مسعود اميني روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به شعار امسال روز جهاني غذا (تغيير و اصلاح الگوي تغذيه براي حفظ و ارتقاي سلامت) اظهار كرد: با تغيير سبك زندگي و اصلاح الگوي تغذيه مي توان از ابتلا به بسياري از سرطان ها پيشگيري كرد.
وي تامين غذاي سالم را يكي از نيازهاي ضروري انسان برشمرد و افزود: تغذيه و رژيم غذايي نامناسب مي تواند سلامتي افراد را تهديد كند بنابراين داشتن سبك زندگي سالم و پيروي از يك نوع رژيم غذايي متعادل و مناسب سلامت افراد را تضمين مي كند.
اميني تاكيد كرد: مصرف روز افزون فست فودها و انواع غذاهاي فرآوري شده، سوسيس و كالباس، همبرگر، سس مايونز، مصرف انواع كنسروها يا گوشت قرمز، ترشيجات، شوريجات، غذاهاي حاضري، مصرف نوشابه، تنقلات مضري همچون چيپس و پفك، كمبود مولتي ويتامين ها، آنتي اكسيدان ها و ويتامين هاي A،E ،C، مصرف بالاي قند و شكر، شيريني و شكلات جزء غذاهايي است كه سلامت انسان را به صورت جدي تهديد مي كند و از فاكتورهاي موثر در ابتلا به سرطان محسوب مي شود.
مسئول انجمن تغذيه ايران يادآور شد: غذاهايي كه حرارت بالا داده مي شوند و نيز غذاهاي حاوي نيترات و راديكال هاي آزاد مانند سوسيس و كالباس براي سلامتي انسان زيانبار است.
به گفته وي، روغن هاي مخصوص سالاد و برنج اگر حرارت بالا ببيند همچنين مصرف مواد غذايي به صورت داغ به مخاط دستگاه گوارش آسيب مي رساند و مي تواند زمينه بروز سرطان را در افراد فراهم كند.
وي با اشاره به اينكه مصرف غذاهاي پرچرب و بيش از اندازه سرخ كردني ها استفاده از روغن نباتي، كره گياهي تهديد جدي براي سلامتي محسوب مي شود، افزود: استفاده از روغن هاي مخصوص سرخ كردني در پخت و پزها بايد مورد توجه قرار گيرد.
كارشناس تغذيه و رژيم درماني بيمارستان بعثت سنندج كاهش مصرف نمك، روغن، شكر و مصرف روغن هاي مجاز كاهش استرس، اجتناب از سيگار و انواع دخانيات و داشتن تحرك جسماني و مصرف روزانه ميوه جات و سبزيجات سلامتي آحاد جامعه را تضمين مي كند.
اميني اضافه كرد: مصرف روزانه سبزيجات، ميوه جات، كلم بروكلي، كاسني، پياز، سبزيجات حاوي آنتي اكسيدان و استفاده از روش هاي بخار پز به جاي سرخ كردني، استفاده از نان هاي سبوس دار حاوي فيبر مناسب، استفاده از منابع پروبيوتيك ها، شير و لبنيات، امگا 3، روغن زيتون، روغن ماهي، انواع آجيل، ويتامين D و نور خورشيد مي تواند از ابتلا به سرطان پيشگيري كند.
وي ادامه داد: ميوه ها و سبزي ها حاوي فيبر هستند افزايش مصرف فيبر با كاهش بروز بسياري از سرطان ها ارتباط دارد، مصرف روزانه حداقل پنج واحد ميوه و سبزيجات مختلف از ابتلاء به سرطان پيشگيري مي كند.
به گفته وي، هنگام خريد محصولات غذايي حتما به برچسب هاي محصول توجه جدي داشته باشند رنگ قرمز نشان دهنده آن است كه فرد بايد در مصرف آن فرآورده يا خوراكي مراقبت كند، رنگ زرد يا نارنجي نشانه هشدار بوده و رنگ سبز هم به معني سالم بودن يك محصول غذايي است و نگراني از بابت مصرف آن وجود ندارد.
وي افزود: نشانگرهاي تغذيه اي افزون بر داشتن اطلاعات ياد شده، تاريخ توليد، انقضا و سري ساخت محصول را نشان مي دهد و در صورت نبود برچسب اصالت و كد 16 رقمي بيانگر آنست كه محصول مورد تاييد وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نيست و اين كالا قاچاق يا غير مجاز است.
به گزارش ايرنا، ميزان مصرف سبزي، ميوه، لبنيات و شير در بين ايرانيان بسيار كمتر از حد مورد نياز است اين در حالي است كه مصرف روغن و شكر در ميان ايراني ها بيش از حد مجاز است.
شاخص مصرف روزانه نمك در ايران 12 گرم است در حاليكه ميزان مصرف نمك در جهان پنج گرم است، شاخص مصرف شكر در ايران روزانه 51 گرم است در حالي كه اين شاخص در جهان 40 گرم، شاخص مصرف چربي در ايران روزانه 50 گرم و اين ميزان مصرف در جهان 35 گرم است، ميانگين مصرف شير در ايران نصف استاندارد جهاني است.
آمارها بيانگر آنست كه بيماري هاي قلبي و عروقي و سرطان عمل اصلي مرگ و ميرها در كشور شناخته شده است و علل ابتلا به اين بيماري ها با شيوه زندگي و رژيم غذايي افراد مرتبط است.
24 مهر برابر با 16 اكتبر سالروز جهاني غذا با هدف كاهش فقر و سوء تغذيه، كمك به سيستم غذارساني و كاهش محروميت مردم از غذا نامگذاري شده است.
خبرنگار: شيوا اردلان منش ** انتشار دهنده: مجيد سليماني
7352/9102
سنندج - ايرنا - مسئول انجمن تغذيه ايران (تاش كردستان) گفت: سبك زندگي سالم و داشتن يك نوع رژيم غذايي متعادل و مناسب سلامت افراد را تضمين مي كند.