۱۹ مهر ۱۳۹۶، ۰:۱۳
کد خبر: 82691965
T T
۰ نفر

مراسم نكوداشت زاینده رود در اصفهان برگزار شد

۱۹ مهر ۱۳۹۶، ۰:۱۳
کد خبر: 82691965
مراسم نكوداشت زاینده رود در اصفهان برگزار شد

اصفهان - ایرنا - مراسم روز 18 مهرماه روز نكوداشت زاینده رود، با حضور دوستداران محیط زیست و زاینده رود ، سازمان های مردم نهاد و جمعی از مردم عصر سه شنبه در اصفهان برگزار شد.

به گزارش ایرنا، در این مراسم كه در سالن اداره كل راه و شهرسازی استان اصفهان برگزار شد، احمد خاتون آبادی استاد دانشگاه صنعتی اصفهان و عضو كمیسیون آب اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به مشكلات ناشی از خشك شدن زاینده ‌رود در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و كشاورزی گفت: اهمیت این رود از سرچشمه تا تالاب گاوخونی به یك اندازه است و باید به مساله آب در پایین و بالا دست بصورت یكسان نگریسته شود.
وی با تأكید بر اراده در سطح كشوری برای حل مشكل زاینده ‌رود، اظهاركرد: شورایی كشوری نیاز است تا با بررسی دقیق و علمی و بدون تعصبات شهری راه‌حل های در این زمینه ارائه دهد.
در ادامه این مراسم همچنین بیانیه صادره از سوی حیدرعلی عابدی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی خوانده شد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: استان اصفهان تاریخ ساز و بزرگ، تحركات غیرقانونی و تحریك عواطف منطقه ای مردم را دون شان خویش دانسته و به عهد و پیمان ریاست محترم جمهور مبنی بر ' احیای زاینده رود و دایمی بودن جریان آب رودخانه ' چشم امید دوخته اند، همان عهدی كه در حضور هزاران مردم مشتاق و كشاورزان رنجور و مردم دردمند اصفهان منعقد شد.
در پایان این مراسم بیانیه ای مبنی بر ضرورت اجرای طرح 9 ماده ای احیای زاینده رود و مصوبات شورای عالی آب و شورای هماهنگی مدیریت حوزه آبریز این رود قرائت شد.
در این بیانیه از 18 مهر روز نكوداشت زاینده‌رود به عنوان فرصتی مغتنم برای همفكری و هم یاری و هم‌صدایی و احیای این رود نام برده شد.
همزمان با این مراسم رسمی، جمعی در ضلع جنوبی پل خواجو و در بستر خشك زاینده رود اجتماع كردند و با در دست داشتن دست نوشته و بنرهایی، توقف هرگونه بارگذاری جدید از سراب تا پایاب زاینده رود و جلوگیری از برداشت های غیرقانونی از این رودخانه را خواستار شدند.
همچنین اجرای كامل و فوری طرح نه ماده ای احیای زاینده رود نیز از جمله خواسته های این افراد بود.
به گزارش ایرنا، روز ۱۸ مهر ماه در سال ۱۳۸۲ از سوی تشكل‌ های زیست‌ محیطی به عنوان «روز نكوداشت زاینده رود» نامگذاری شده است .
زاینده‌رود یا زنده‌رود به معنی رود زندگی‌بخش، بزرگترین رودخانه منطقه مركزی ایران است كه از كوه‌های زاگرس مركزی بویژه زردكوه بختیاری سرچشمه گرفته و در كویر مركزی ایران به سمت شرق حدود 200 كیلومتر پیش می‌رود و در نهایت به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می‌ریزد.
این رودخانه كه علاوه بر جاذبه تفریحی و فرهنگی، همواره نقشی موثر در كشاورزی و اقتصاد منطقه بویژه شرق اصفهان و هستی تالاب گاوخونی داشته است، در دهه های اخیر به علت خشكسالی های متوالی، تراكم جمعیت و افزایش برداشت به یك رود خانه فصلی تبدیل شده و در محل پائین دست در فصول گرم بویژه تابستان با خشكی مواجه شده است.
سد زاینده رود واقع در جنوب غربی اصفهان، منبع تغذیه این رود و تامین آب مورد نیاز شرب و كشاورزی اصفهان و مناطق اطراف است و جریان زاینده رود بستگی به میزات ذخیره این سد دارد.
حجم آب ذخیره شده در پشت این سد نیز هر ساله نسبت به میانگین بلند مدت كاهش چشمگیری پیدا می كند.
بررسی های آماری در حوضه آبریز زاینده رود و كاهش بارشها نسبت به سال گذشته باز هم زنگ خطر بحران آبی و خشكسالی را در منطقه مركزی ایران و به ویژه استان اصفهان به صدا در آورده است.
طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود كه در سال 93 با هدف هماهنگی و اعمال مدیریت واحد بر این حوضه آبریز در موضوع منابع، مصارف و حقابه ها به تصویب شورای آب كشور رسید به عنوان اقدامی مؤثر دربهبود این اوضاع مطرح است .
بندهای «طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود» به شرح زیر است:
بند نخست: وزارت نیرو مكلف است نسبت به تاسیس واحد مدیریت یكپارچه حوضه آبریز زاینده رود اقدام كند.
بند دوم: تشكیل شورای هماهنگی حوضه آبریز زاینده رود با حضوراستانداران اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد و معاونان وزرای نیرو، جهاد كشاورزی، صنعت معدن و تجارت و نمایندگان اصناف كشاورزی؛ وزارت نیرو مكلف شده است تا درمدت سه ماه نسبت به تشكیل این شورا اقدام كند.
بند سوم: تعیین میزان حقابه ها، سهم آبه ها و صاحبان حق اشتراك و حقابه زیست محیطی رودخانه زاینده رود و تالاب گاوخونی توسط وزارت نیرو.
بند چهارم: ممنوعیت بارگذاری جدید بر منابع آب زاینده رود تا پیش از تعیین تكلیف در این حوضه.
بند پنجم: ساماندهی برداشت آب در استان های اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری و جلوگیری از برداشت های غیرمجاز.
بند ششم: فراهم كردن تسهیلات لازم برای تغییر شیوه های آبیاری توسط وزارت جهاد كشاورزی در منطقه .
بند هفتم: تأسیس صندوق تأمین خسارت خشكسالی در حوضه آبریز زاینده رود بر اساس این بند مصرف كنندگان بخش صنعت كه در زمان خشكسالی بدون كاهش سهم خود آب دریافت می كنند باید خسارات كمبود آب سایر مصرف كنندگان حوضه را پرداخت كنند.
بند هشتم: انجام مطالعات تونل آبرسانی به اصفهان با عنوان طرح گلاب(انتقال آب) توسط وزارت نیرو.
بند نهم: وزارت نیرو باید در باره طرح انتقال آب بهشت آباد كه تنها به منظور تأمین آب شرب طراحی شده است، بررسی دقیق انجام داده و ضمن ارزیابی زیست محیطی ، طرح را به اجرا در آورد.
گ / 6020 / خبرنگار: علیرضا حكیمیان** انتشار: سلطانمرادی
۰ نفر