۲۳ مهر ۱۳۹۶، ۱۴:۴۱
کد خبر: 82696740
T T
۰ نفر
5 سناريو براي افزايش مبادلات تجاري ايران و عراق از بستر بورس كالا

تهران- ايرنا- مديرعامل بورس كالاي ايران با تشريح پنج روش افزايش مبادلات تجاري ايران و عراق از بستر بورس كالا گفت: انواع محصولات فلزي، فرآورده هاي پتروشيمي، محصولات كشاورزي، انواع سيمان و محصولات غذايي مي تواند در بازار مشترك 2 كشور عرضه و معامله شود.

به گزارش روز يكشنبه ايرنا به نقل از «پايگاه خبري بورس كالاي ايران»، حامد سلطاني نژاد، مديرعامل بورس كالاي ايران در همايش بزرگ تجارت ايران و عراق به تشريح مزاياي توسعه تجارت ايران و عراق از بستر بورس كالا پرداخت و بيان داشت: ورود بورس كالا به بازار عراق مزايايي همچون افزايش تجارت خارجي و توسعه صادرات كالاهاي ايراني با فراهم كردن زيرساخت هاي مبادلاتي و مالي، تضمين كيفيت مناسب، قيمت شفاف و عادلانه، كاهش هزينه هاي معامله و ريسك هاي تجاري و ساختارمندشدن صادرات ايران به عراق را در پي دارد.
سلطاني نژاد رونق بازار سرمايه در عراق را از ديگر مزاياي ارتباط تجاري دو كشور از بستر بورس كالا عنوان كرد و افزود: ايجاد بستري شفاف جهت مبادله كالاها در بازار عراق يا صادرات كالاهاي عراقي، ساختاردهي بازارهايي چون بازار مسكن، خودرو، محصولات غذايي و برخي محصولات كشاورزي مانند خرما در بستر بورس كالا، ايجاد و گسترش ساختارهاي بازار سرمايه در جهت توسعه بازار سرمايه اسلامي و نيز ايجاد و گسترش فضاي كسب و كار بين دو كشور از ديگر مزاياي ورود بورس كالا به بازار عراق است.
وي با بيان اينكه رو در رو فعاليت تجاري بين تجار و فروشندگان عمده در يك بستر معاملاتي است، به مزاياي اين روش اشاره كرد و گفت: ايجاد دسترسي سراسري، پوشش سراسري بازار، اتصال خريدار به فروشنده، ايجاد ارزش افزوده براي فعالان بازار، پشتيباني از ضمانت ها و مدل هاي پذيرش ريسك و دامنه بزرگتر مشتريان و در نتيجه امكان فروش بهتر از مزاياي اين بستر معاملاتي است.
سلطاني نژاد، بورس كالاي ايران را داراي دو بازار اوراق بهادار مبتني بر كالا و فيزيكي عنوان كرد و گفت: تامين مالي، امكان حضور بازيگران بين المللي، پوشش ريسك، تنظيم بازار، شفافيت معاملات و نيز اخذ تضامين از خريداران و فروشندگان از مزاياي توسعه تجارت از كانال بورس كالاي ايران است.

**اهداف بورس كالا براي حضور در بازار عراق
مديرعامل بورس كالاي ايران به اهداف بورس كالاي ايران جهت فعاليت در عراق اشاره كرد و افزود: توسعه و تحكيم روابط اقتصادي و سياسي ايران و عراق، افزايش تجارت خارجي و توسعه صادرات، ايجاد بازار پايدار و شفاف براي كالاهاي ايراني و اعتبار بخشي به برند و كيفيت كالاهاي ايراني، توسعه بين المللي بازار مالي ايران، ايجاد زيرساخت مالي و صادراتي جهت تسهيل مبادلات به كشور عراق براي طرفين، تامين مالي و جذب سرمايه گذاري جهت فعاليت در عراق و جذب سرمايه گذار عراقي جهت رونق توليد داخلي از جمله اين اهداف است.
سلطاني نژاد به ابزارهاي معاملاتي بورس كالاي ايران اشاره كرد و گفت: معاملات نقد، نسيه، سلف، قراردادهاي سلف موازي استاندارد، قراردادهاي آتي و اختيار معامله، گواهي سپرده كالايي، صندوق كالايي و اوراق خريد دين و همچنين قراردادهاي بلندمدت از ابزارهاي معاملاتي بورس كالاي ايران است كه سرمايه گذاران و فعالان اقتصادي در ديگر كشورها مي توانند از اين ابزارها بهره مند شوند.
وي به آمار معاملات بورس كالاي ايران در سال گذشته كرد و گفت: طي سال ٩٥ ارزش كل معاملات بورس كالاي ايران شامل بازار فيزيكي و مالي به بيش از ٨١٧ هزار ميليارد ريال رسيد كه در مقايسه با سال ٩٤ با رشد چشمگير ٧٣ درصدي مواجه شد.
وي ادامه داد: حجم معاملات محصولات مختلف طي سال 95 در بازار فيزيكي بورس كالاي ايران افزون بر 25ميليون و 475 تن كالا به ارزش بيش از 371 هزار ميليارد ريال بود كه اين ارقام بيانگر افزايش 10 و 25 درصدي حجم و ارزش معاملات به نسبت سال 94 است.
وي در ادامه به كالاهاي قابل عرضه بورس كالاي ايران در عراق اشاره و تصريح كرد: با ورود بورس كالا به بازار عراق انواع محصولات فلزي، فرآورده هاي پتروشيمي، محصولات كشاورزي، انواع سيمان و محصولات غذايي مي تواند در اين بازار عرضه و معامله شود.

**5 سناريوي پيشنهادي براي توسعه تجارت
مدير عامل بورس كالاي ايران براي افزايش مبادلات ايران و عراق 5 سناريو پيشنهاد كرد و گفت: سناريوي نخست، فعال كردن تجار عراقي از طريق عرضه محصول ايراني در تالار صادراتي و عرضه محصول توسط تجار عراقي در تالار داخلي بورس كالاي ايران است؛ سناريوي دوم نيز پذيرش انبارهاي عرضه كالاهاي استاندارد در كشور عراق و شهرهاي مرزي ايران است تا به كمك ابزار گواهي سپرده كالايي با تأييد بورس كالاي ايران، شاهد معاملات كالاهاي مختلف با كيفيت باشيم.
سلطاني نژاد ادامه داد: سناريوي سوم فعال كردن تجار عراقي و ارائه تسهيلات و مشوق هاست تا برمبناي آن تالار خاصي به تجار عراقي در بورس كالا تعريف كرد؛ بطوريكه روز و ساعت خاصي را براي معاملات تجار عراقي در نظر گرفت و همچنين زمينه ارائه خدمات بيمه، حمل و نقل در ايران و عراق را نيز فراهم كرد.
وي اضافه كرد: سناريوي چهارم ايجاد شعبه يا تأسيس نمايندگي بورس كالا در كشور عراق است كه بيشتر مي توان به آن پرداخت.
وي سناريوي پنجم را تاسيس بورس مشترك ايران و عراق عنوان كرد و گفت: وقت تغيير ساختار سنتي بازارها به سمت بازارهاي مدرن است تا از اين پس مشكلات حقوقي در قراردادها را نداشته باشيم و براي هر قرارداد تضامين لازم را دريافت نكنيم.
وي تأكيد كرد: در حال حاضر بحث اصالت، كيفيت و عرضه كالاي استاندارد مطرح است و بورس كالاي ايران آمادگي دارد براي اجراي هر يك از اين سناريوها با مسئولان كشور عراق همكاري خود را آغاز كند.

براي آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان با كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
IRNAeco@
اقتصام**2022** 6075*خبرنگار: ميثم طاهري* انتشار: زهرا هجيني نژاد
۰ نفر