دكتر ناصر پارسا روز در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: دانشگاه هاي علوم پزشكي تهران، شهيد بهشتي، شيراز، اصفهان، كاشان، دانشگاه هاي تربيت مدرس و فردوسي مشهد از جمله مراكز آموزشي هستند كه در اين زمينه مشغول تربيت نيروهاي متخصص هستند.
وي بر لزوم گسترش اين رشته پزشكي در دانشگاه ها تاكيد كرد و گفت: رشته پزشكي سلولي و مولكولي بايد در ساير دانشگاه هاي علوم پزشكي هم راه اندازي شود.
پارسا ادامه داد: هرچند فعاليت هاي خوبي در اين زمينه در دانشگاه ها انجام گرفته اما اگر بخواهيم به كشورهاي پيشرفته برسيم، بايد در كلوكلوم آموزشي دوره تحصيلات تكميلي تغييراتي ايجاد شود.
عضو كميته علمي مركز جامع سرطان ايران اظهار كرد: مطالب آموزشي علاوه بر اين كه بايد مبتني بر آخرين يافته هاي علمي باشند، لازم است كه كاربردي هم باشند تا بتوان نهايت بهره برداري را از اين ظرفيت به عمل آورد.
پارسا با اشاره به ضعف همكاري دانشمندان علوم پايه و باليني، اظهار اميدواري كرد كه اين همكاري تقويت شود و گسترش يابد تا نتايج يافته هاي علمي براي پيشگيري، تشخيص و درمان بيماران مورد استفاده قرار گيرد.
** ايران پيشرو در پزشكي سلولي و مولكولي منطقه
استاد سرطان شناسي و ژنتيك اظهار كرد: كشورمان در اين رشته در منطقه پيشرو است و مصر و تركيه تنها رقباي منطقه اي ما در اين حوزه هستند.
عضو كميته علمي مركز جامع سرطان ايران با تاكيد بر اين كه مي توانيم وضعيت بهتري را هم در قاره آسيا داشته باشيم، افزود: مي خواهيم حرف اول آسيا را در اين زمينه بزنيم و جلوتر از كره جنوبي و ژاپن باشيم؛ با توجه به برخورداري از ظرفيت هاي لازم مانند دانشجويان باهوش و استادان مجرب و فعاليت دانشگاه ها، مي توانيم جايگاه خود را در آسيا و دنيا افزايش دهيم، اما لازمه آن مديريت مناسب است.
وي به فعاليت برخي از شركت هاي دانش بنيان و خصوصي در اين زمينه اشاره كرد و گفت: ما در زمينه هايي مانند نانوفناوري و سلول هاي بنيادي حرف هاي زيادي براي گفتن داريم و در اين زمينه هم مي توانيم به موفقيت هاي بزرگي دست يابيم.
پارسا ادامه داد: كشورهاي پيشرفته حدود 20 سال است كه در حوزه پزشكي سلولي و مولكولي فعال هستند و خوب دارند پيش مي روند؛ما هم بايد تلاش كنيم از آنها عقب نمانيم.
وي اظهار كرد: هم اكنون بيماري ها را براثر علائم آن درمان مي كنيم اما اين رشته به ما مي آموزد كه بايد بيماري ها را در سطح مولكولي ريشه يابي كرد تا علل و مكانيزم به وجود آمدن آنها را به درستي دريابيم.
پارسا افزود: در نتيجه درمي يابيم كه در سطح مولكولي چه تغييراتي ايجاد شده و با دانستن آن، اقدام به درمان بيمار مي كنيم كه در اين صورت بيماري برطرف مي شود و علائم آن خود به خود از بين خواهد رفت.
وي با اشاره به اين كه پايه توليد دارو در اين حوزه براساس ژنوم فرد مبتلا است، بيان كرد: براساس ژنوم هر فرد، داروي متناسب توليد خواهدشد؛ به واقع ممكن است افراد به يك بيماري مبتلا شوند اما داروهاي درمان آنها فرق كند.
پزشكي مولكولي يكي از شاخه هاي جوان علوم پايه است كه پيشرفت آن با سرعتي حيرت انگيز در جهان ادامه دارد و شگفتي هاي بسياري را موجب شده است.
يكي از امتيازهاي راه اندازي رشته پزشكي مولكولي در مقطع دكتراي تخصصي Ph.D اين است كه اين رشته مي تواند با تلفيق خلاقيت و انتقال دانش پزشكي مولكولي از طريق تركيب آموزش و پژوهش پايه و باليني، به يادگيري فعال و تحقيق به روز به گسترش مرزهاي دانش در اين حيطه كمك كند. بنابراين رسالت اصلي اين رشته فراهم ساختن عرصه آموزشي و پژوهشي در راستاي بررسي بيماري ها و عوامل ايجاد كننده در سطح مولكولي است.
كليه مراكز تحقيقاتي و آموزشي دانشگاهي خصوصيات مراكز تحقيقات باليني نياز به فهم و آشنايي كامل به مفاهيم پزشكي در سطح سلولي و مولكولي دارند بنابراين تربيت متخصصان در مقطع دكترا در رشته پزشكي مولكولي مي تواند سبب ارتقاي كمي و كيفي تحقيقات در عرصه پزشكي شود.
از آن جا كه تحقيقات مولكولي علوم پايه در زمينه هاي مختلف از جمله بيوشيمي، ژنتيك ايمنولوژي، بيماري هاي عفوني، سرطان در تشخيص و درمان بسياري از بيماري ها كمك شاياني كرده است. بنابراين تأسيس اين دوره در مقطع Ph.D از اهميت دو چندان برخوردار مي باشد.
نهايتاً تربيت نيروي انساني در سطح دكتراي تخصصي Ph.D به ارتقاي كمي و كيفي تحقيقات خواهد انجاميد و فارغ التحصيلان اين رشته از اين طريق مي توانند مشكلات موجود بهداشتي و درماني در حيطه پزشكي مولكولي را رفع نمايند.
علمي** 1201 **
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور* انتشار: محتشمي پور
تهران- ايرنا- عضو كميته علمي مركز جامع سرطان ايران با اشاره به پيشرو بودن كشورمان در منطقه در حوزه پزشكي سلولي و مولكولي، بر اهميت گسترش فعاليت ها در اين زمينه تاكيد كرد و گفت: اين رشته تحصيلي هم اكنون در 11 دانشگاه كشور راه اندازي شده است.