به گزارش ایرنا ، روز گذشته وزارت كشور اسپانیا در چارچوب یك تلاش آخر، حتی در نشست فوق العاده امنیتی كه دولت محلی ایالت كاتالونیا خارج از موعد مقرر تشكیل داده بود حضور یافت و از كاتالان ها (مردم كاتالونیا ) خواست همه پرسی غیر قانونی 1 اكتبر را برگزار ننمایند.
«كارلس پوجدمونت» رئیس ایالت كاتالونیا درخواست مذكور برای عدم برگزاری همه پرسی را نپذیرفت. همزمان نیروی پلیس محلی كاتالونیا نیز اعلام كرد نمی تواند مدارس این ایالت ( كه قرار است در روز همه پرسی به عنوان شعبه رای گیری استفاده شوند) را پلمپ نماید.
این در حالی است كه دولت كاتالونیا اكنون در اقدام خود از حمایت پارلمان ایالت باسك (كه آنها نیز ادعای جدایی از اسپانیا دارند )، از همه پرسی برخوردار است .
در این رابطه ، پارلمان محلی ایالت باسك حمایت خود از همه پرسی استقلال طلبی ایالت كاتالونیا را اعلام نمود و هر گونه اقدام دولت اسپانیا علیه این روند را نیز از همین الان محكوم نموده است.
طرح مربوطه كه از سوی حزب 'بیلدو' در پارلمان محلی ایالت باسك ارائه شده با رای مثبت خود این حزب و حزب ملی گرای باسك تصویب و رای منفی دو حزب مردمی و سوسیالیست نتوانست مانع تصویب آن شود.
حزب پودموس به این طرح (بیانیه پارلمانی) رای ممتنع داد. حزب حاكم مردمی اسپانیا از اینكه حزب بیلدو بتواند اینچنین طرح های خود را در پارلمان باسك به تصویب برساند اظهار تاسف كرده تا به این صورت انتقاد خود را از همراهی حزب ملی گرای باسك با حزب مذكور را اعلام نماید.
دولت اسپانیا ، اكنون بیش از پیش نیاز به حمایت و تعهد احزاب بزرگ كشور دارد .در این رابطه ، دولت اسپانیا روز جمعه آخرین نشست هیات دولت پیش از موعد 1 اكتبر را برگزار كرد .
دولت اسپانیا با این نشست به استقبال یك آخر هفته داغ می رود چراكه كاتالان ها اعلام كرده اند همه پرسی مد نظرشان را به رغم غیر قانونی اعلام شدن آن از سوی دادگاه قانون اساسی اسپانیا در موعد مقرر یعنی یكشنبه آینده برگزار خواهند كرد.
به این ترتیب اصلی ترین اعضای دولت اسپانیا از جمله شخص نخست وزیر و معاون ایشان تعطیلات آخر این هفته را در آماده باش به سر می برند تا در برابر هر وضعیتی، تصمیم مربوطه را فورا اتحاذ نمایند.
دولت اسپانیا همچنین به صورت مستمر با رهبران دو حزب شهروندان و سوسیالیست در ارتباط است.
جدایی طلبان كاتالونیا اعلام كرده اند در صورت رای آوردن گزینه آری در روز همه پرسی، ظرف مدت فقط چند روز به صورت یكجانبه از اسپانیا اعلام استقلال خواهند كرد كه دولت مركزی امیدوار است – و این باور را دارد – كه كاتالان ها حداقل وارد این مسیر (اعلام یكجانبه استقلال) نشوند تا وضعیت بدتر از آنچه هست نشود.
«آرتور ماس» رئیس سابق ایالت كاتالونیا – كه موج فعلی استقلال طلبی این ایالت در حقیقت در دوران ریاست وی آغاز شده – روز گذشته تاكید كرد كه كاتالونیا خیلی اسپانیا را تحمل كرده و در ادامه افزود: كاتالان ها چند دهه است كه به دنبال ایجاد یك پروژه مشترك هسند اما 'اینها درك نمی كنند'.
آرتورماس خاطرنشان ساخت دولت اسپانیا زمانی وارد روند از دست دادن كاتالونیا شد كه برای مقابله با استقلال طلبان این ایالت متوسل به دادگاه قانون اساسی گردید.
وی از اینكه دولت اسپانیا فقط به فكر تمركز قدرت در مادرید می باشد نیز انتقاد نموده است.
ماس كه این سخنان را در یك مراسم حمایت از همه پرسی روز 1 اكتبر بیان می كرد، با اشاره به اینكه جنبش استقلال طلبی كاتالونیا كار خود را از حضور صلح آمیز در خیابان ها آغاز نموده، اظهار داشت در روز یكشنبه ممكن است دولت بخواهد استقلال طلبان را تحریك نماید و به همین خاطر خواستار هوشیاری و خویشتنداری همگان شده است.
كاتالان ها در حالی فردا یكشنبه در همه پرسی شركت خواهند كرد كه چهره های تندوری شناخته شده اسپانیا با همدیگر قرار گذاشته اند روزیكم اكتبر همزمان با تاریخ اعلام شده برای برگزاری همه پرسی ایالت كاتالونیا در شهر بارسلون حاضر شوند.
بر اساس اطلاعاتی كه دولت اسپانیا در اختیار دارد حدود 300 چهره تندرو در همین راستا قرار است از شهرهای مختلف اسپانیا و حتی از دیگر كشورها مثل فرانسه، ایتالیا، هلند و آلمان عازم بارسلون شوند.
گفته می شود تندروهای شهر مادرید بین سفر به بارسلون یا تجمع در میدان سول خود این شهر مردد مانده اند.
در هر صورت دولت اسپانیا آماده برخورد با تحركات خشن در روز یكم اكتبر در بارسلون و حتی افسران بیشتری از نیروی پلیس ملی و گارد ژاندارمری را از چند روز پیش عازم بارسلون كرده است.
جدا از اینكه ، ادعاهای جدایی طلبانه كاتالان ها می تواند پیامد های سیاسی جدی برای این ایالت داشته باشد سوء مساله كاتالونیا همچنین می تواند بر اقتصاد اسپانیا اثر كند .
بانك مركزی اسپانیا در گزارش روز گذشته خود از پیش بینی وضعیت اقتصاد این كشور، مساله كاتالونیا را یك 'عامل ریسك' برای رشد تولید ناخالص داخلی این كشور دانست.
بر این اساس، فاز جدید استقلال طلبی ایالت كاتالونیا حتی می تواند روی بالا رفتن نرخ ریسك اسپانیا هم تاثیر بگذارد كه چنین وضعیتی به معنی گرانتر شدن اعتبارات اختصاصی به اسپانیا (بالار رفتن سود آنها) شود.
بانك مركزی اسپانیا خاطر نشان ساخته است تحولات سیاسی كاتالونیا بالاخره می توانند روی اعتماد دیگران به اسپانیا در حوزه اقتصادی هم تاثیر بگذارند.
بنا بر این گزارش ، همه پرسی استقلال كاتالونیا توسط دولت این ایالت 7 میلیون و 523 هزار نفری در شمال شرق كشور در خصوص استقلال كاتالونیا و جدایی آنها از اسپانیا برای اول اكتبر 2017 مقرر شده است.
در این رابطه ، فراخوان همه پرسی در ژوئیه 2017 اعلام و در 6 سپتامبر 2017 تأیید شد.
حامیان همه پرسی خواهان الزامآور بودن آنند، با این كه چنین همه پرسی در چارچوب قانون اساسی غیرقانونی است.
دادگاه قانون اساسی اسپانیا در 7 سپتامبر فورا این همه پرسی را معلق كرد و حكومت كاتالونیا اعلام كرد حكم دادگاه برای كاتالونیا معتبر نبوده و رویه برای جمعآوری حمایت 750 از 948 شهرداری كاتالونیا از جمله بارسلون ادامه مییابد.
استقلال طلبان برای جدایی از اسپانیا، به دو دلیل تاریخی و اقتصادی اشاره دارند .
دلیل تاریخی آنها این است كه مردم كاتالونیا (كاتالان ها )، از هزاران سال پیش دارای زبان ، فرهنگ و یك هویت خودی هستند .تمامی این اصول در قانون كاتالان ذكر شده كه بر اساس آن ، كاتالونیا تا وقتی كه بخشی از اسپانیا را تشكیل بدهد نمی تواند به بالاترین سطح فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی خود دست یابد .
به گفته جدایی طلبان ، كاتالونیا از زمانی كه اسپانیا در سال 1714، به توسط نیروهای بوربون (اجداد پادشاه كنونی )، اشغال شده تحت ستم بسر می برد .
استدلال اقتصادی آنها نیز مهم است .كاتالونیا ، ثروتمندترین منطقه اسپانیا است و به گفته استقلال طلبان ، یك رابطه نامساعد در توزیع منابع در كشور وجود دارد كه كاتالونیا را در یك وضعیت زیان مالی مداوم قرار می دهد .در این مورد ، ریاضت های اقتصادی اعمال شده بر این ایالت از سوی دولت مركزی به دلیل بحران های سال 2010 و 2013 ، توسعه و پیشرفت كاتالونیا را در خطر انداخته است .
اروپام **491**1663**انتشار دهنده: خسرو حسینی
مادرید - ایرنا - دولت محلی ایالت كاتالونیا در فاصله فقط یك روز مانده تا موعد یكم اكتبر (9 مهر )، كاملا در موضع نافرمانی از حكم نهادهای حكومتی اسپانیا قرار گرفته است و بر برگزاری همه پرسی استقلال طلبانه تاكید دارد.