۱۱ مهر ۱۳۹۶، ۱۷:۱۰
کد خبر: 82684061
T T
۰ نفر
نيويورك تايمز: كشتار با سلاح گرم؛ تراژدي خاص آمريكايي

تهران - ايرنا - نيويورك تايمز در ديدگاهي روز دوشنبه پيرامون حادثه 'لاس وگاس' نوشت: حادثه 'لاس وگاس' تراژدي است؛ خاص آمريكا؛ اما مي توان با تمهيداتي آن را مهار كرد.

در اين ديدگاه به قلم 'نيكولاس كريستف' آمده است؛ واكنش سياستمداران كشور به حادثه هولناك يكشنبه شب 'لاس وگاس' فقط يك دقيقه سكوت و پايين كشيدن پرچم آمريكا و برپايي سوگواري ملي بوده است.
اما آنچه كه ما در ارتباط با اين حادثه و حوادث مشابه نياز داريم؛ عزاداري نيست، اقدامي است جدي براي به حداقل رساندن تلفات حمل سلاح در آمريكا، نبايد چنين سلاخي هايي را به راحتي هضم كنيم.
استراليا هم در سال 1996 شاهد يك تيراندازي جمعي بود . اما اين حادثه سبب شد تا كشور متحد و يكپارچه عزم خود را جزم كند و دولت قوانيني را در ممنوعيت حمل سلاح تصويب نمايد. در نتيجه آمار آدم كشي با سلاح گرم بشدت پايين آمد و به نصف رسيد .
اما شكاك ها مدعايشان اين است كه مي گويند هيچ چوب جادويي وجود ندارد كه بتواند جلوي كشتار و خونريزي را بگيرد.
البته اين فرض تا حدودي درست است. جنايتكاران هميشه مي توانند بالاخره از هركجا كه شده سلاح بدست بياورند به خصوص در كشوري مانند آمريكا كه لبريز از 300 ميليون سلاح گرم است. بي دليل نيست كه آمار مرگ و مير آمريكا با سلاح گرم هميشه از اروپا بالاترست، اما اين مقياس تكان دهنده است.
از سال 1970 همينطور به تناوب آمار مرگ و مير توسط سلاح گرم شامل قتل؛ خودكشي و حادثه بالا رفته است. اين آمار به مراتب بالاتر از آمار قربانيان آمريكا در تمام جنگ هاي تاريخ اين كشور از جنگهاي دوران انقلاب آمريكا تا به امروز است. به طور ميانگين در هر روز 92 آمريكايي با سلاح گرم كشته مي شوند. آمار تلفات كودكان آمريكايي با سلاح گرم به مراتب بالاتر از آمار تلفات كودكان در تمام ساير كشورهاي توسعه يافته است.
البته با علم به اينكه هيچ چوب جادويي براي جلوگيري از اين كشتار در دسترس نيست ؛ اما گام هايي هم وجود دارند كه ما مي توانيم با تلاش جمعي در اين راه برداريم و تفاوتي بزرگ ايجاد كنيم.
راهكارهاي پيشنهادي بر اين قرار است:
1 . هر كسي در هر نقطه از كشور اسلحه مي خرد، از پشت صحنه كنترل شود. چهار پنجم آمريكايي ها موافق اين اقدام هستند و اين روش را براي جلوگيري از دسترسي جنايتكاران و تروريستها به اسلحه مفيد مي دانند.
2 . براي خريداران اسلحه محدوديت شرط سني تعيين شود تا افراد زير 21 سال حق خريد سلاح را نداشته باشند. هم اكنون اين قانون در بسياري از ايالت ها براي خريد تفنگ دستي اجرا مي شود . اين قانون از قانون منع فروش الكل به جوانان زير 21 سال الگوبرداري شده است .
3 . حمل سلاح براي افرادي كه به عنوان دفاع از خود در برابر خشونت خانوادگي سلاح خريداري مي كنند ، ممنوع اعلام شود.
4 . محدوديت در تعداد سلاحي كه هر يك نفر در ماه مي تواند خريداري كند اعمال شود به طوري كه هر نفر در ماه فقط بتواند دو قبضه اسلحه خريداري كند . همچنين قوانين آنقدر سخت گيرانه باشد كه هيچ فرد خوش سابقه اي كه هيچ سابقه كيفري ندارد و ممنوعيتي هم براي حمل سلاح ندارد؛ اجازه نداشته باشد سلاحي كه خريده است را در اختيار مجرمان قرار دهد. ضمنا شماره سريال سلاح ها هم طوري حك شود كه قابل پاك شدن و از بين رفتن نباشد.
5 . گلوله و فشنگ ممهور به مهرهاي ريزي باشد تا پس از شليك شدن از اسلحه بتوان آن را رديابي كرد و به تفنگي كه اين گلوله از آن شليك شده است رسيد و از اين طريق فرد ضارب را شناسايي كرد. اين روش در تحقيقات جنايي بسيار مفيد است.
6 . پليس و دستگاه نظامي ' اسلحه هاي هوشمند' توليد و خريد آن را به مردم تبليغ كنند. تفاوت اين سلاح با ساير سلاحها در اين است كه اين سلاح براي شليك كردن نيازمند يك PIN است و يا اينكه براي شليك كردن نيازمند يك دستبند مخصوص و يا وسيله اي ديگر است. اين اقتضائات به اين دليل تدبير مي شود تا مبادا اين اسلحه در دست كودكان بيفتد ضمن آنكه خطر به سرقت رفتن آن هم كمتر مي شود.
صنعت اسلحه سازي آمريكا در قرن هجدهم تفنگ كودكانه توليد كرد اما امروز در مقابل تقاضا براي ساخت اسلحه هوشمند مقاومت مي كند.
7 . اسلحه بايد در مكاني امن نگهداري شود تا خطر سرقت آن كمتر شود و يا براي خودكشي مورد استفاده قرار نگيرد و يا در دسترس كودكان هم نيفتد.
8 . تحقيقاتي انجام شود و در اين زمينه سرمايه گذاري لازم صورت بگيرد تا مشخص شود كه بايد چه كرد تا آمار تلفات با سلاح گرم پايين بيايد. مثلا در مورد الكل و سلاح گرم. مشخصا اين دو هيچ ربطي به هم ندارند اما ما دقيقا نمي دانيم با چه قانوني مي توان تلفات هردو را كاست. پيش از اين در مورد ساير حوزه ها تمهيداتي براي پايين آوردن نرخ مرگ و مير صورت گرفته كه همگي موفق بوده است.
موارد فوق الذكر اقداماتي پيش پا افتاده است اما در جلوگيري از بالارفتن آمار تلفات حمل سلاح گرم موثر است. متخصصان امر بهداشت عمومي مي گويند كه در گذشته با تمهيدات ايمني اتخاذ شده آمار مرگ و مير بوسيله سلاح گرم تا يك سوم كاهش يافته و به اندكي بيشتر از 10 هزار نفر در سال تنزل پيدا كرده است.
البته هيچ چيزي نمي توانست جلوي وقوع حادثه تيراندازي جمعي لاس وگاس را بگيرد . اما اين حادثه يك حادثه نا به هنجار بود.
بهترين نمونه از قوانين وضع شده براي پيشگيري از مرگ و مير بوسيله سلاح گرم؛ مقررات مربوط به خود ايمني است.
آمريكا در تمامي حوزه ها تمهيداتي را براي كاستن از تلفات انديشيده است به جز مسئله مهم حمل سلاح گرم .
به طور مثال در رانندگي با تمهيداتي كه به مرور زمان انديشيده شده است، از سال 1921 تا به حال آمار تلفات جاده اي در آمريكا به ميزان 95 درصد كاسته شده و در هر 100 ميليون مايل رانندگي به يك نفر كاهش پيدا كرده است.
استفاده از كمربند ايمني؛ كيسه هوا (اير بگ) ؛ داشبورد پلاستيكي، بهبود وضع سپر خودروها ، افزودن بر روشنايي راهها و جاده ها؛ لزوم داشتن مدرك تحصيلي براي اعطاي گواهينامه رانندگي به جوانان ، نصب گاردريل در بزرگراهها و تمهيداتي ديگر.
در هيچ كدام از اين اقدامات از حركت خودروها ممانعت نشده است و مرگ و مير ناشي از حوادث رانندگي هم كاملا قطع نشده است ، بلكه مردم و مسئولان آموخته اند چه كنند كه ايمن تر رانندگي كنند.
لازم است همين اقدامات در مورد حمل سلاح هم اتفاق بيفتد.
مسلما لابي اسلحه خواهد گفت كه الآن زمان آن نيست كه سياست در كار ما دخالت كند. اما اگر ما از كشتار لاس وگاس درس نگيريم، بايد بازهم منتظر تكرار يك چنين حوادثي بمانيم.
اين تراژدي است مخصوص آمريكا، در صورتيكه مي تواند اصلا وجود نداشته باشد.
بياييد براي اين حادثه سوگواري كنيم . اما از آن مهمتر، بياييد براي توقف آن كاري انجام دهيم .
اروپام**1591** 1908
ناشر : افشار دارابي
۰ نفر