به گزارش روز سه شنبه ايرنا، دونالد ترامپ در ديدار پرايوت چان- اوچا، اين نزديكي را افتخاري بزرگ توصيف كرد و آن را نشانگر يكپارچگي با فردي دانست كه پس از كودتاي 2014 اكنون به سمت آمريكا نزديك شده است.
ترامپ در اين ديدار گفت، ما تا به حال يك تاريخ طولاني و بسيار طوفاني با تايلند داشته ايم اما اكنون رابطه بسيار قوي داريم.
روابط بانكوك و واشنگتن به بيش از 180 سال قبل برمي گردد. آمريكا و تايلند در پي كودتاي پرايوت چان او چا، نخست وزير فعلي و رئيس پيشين ارتش تايلند و سرنگوني دولت يينگلاك شيناواتر در طول سه سال گذشته، روابط پرتنشي را تجربه كردهاند.
با اين حال، نخست وزير تايلند در فوريه 2016 در اجلاس سران آسهآن و آمريكا در كاليفرنيا، با باراك اوباما رئيس جمهوري پيشين آمريكا ديدار كرد.
پرايوت چان- اوچا كه يكي از قدرتمندترين دولت هاي اقتدارگرا را در تايلند در سالهاي اخير رهبري مي كند، نخستين رهبر تايلند است كه از سال 2005 به كاخ سفيد سفر مي كند.
كاخ سفيد نيز در بيانيه اي پيش از سفر نخست وزير تايلند اعلام كرد: دونالد ترامپ رئيسجمهوري آمريكا به دنبال از سرگيري روابط ميان آمريكا و شريك كليدي و متحد ديرينه آسيايي خود، پادشاهي تايلند است.
ترامپ افزود، دعوت از نخست وزير تايلند به دليل افزايش نگراني هاي كاخ سفيد به خاطر روابط نظامي نزديك تايلند با چين است.
به نوشته شبكه خبر آسيا، مقامات نظامي آمريكا از خريد سلاح هاي چيني و همچنين دسترسي چين به بنادر تايلند كه تنها بنادر قابل دسترسي و قابل اعتماد در امتداد خط ساحلي از شمال چين و از طريق ويتنام به مالزي است نگران هستند.
واشنگتن همچنين از تغيير نسلي از فرماندهان نظامي تايلند كه يك دوره طولاني در كنار امريكايي ها در ويتنام همكاري مي كردند با نسلي از فرماندهان جوان كه تمايل به همكاري با چيني ها دارند نگراني دارند.
از سوي ديگر پس از حوادث سال 2014، حاكمان جديد تايلند بر اساس قوانين سختگيرانه سلطنتي مخالفانشان را زنداني مي كنند، اعتراضها در اين كشور را ممنوع كرده و همچنين پيگردهاي قانوني عليه مخالفان را تشديد كرده اند.
اما اكنون پس از تثبيت شرايط سياسي آنها ديگر ظاهرا علاقهاي ندارند كه براي اقدامهاي ضد حقوق بشر خود مورد انتقاد ترامپ قرار گيرند.
البته به گفته موري هوبرت كارشناس مركز مطالعات بين المللي واستراتژيك تايلند، 'ملاقات ترامپ و پرايوت چان احتمالا تمام احساسات ناخوشايند در ميان نخبگان سياسي تايلندي را درمان نخواهد كرد، اما اين اقدام مي تواند حداقل براي ايالات متحده امريكا رقابت جديدي با چين در قلب منطقه استراتژيك آسياي جنوب شرقي باشد.
«ركس تيلرسون»، وزير امورخارجه آمريكا، پيشتر سفري رسمي به تايلند انجام داد كه از زمان كودتاي نظامي در تايلند (سال 2014) وي عاليرتبهترين مقام آمريكايي بود كه به بانكوك رفت .تيلرسون در اين سفر پيام دعوت «دونالد ترامپ»، رئيس جمهور آمريكا، را نيز به «پرايوت» رساند.
پس از آن وزارت امورخارجه تايلند نيز در بيانيه اي از گفت وگوي نخستوزير «پرايوت» و رئيس جمهور «ترامپ» درباره مسائل تجاري، سرمايهگذاريهاي مشترك، امنيت نظامي و اوضاع منطقه خبرداد.
پيش از اين قرار بود سفر نخستوزير تايلند به واشنگتن، در ماه ژوئيه انجام شود كه لغو شد. دونالد ترامپ در روز 30 آوريل گذشته در يك گفت وگوي تلفني رسما از نخست وزير تايلند براي سفر به آمريكا دعوت كرد.
برخي رسانههاي آسيايي گمانه زني كردند كه تايلند قرار است خريد تسليحات و تجهيزات از آمريكا را از سرگيرد و نخست وزير تايلند در جريان سفرش به واشنگتن درباره همكاريهاي فني و نظامي با مقامات اين كشور گفت وگو خواهد كرد.
همكاريهاي فني و نظامي ميان آمريكا و تايلند از سوي واشنگتن به طور يك جانبه پس از روي كار آمدن دولت كنوني تايلند در كودتاي ۲۲ مه ۲۰۱۴ كاهش يافت و محدود شد اما دعوت ترامپ از پرايوت چان اين صفحه را در سياست خارجي آمريكا تغيير داد.
آساق ** 241** 1599*شبس*1613*انتشار دهنده: عبدالله غفاري
كوالالامپور- ايرنا- سفر «پرايوت چان- اوچا» نخست وزير تايلند كه از روز گذشته (دوشنبه) به آمريكا آغاز شده تلاش در جهت گشودن صفحه اي جديد در روابط ميان واشنگتن و بانكوك به عنوان يكي از قديمي ترين متحدان منطقه اي آمريكا در جنوب شرق آسيا محسوب مي شود.