقال خون آذربايجان غربي نيز در روزهاي عزاداري عاشورا و تاسوعاي حسيني براي خدمت رساني به اهداكنندگان خون، پايگاه هايي را در نقطه هاي مختلف شهر راه اندازي كرده است و به خون گيري از اهداكنندگان مي پردازد.
به طوريكه مركز ثابت اروميه در 2 شيفت كاري در نقطه هاي بلوار مدرس، جنب فروشگاه رفاه، اداره كل انتقال خون استان آماده ارائه خدمات هستند و همچنين مركز ثابت مياندوآب در 2 شيفت كاري واقع در خيابان دانش جنب مركز بهداشت شماره پنج، مركز ثابت خوي در 2 شيفت كاري به آدرس بلوار امام حسين (ع) و مركز ثابت نقده در 2 شيفت كاري شب بيمارستان حضرت فاطمه (س) در اين مدت آماده ارائه خدمات هستند.
مناطق مختلف آذربايجان غربي همزمان با روزهاي تاسوعا و عاشورا ميزبان آئين هاي ويژه اين 2 روز بوده كه شبيه خواني و تعزيه خواني از جمله آنهاست.
آئين هاي تعزيه به صورت خودجوش و با حضور پرشور عزاداران حسيني در جاي جاي آذربايجان غربي برگزار مي شود؛ اين آئين قديمي كه سابقه اجراي آن به صدها سال برمي گردد، در سال هاي اخير علاوه بر اجرا در مساجد و حسينيه ها در برخي مكان ها به صورت حرفه اي نيز به اجرا در مي آيد و گروه هاي نمايشي در كشور و آذربايجان غربي، آن را اجرا مي كنند.
اجراي نمايش تعزيه در روز تاسوعا در خصوص شخصيت والاي حضرت ابوالفضل (ع) اجرا مي شود.
تعزيه خواني از زمان آل بويه در كشورمان آغاز شده، در زمان صفويه به اوج خود رسيده و در زمان قاجاريه هم توجه ويژه اي به آن شده است.
در سال هاي پس از انقلاب اسلامي، اين آئين معنوي با شكوه خاصي در روزهاي تاسوعا و عاشورا برگزار مي شود.
به گزارش ايرنا تاسوعا، روز نهم ماه محرم است و از ريشه تسع به معناي نه و نهم، فقط بر نهمين روز محرم اطلاق شده است.
آخرين روزي است كه حسين بن علي سومين امام شيعيان و يارانش شبانگاه آن را درك كرده‌اند و اين روز به شب عاشورا پيوند خورده ‌است؛ اين روز در نزد شيعيان از اهميت بالايي برخوردار است.
شيعيان اين روز را منتسب به عباس بن علي نيز مي‌دانند و اين روز را بسان روز عاشورا گرامي مي دارند و در آن به سوگواري مي‌پردازند.
تاسوعاي محرم سال 61 قمري، تحركات سپاه عمر سعد در صحراي كربلا افزايش يافت و تصميم جنگ داشتند. حسين (ع) به وسيله برادرش عباس يك شب مهلت براي راز و نياز گرفت؛ در اين روز خيمه ‌هاي ياران امام حسين محاصره شد.
روز تاسوعا و شبي كه بعد از آن آمد، مقدمه اي براي روز شهادت بود و در تاسوعا روشن شد كه سرنوشت همه مردان شهادت است و آنها هم به ميل خود آن افتخار را پذيرفتند و زينب سلام الله عليها به مقام صبر رسيد.
تعدادي از افراد خوشبخت از لشكرگاه دشمن به آنها ملحق شدند و سيد الشهداء عليه السّلام و اصحاب سعادتمند ايشان فضاي خيمه گاه را به نور قرآن و استغفار و مناجات روشن كردند و با آمادگي كامل صبحگاه فردا پا به نبرد گذاشتند.

8135/ 3072
** گزارش از: شهين بيدادرس ** انتشار دهنده: عليرضا فولادي