محمد حسين قرباني در گفت و گو با خبرنگار سلامت ايرنا افزود: سلامت روان از حوزه هاي بسيار مهم نظام سلامت است كه در كنار سلامت جسمي و سلامت اجتماعي نيازمند توجه، برنامه ريزي و همكاري و مساعدت دستگاه هاي مختلف براي ساماندهي است اما متاسفانه در كشور براي اين حوزه مهم هيچ برنامه مشخصي نداريم.
وي ادامه داد: وقتي از سلامت روان صحبت مي كنيم، بايد بدانيم كه اين حوزه بسيار گسترده اي است كه فقط در محدوده كار يك دستگاه نيست، مسائل مختلفي مانند آرامش فكري و سلامت روان در محيط كار، سلامت روان در صنعت، در حوزه كشاورزي، در بين دانش آموزان و دانشجويان، سلامت روان در بين دختران و زنان جامعه كه مادران فرزندان ايران هستند، سلامت روان در بين مديران همه و همه از جمله مسائل مهمي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
قرباني گفت: سلامت روان آحاد جامعه با مسائل مختلف اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي از جمله بيكاري، نوع شغل، درآمد، مسكن، وضعيت خانواده، آموزش، سواد سلامت عمومي جامعه، مسئله انگ افراد مبتلا به اختلالات رواني، ميزان مراجعه مردم به مشاوران اختلالات رواني و خيلي مسائل ديگر مرتبط است و متاسفانه بايد بگويم كه در اين حوزه خيلي موفق نبوده ايم و پيشرفت قابل قبولي در اين حوزه در كشور ديده نمي شود.
عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس افزود: باعث تاسف است كه از نظر كارشناسي و اجرايي كار زيادي در حوزه سلامت روان در كشور انجام نشده است و كارهاي انجام نشده زيادي در اين زمينه وجود دارد كه مسئولان حوزه هاي مختلف بايد انجام دهند و البته به يك استراتژي و سياستگزاري كلان ملي براي مديريت و ساماندهي اين مسئله مهم نياز داريم.
قرباني گفت: براي ساماندهي مسئله سلامت روان قبل از هر چيز بايد يك چارچوب و برنامه ملي داشته باشيم، دانشكده هاي پزشكي،روانپزشكي و روانشناسي بايد براي تدوين اين برنامه مشاركت داشته باشند و در مرحله بعد بايد از همه ظرفيت هاي كشور اعم از دستگاه هاي دولتي، رسانه ها، فضاي مجازي، شبكه هاي اجتماعي، رسانه ملي، مدارس و دانشگاه ها و حتي از مدارس ابتدايي براي آموزش عمومي و افزايش توجه به سلامت روان استفاده كنيم.
وي ادامه داد: ميزان اضطراب و استرس در جامعه بالاست و به خصوص اين مسئله در افراد سنين جواني و ميانسالي بسيار بالاست، آمارهاي دقيقي از شيوع و گسترش اين اختلالات در اختيار نداريم ولي مشهود است كه بخش مهمي از جامعه با اختلالات رواني مانند اضطراب، استرس و افسردگي درگير هستند.
وي تاكيد كرد: واضح است كه در حوزه سلامت روان موفق نبوده ايم. برنامه ريزي براي ساماندهي و كنترل اختلالات رواني در جامعه بايد يك برنامه زمان بندي شده و شاخص هاي كمي داشته باشد و مشخص باشد كه در يك بازه زماني مشخص از وضعيت موجود بايد به چه وضعيتي برسيم.
24 تا 30 مهر هفته سلامت روان است و وزارت بهداشت براي هر يك از روزهاي اين هفته يك نام تعيين كرده است،به طوري كه دوشنبه 24 مهر اولين روز هفته سلامت با عنوان، نيروي كار سالم و جامعه سالم، سه شنبه 25 مهر با عنوان، پيشگيري از تبعيض و استيگما در محيط كار، چهارشنبه 26 مهر با عنوان، محيط كار دوستدار سلامت روان نامگذاري شده است.
همچنين پنجشنبه 27 مهر با عنوان مديريت استرس در محيط كار، جمعه 28 مهر با عنوان سبك زندگي و سلامت رواني در محيط كار، شنبه 29 مهر با عنوان نقش كارفرما در سلامت روان محيط كار و يكشنبه 30 مهر با عنوان رويكرد جامعه نگر در سلامت روان محيط كار نامگذاري شده است.
بر اساس آمار رسمي وزارت بهداشت حدود 23 درصد جمعيت ايران مانند ساير كشورها به نوعي به يكي از انواع اختلافات رواني خفيف تا شديد مبتلا هستند.
سيد حسن هاشمي، وزير بهداشت،درمان و آموزش پزشكي در مراسم روز جهاني بهداشت امسال –سال 1396- در وزارت بهداشت گفته بود: شيوع اختلالات رواني در 26 سال گذشته در كشور حدود دو برابر شده است. شيوع افسردگي در زنان 50 درصد بيشتر از مردان است. و به گفته وي از نظر شيوع افسردگي شديد تهران در صدر استان هاي كشور است و گيلان و يزد بهترين وضعيت را دارند.
وزير بهداشت ادامه داد: آمارهاي وزارت بهداشت نشان مي دهد كه شيوع افسردگي در ايران حدود 12.7 درصد است. اين ميزان در زنان 16.5 و در مردان حدود 10.8 درصد است و درواقع شيوع افسردگي در زنان حدود 50 درصد بيشتر از مردان است.
وي گفت: افسردگي بر روي روابط شخصي و اجتماعي افراد تاثير مي گذارد و باعث پرخاشگري و اثرات ناخوشايند در جامعه مي شود. افسردگي در جهان رو به افزايش است و اكنون به رتبه چهارم از نظر بار بيماري ها رسيده است و پيش بيني سازمان بهداشت جهاني اين است كه تا سال 2030 افسردگي به رتبه دوم از نظر بار بيماري ها در دنيا مي رسد.
به گفته وزير بهداشت عوامل اجتماعي زيادي مانند بيكاري، اعتياد و از دست دادن عزيزان در بروز بيماري هاي اعصاب و روان نقش دارند و متاسفانه اين عوامل همه مواردي هستند كه ما در ايران جزو مقام دارهاي آن در جهان هستيم، تصادفات و سوانح طبيعي هر سال جان عده زيادي را در كشور مي گيرد و اين مسئله نيز بر بدتر شدن وضعيت سلامت روان مردم موثر است.
هاشمي گفت: جامعه مملو از اين مشكلات است و متاسفانه گاهي سياستمداران چشم خود را روي اين مسائل مي بندند و فراموش مي كنند كه جوانان، زنان و خانواده ها تا چه اندازه آسيب پذير شده اند. بسياري از مردم عوامل افسردگي را مي دانند اما علائم آن را نمي دانند به همين علت هر روز افراد زيادي در كنار ما با بيماري افسردگي رفت و آمد مي كنند بدون اينكه ما و حتي خود آنها مطلع باشند.
شيوع اختلالات رواني در جامعه جوان و در بين دانشجويان و دانش آموان نيز مسئله مهم و نسبتا مغفول مانده است كه در كنار تبليغات شبكه هاي ماهواره اي و ترويج فرهنگ بي بند و باري ابعاد ناگفته اي دارد كه كمتر مورد توجه قرار گرفته است. نبود مراكز معتبر براي مراجعه مردم و ارائه خدمات سلامت روان و وجود آشوب در اين بازار باعث شده شبكه هاي ماهواره اي نيز به تبليغ داروها و روش هاي غير علمي براي جذب جوانان دست بزنند و بازار مكاره اي را در اين آشفته بازار رقم بزنند.
محمد رضا فراهاني، معاون فرهنگي و دانشجويي وزير بهداشت نيز چندي پيش در گفت و گو با خبرنگار سلامت ايرنا گفته بود دو درصد دانشجويان علوم پزشكي به آسيبهاي رواني جدي دچار هستند، 18درصد در معرض آسيب هستند و 40 درصد به مشاوره سلامت روان نياز دارند. همه اين مسائل نشان مي دهد كه حوزه سلامت روان نيازمند رسيدگي اورژانسي و جدي است و با برگزاري مراسمي نمادين در يك هفته از سال كار به جايي نمي رسد.
خبرنگار: افشين شاعري** ناشر: مريم برزآبادي
اجتمام(4)*3063 ** 1418
عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس در گفت و گو با ايرنا هشدار داد؛
اضطراب و استرس بخش زيادي از جامعه جوان و ميانسال كشور را درگير كرده است
۲۵ مهر ۱۳۹۶، ۸:۰۹
کد خبر:
82698594
تهران-ايرنا- عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس گفت: اختلالات رواني و به خصوص اضطراب و استرس بخش زيادي از جامعه جوان و ميانسال كشور را درگير كرده است و متاسفانه برنامه و استراتژي مشخصي براي مديريت اين حوزه در كشور نداريم.