به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس، قابليت انتقال باريكه نور به بدن در جراحيهاي مبتني بر ليزر، فعالسازي دارو، عكسبرداري نوري، تشخيص بيماري و علم اپتوژنتيك (دستكاري عملكرد نورون هاي مغز با استفاده از نور ) بسيار حايز اهميت است. در حال حاضر اين فناوري بسيار دشوار و با استفاده از كاشت فيبرنوري ساخته شده از شيشه صورت ميگيرد.
مشكل آنجاست كه نورمرئي فقط ميتواند تا عمق حدود چند ميكرون نفوذ كند و در طول موج نزديك به مادون قرمز، اين توانايي به چند ميليمتر تا نهايت يكسانتيمتر ميرسد كه براي اهداف پزشكي كافي نيست.
در حال حاضر از فيبرنوري شيشهاي براي نفوذ در بافت بيولوژيكي استفاده ميشود كه علاوه بر شكنندگي، قابل تجزيه نيست. ممكن است حين كار شيشه بشكند و در بافت فرو رود. محققان براي حل اين مشكل يك پليمر منعطف زيست تخريبپذير توليد كردهاند. اين پليمر با استفاد از يك عنصر كليدي متابوليسم به نام سيترات ساخته شده است كه تاكنون با عنوان پلت فرم براي كاربردهاي بيوپزشكي مانند پيچهاي استخواني، داربست در مهندسي بافت و نانوذرات دارورسان مورد استفاده قرار گرفته است.
اكنون از اين پليمر براي ساخت فيبر نوري استفاده شده است. اين فيبر شامل يك هسته است كه نور ميپراكند و پوششي كه از هسته محافظت مي كند و از پراكندگي نور جلوگيري ميكند. اين فيبر نوري در بافت زنده مورد بررسي قرار گرفته است. نتايج آزمايش موفقيت آميز گزارش شده است. به دليل اينكه ويژگي هاي مكانيكي هسته و لايه محافظ يكسان است، فيبر به راحتي و بدون اينكه لايه ها از هم جدا شوند، خم يا كشيده ميشود. امكان دارورساني و تصويربرداري پزشكي با استفاده از اين فير نوري متحول مي شود و به دليل غير سمي بودن آن، امكان قرارگرفتن فيبر براي مدت طولاني در داخل بدن وجود دارد.
نتايج اين مطالعه در نشريه Biomaterials منتشر شده است.
علمي (6) ** 9259**1440
مترجم: سپيده كاشاني** انتشار: گلشن
تهران – ايرنا – محققان موسسه تحقيقات مواد در ايالت پنسيلوانيا آمريكا موفق به ساخت يك فيبر نوري قابل انعطاف و زيست تخريبپذير شدهاند كه قادر به انتقال باريكه نور و عكسبرداري و دارورساني به بدن انسان براي اهداف پزشكي است.