۲۳ مهر ۱۳۹۶، ۳:۱۷
کد خبر: 82696069
T T
۰ نفر
رویترز: مخالفت كارشناسان با ادعاهای ترامپ علیه ایران

تهران - ایرنا - تارنمای خبرگزاری رویترز در تحلیلی به دروغ بودن سه ادعای ترامپ پیرامون در آستانه سقوط بودن حكومت ایران پیش از برجام، دریافت مبلغ 100 میلیارد دلار از دولت آمریكا و نقض توافق هسته ای از سوی تهران پرداخت.

به گزارش بامداد یكشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در سخنرانی ضد ایرانی روز جمعه خود برخی ادعاهای دروغ علیه ایران مطرح كرد.
ترامپ مدعی شد كه برداشته شدن تحریم ها به واسطه توافق هسته ای فضای حیاتی سیاسی و اقتصادی را زمانی برای ایران فراهم كرد كه حكومت آن در حال سقوط كامل بود.
بسیاری از كارشناسان معتقدند كه هیچ دلیلی مبنی بر اینكه نظام سیاسی ایران پیش از این توافق در حال فروپاشی بوده باشد، وجود ندارد.
مایكل سینگ كه یكی از كاركنان شورای امنیت ملی آمریكا در زمان جورج بوش پسر بوده، گفت: هیچ مدركی كه من از آن مطلع باشم وجود ندارد مبنی بر اینكه رژیم (ایران) در آستانه سقوط بود.
وی افزود: تحریم ها به ویژه تحریم های نفتی تاثیر منفی شدید روی اقتصاد ایران داشت؛ اما هر ادعایی فراتر از این تنها حدس و گمان است.
وی تاكید كرد كه تحریم ها تاثیری برعكس آنچه ترامپ ادعا كرد بر حكومت ایران داشت چرا كه جناح های سیاسی را متحد كرده و نظام سیاسی را تقویت بخشید.
ترامپ همچنین روز جمعه ادعا كرده بود كه ایران 100 میلیارد دلار پول از دولت آمریكا دریافت كرده و آن را برای حمایت از تروریسم هزینه كرد.
این در حالی است كه اولا این 100 میلیارد دلار پولی بوده كه متعلق به ایران بوده و به دلیل تحریم ها توقیف شده بود. ثانیا بخش بزرگی از این مبلغ به دلیل بدهی های ایران به تهران نرسید.
برای مثال ایران 20 میلیارد دلار از محل پروژه های زیرساختی به چین بدهكار بود و مبلغی كه بسیاری تخمین می زنند به دست ایران رسیده باشد چیزی بین 35 تا 60 میلیارد دلار است.
گذشته از این تنها مبلغ نقدی كه به ایران منتقل شد 1.7 میلیارد دلار بود كه در واقع 400 میلیون دلار بدهی آمریكا به تهران بابت لغو قرارداد خرید تسلیحات منعقد شده در زمان پهلوی به همراه سود آن بوده است.
رئیس جمهوری آمریكا ادعایی دیگر مطرح كرد مبنی بر نقض چندباره توافق هسته ای از سوی ایران كه به شهادت آژانس بین المللی انرژی هسته ای، ادعایی دروغ است.
این سازمان بین المللی كه در برجام به عنوان تنها مرجع دارای صلاحیت برای نظارت به فعالیت های هسته ای ایران شناخته شده، بارها تاكید كرده است كه تهران به تعهدات هسته ای خود پایبند است.
افزون بر این، دولت ترامپ خود تا كنون دو بار به این مساله اذعان كرده و پایبندی ایران به برجام را تایید كرده است.
تهران از سقف 130 تن ذخیره آب سنگین فراتر رفته اما به اذعان كارشناسان، پس از آن به سرعت آن را اصلاح كرده و به سقف مجاز بازگردانده و از همه مهمتر این كه كارشناسان این موضوع را نقض متن برجام تلقی نمی كنند.
رابرت آینهورن كارشناس منع اشاعه گفت: نقض چندباره اغراق است و تنها موارد كمی از عبور از سقف مجاز وجود داشته است.
به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا جمعه شب و به رغم آنكه آژانس بین المللی انرژی اتمی تاكنون هشت بار پایبندی ایران را به برجام اعلام كرده، با اعلام راهبرد جدید واشنگتن در قبال تهران، پایبندی ایران به توافق هسته ای را تایید نكرد و به رغم تلاش های جامعه جهانی به ویژه اروپا از تایید آن امتناع كرد.
این رویكرد جدید ترامپ با اعتراض شدید بسیاری از كشورها، نهادها و مقامات بین المللی و محافل سیاسی مواجه شده است.
فدریكا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بلافاصله در واكنشی قاطعانه به ترامپ اعلام كرد: برجام یك توافق دوجانبه نیست و به هیچ كشوری تعلق ندارد و رئیس جمهوری هیچ كشوری نمی‌تواند به آن پایان بدهد.
موگرینی تاكید كرد: جامعه بین المللی و اروپا نمی توانند قبول كنند كه یك توافق هسته ای را كه كار می كند و نتیجه داده است، منحل كنیم. آژانس بین المللی انرژی اتمی هشت بار تایید كرده كه ایران تعهدات خود را انجام داده و هیچ یك از تعهدات مذكور در توافق نقض نشده است.
شبد**9416**1379
مترجم: علیرضا آقازاده** انتشار دهنده: هادی افتخاری