۲۲ مهر ۱۳۹۶، ۸:۴۲
کد خبر: 82694913
T T
۰ نفر
افزايش بيكاران دانش آموخته يزدي با چراغ خاموش

يزد- ايرنا- استان يزد كه مردمانش به سخت كوشي و قناعت، شهره هستند طي سال هاي گذشته با مهاجرت روزافزون دانش آموختگان دانشگاهي و نخبگان آزمون سراسري به دليل نبود شغل مناسب، روبرو بوده است.

به گزارش ايرنا، استان يزد، رتبه نخست كنكور را طي 23 سال پياپي به دست آورده ضمن آنكه رتبه نخست صنعتي ترين استان كشور به لحاظ سرانه جمعيت و انواع نعمت هاي طبيعي همچون معادن غني را به خود اختصاص داده اما در زمره مهاجر پذيرترين استان هاي كشور محسوب مي شود.
در طول پنج سال گذشته با وجود ورود 62 هزار و 260نفر به اين استان شاهد خروج 23 هزار و 535نفر از داخل استان به استانهاي ديگر بوده ايم كه نتيجه آن مهاجرپذيري 38 هزار و 725نفري و تأثير 29 درصدي آن در رشد جمعيت استان بوده است.
اما نكته اينجاست كه عمده مهاجرين به اين استان صنعتي كارگران ساده و عمده مهاجران از اين استان تحصيلكردگان و نخبگان بوده اند.
آمارهاي كشوري درباره وضعيت نرخ بيكاري دانش آموختگان دانشگاهي در سال 1395 بيانگر كمتر بودن آن در استان يزد به نسبت كشور است با اين حال در طول فعاليت دولت يازدهم با وجود توجه ويژه به ايجاد شغل در حوزه هاي دانش بنيان و فناوري اطلاعات ، شاهد تغييرات چنداني در اشتغال اين قشر نبوده ايم.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي يزد در همين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت: متوسط نرخ بيكاري دانش آموختگان دانشگاهي در سال 1395 در كشور 18.5 درصد و در اين استان 18.1 درصد بوده است.
محمدحسين رياحي افزود: آمارها نشان مي دهد افراد تحصيل كرده استان، كمتر مشكل بيكاري دارند با اين حال نرخ بيكاري استان خيلي كمتر از اين قشر بوده و 12.8 درصد اعلام شده است.
وي تصريح كرد: بر اساس آمارهاي رسمي، نرخ بيكاري فارغ التحصيلان يا در حال تحصيل دانشگاهي استان يزد در سال 92 نزديك به هفت هزار نفر و معادل 10.9 درصد بوده و از اين لحاظ استان يزد در جايگاه پنجم كشوري از نظر كمترين نرخ بيكاري فارغ التحصيلان قرار داشته است.
به گفته مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي يزد ، اين آمار در سال 94 با افزايش حدود 10 هزار نفري تعداد دانش آموختگان بيكار، به 18.1 درصد رسيد و استان يزد در جمع 20 استان كشور با بيشترين نرخ بيكاري فارغ التحصيلان قرار گرفت.
بر اساس آمارها، نرخ بيكاري جمعيت فارغ التحصيل يا در حال تحصيل استان يزد در سال 94 براي گروه مردان 12.2 درصد و براي گروه زنان 30.7 درصد بوده كه در مقايسه با سال 92 براي گروه مردان 5.1درصد و براي زنان 10.3 درصد افزايش داشته است.
در همين سال مجموع جمعيت فارغ التحصيل يا در حال تحصيل 11.8 ميليون نفر اعلام شده بود كه 5.6 ميليون نفر يعني 48درصد از آنها فعال اقتصادي و 52درصد غيرفعال اعلام شده است.
بدين مفهوم كه افراد غيرفعال اقتصادي جوياي كار نيستند و افراد فعال اقتصادي ، افراد جوياي كاري هستند كه دولت بايد براي ايجاد اشتغال آنها برنامه ريزي داشته باشد.
در استان يزد و در سال 94 از حدود بيش از 163 هزار نفر جمعيت داراي تحصيلات عالي دانشگاهي و يا در حال تحصيل حدود 68 هزار نفر معادل 41.6 درصد غيرفعال اعلام شده بودند .
در اين خصوص مدير كارآفريني و اشتغال اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان يزد گفت: نرخ بيكاري جمعيت فارغ‌التحصيل و در حال تحصيل استان بر اساس نتايج آمارگيري نيروي كار سال 94، 18.1 درصد اعلام شده است.
فريبا آيت‌اللهي افزود : استان يزد جايگاه 13 كشور را از لحاظ كمترين نرخ بيكاري فارغ التحصيلان به خود اختصاص داده است.
وي تصريح كرد: بر اساس همين نتايج بالاترين نرخ بيكاري جمعيت فارغ‌التحصيل يا در حال تحصيل دانشگاهي به ترتيب به استان‌هاي كرمان، كهگيلويه و بويراحمد و لرستان و كمترين نرخ بيكاري مربوط به استان تهران بوده است.
روند رو به رشد آمار بيكاري فارغ التحصيلان دانشگاهي استان يزد از سال 1392 كه 10.9 درصد بوده و در سال 93 به 14 ، در سال 94 به 18.1 درصد و سال 1395 نيز بيشتر شده زنگ خطري براي استان دارالعلم كشور است و بايد با پرهيز از شعار براي عملي كردن برنامه ها تلاش كرد.
در ابتداي سال جاري نيز تفاهم نامه اي ميان وزراي تعاون،كار و رفاه اجتماعي و ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت يازدهم و استانداري يزد و شركت پيشگامان با عنوان تكاپو (توسعه كسب و كار و اشتغال پايدار ) بسته شد تا براي 6 هزار و 600 نفر تحصيلكرده دانشگاهي با سرمايه گذاري بالغ بر 2 هزار و 250 ميليارد ريال و 70طرح شغل ايجاد شود اما بعد از 6 ماه در كارگروه تخصصي اشتغال استان كه در راستاي بررسي پيشرفت اين طرح برگزار شد انتقادهاي زيادي مطرح شد.
در اين جلسه، 'اكرم فداكار' مديركل ارتباطات و فناوري اطلاعات استانداري يزد گفت: اجراي طرح تكاپو بعد از تفاهم نامه نيازمند تزريق بودجه جديد و همكاري همه دستگاههاست با اين حال راه حل مشكلات شركت هاي آي تي و آي سي تي ، تسهيلات نيست بلكه شركت هاي توسعه يافته كه به بلوغ رسيده اند نيازمند بازار و حامي و شريك هستند.
در واقع با وجود تلاش هاي دولت براي ايجاد اشتغال فارغ التحصيلان دانشگاهي ، عمده اشتغال بخش هاي توليد در چهارمين استان صنعتي ايران به نفع كارگران ساده داخل استان و كارگران استان هاي همجوار بوده است.
برنامه ريز هاي كوتاه مدت و بلند مدت هم در سطح كشور و هم در استان يزد، شايد بتواند بخشي از معضل بيكاري دانش آموختگان دانشگاهي را رفع كند.
1968/6197 گزارش از: محمودرضا رحماني **
انتشار:محمدحسين فلاح
@irnayazdd