۲۶ مهر ۱۳۹۶، ۱۴:۱۶
کد خبر: 82700450
T T
۰ نفر

كنگره نوزدهم چین، بیم و امید رقبا و دوستان

۲۶ مهر ۱۳۹۶، ۱۴:۱۶
کد خبر: 82700450
كنگره نوزدهم چین، بیم و امید رقبا و دوستان

پكن - ایرنا - چین این روزها در حال برگزاری كنگره نوزدهم حزب كمونیست است، این رویداد به ظاهر داخلی نگاه دنیا را به خود جلب كرده است نگاهی كه دوستان این كشور را امیدوار و رقبای غربی و آمریكایی را نگران كرده است.

در این كنگره كه روز چهارشنبه با سخنرانی 'شی جین پینگ' رئیس جمهوری و دبیركل حزب كمونیست چین در محل كنگره خلق و با ترتیبات امنیتی شدید آغاز شد و دو هفته ادامه خواهد داشت، مقدرات پنج سال آینده این كشور تعیین خواهد شد.
در پایان این نشست ها تداوم دبیركلی 'شی' كه جا پای 'دنگ شیائوپینگ' رهبر فقید و معمار اصلاحات نوین چین گذاشته است، یا مورد تایید قرار می گیرد یا نمایندگان رای به تغییرش خواهند داد.
'دنگ ژیائوپینگ' سیاست‌مدار و رهبر چینی، در دهه ۱۹۲۰ به حزب كمونیست چین پیوست. در دوران انقلاب فرهنگی چین او مورد تصفیه قرار گرفت اما در دوران 'چو ان-لای' به عنوان معاون نخست وزیر برگزیده شد گرچه دوباره در سال ۱۹۷۶ بركنار شد.
با آغاز رهبری 'تنگ شیائوپنگ' بر حزب كمونیست چین، سیاست‌ درهای باز و اصلاحات در چین آغاز شد، اگرچه جنبش دانشجویان چین در میدان 'تیان آن من' در سال ۱۹۸۹ در دوران او روی داد اما مدرنیزه شدن كشاورزی، صنعت و ارتش چین از دستاوردهای دوران قدرتمداری او به حساب می‌آید.
پس از مرگ 'مائو' او كم كم جای خود را در مركز قدرت دوباره بدست آورد، در سال ۱۹۷۸ 'تنگ شیائوپنگ' با سیاست مدرنیزه كردن كشاورزی، صنعت، قوای دفاعی، علم وصنعت باعث تحول عظیمی در چین شد و مسیر این كشور را به كلی تغییر داد.
او رهبری واقع بین بود كه منافع مردم كشورش را به ایدئولوژی ترجیح می‌داد، طی مدت ۲۰ سال خدمت به عنوان رهبر عالی چین 'تنگ شیائوپنگ' توانست بعضی از صدماتی را كه مائو بر كشورش در دوران انقلاب فرهنگی چین وارد آورده بود جبران كند.
وی سیاست ایدئولوژی در راس مائو را به اقتصاد در راس مبدل كرد و با این كار خود چین را در مسیر پیشرفت قرار داد به نحوی كه چین فعلی موفقیت‌های خود را مدیون این سیاست وی است.
'دنگ ژیائوپینگ' پس از دستور حمله به میدان تیان آن من، از آخرین مقام خود در سال ۱۹۸۹ استعفا داد، او در ۱۹ فوریه ۱۹۹۷ در سن ۹۲ سالگی درگذشت.
'شی جین پینگ' كه با رای نمایندگان در كنگره هجدهم حزب كمونیست قدرت را به دست گرفت، دو برنامه اساسی، یكی اقتصادی و دیگری اجتماعی را مطرح و دنبال كرد.
او در برنامه اقتصادی، طرح 'یك جاده یك كمربند' یا جاده ابریشم جدید را كه جاده ابریشم 2 نیز خوانده می شود، مطرح و بجد دنبال كرد و در گام نخست برای این منظور مبلغ یكصد میلیارد دلار اختصاص داد و برآورد می شود كه این مبلغ تا پایان برنامه پیش بینی شده از مرز یك هزار میلیارد دلار فراتر رود.
اقتصاد چین از اواخر دهه هفتاد قرن 20 بسرعت تغییر كرد و سبب شد این كشور دارای دومین اقتصاد بزرگ جهان و یك بازیگر اصلی در اقتصاد جهانی شود.
این كشور كه هم اكنون عنوان دومین اقتصاد برتر دنیا را یدك می كشد، در واقع قصد دارد از رویكردهای اقتصادی و ثروتش برای ساخت نوع جدیدی از جهانی ‌سازی استفاده كند و آن را به جای قوانین كهنه‌ غربی ارائه دهد، كه اگر این طرح موفقیت‌آمیز باشد، كشورها و شركت‌های مختلف به نوعی به دور محور چین خواهند چرخید.
طرح جاده ابریشم با عنوان «یك كمربند - یك جاده» ایجاد كریدورهای اقتصادی در گوشه و كنار قاره آسیا، توسعه نظامی، ایجاد ساختارهای صنعتی و خدماتی و راه اندازی مراكز فرهنگی از جمله تحركات چین است كه گفته می شود همین مقدار می تواند برای اجرای ایده تغییر چهره جهان كافی باشد و پشت سرگذاشتن آمریكا و غرب را عینیت خواهد بخشید.
به باور رهبر چشم بادامی ها و خالقان اسطوره اژدهای سرخ، اجرای كامل این برنامه، ابرقدرتی چین را تضمین خواهد كرد و دنیا را بدون شلیك حتی یك گلوله به تسخیر در خواهد آورد.
چین طبیعتا به باور بسیاری، از سرمایه هایی كه در طول سال های متمادی توسعه و اصلاحات و درهای باز بدست آورده است برای نگارش صفحه نوینی در تاریخ بشریت تلاش می كند.
برنامه پرطرفدار جاده ابریشم جدید كه «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین ایده آن را مطرح كرده است، امروز طرفداران بزرگی در دیگر كشورهای اروپایی، آفریقایی و آسیایی دارد.
توسعه رو به رشد چین غرب و به ویژه آمریكا را به دست و پا انداخته تا از قافله رقابت عقب نمانند اما گویا فاصله رقیب شرقی روزبروز بیشتر می شود و غرب راه هوچی گری را بجای رقابت سالم در پیش گرفته است.
نمونه ای از این هوچی گری، متهم كردن چین به نقض حقوق بشر و بروز مشكل در كشورهای پیرامونی این كشور مانند كره شمالی و شبه جزیره كره و برجسته كردن اختلافات در دریای جنوبی و شرقی چین است.
پكن البته پیوسته این اتهامات را رد كرده و در سالهای اخیر اقدام به افشاگری علیه واشنگتن و بیان مصداقی نقض حقوق بشر در آمریكا كرده است اما از آنجایی كه اردوگاه غرب همچنان امپراتوری رسانه ای را در اختیار دارد، از فرصت تك صدایی برای انحصار اطلاعاتی، وارونه كردن حقایق و سانسور بهره می برد اما به نظر می رسد این نابرابری نیز با گسترش رسانه های مجازی در حال از بین رفتن است.
برنامه بعدی شی جین پینگ كه در كنگره هجدهم ارائه كرد و سبب اقبال نمایندگان به تفكرش شد ، مبارزه با فساد است و برای اجرای آن، دادگاه این كشور در طول پنج سال گذشته صدها نفر از مقامات بلند پایه تا سطح وزیر و فرماندهان ارشد ارتش را محاكمه و به مجازات های سنگین محكوم كرده است.
این برنامه ها با استقبال مردمی مواجه شده و محبوبیت 'شی' را افزایش داده است و به نظر می رسد كه مورد تحسین نمایندگان قرار گرفته و او را تشویق به ادامه مسیر كنند.
اینك كنگره نوزدهم آغاز شد و تجربه پنج سال گذشته گروه حاكم و عملكردش در معرض قضاوت نمایندگان قرار دارد و آنان مسیر پنج سال آینده را با چشم باز ترسیم خواهند كرد.
آنچه چین را نسبت به بقیه ملل متفاوت كرد، برنامه جامع و جدیت در اجرای آن ، نگاه همه جانبه كشورهای مختلف دنیا و فتح سنگر به سنگر حوزه های اقتصادی و تا حدودی سیاسی و فرهنگی از رقبایش بوده و امیدوار است كه دنیا و مخصوصا رقبایش شرایط جدید را باور كنند و بجای خصومت، راه رقابت و همكاری را در پیش گیرند.
به گزارش ایرنا ، بیش از دو هزار و 280 نماینده از سراسر چین به پكن آمده و در این همایش كه برنامه و سیاست های پنج سال آینده كشور را در عرصه های مختلف فرهنگی ، سیاسی و اقتصادی تعیین می كند ، شركت كرده اند.
نزدیك به سه هزار و 100 خبرنگار از چین و 134 كشور دنیا پوشش خبری این دوره از كنگره را برعهده دارند و مهمترین دستور كار آن تعیین شی جین پینگ به عنوان دبیر كل حزب برای پنج سال آینده است.
نزدیك به 24 درصد از كل نمایندگان شركت كننده در اجلاس زن هستند و همچنین اعلام شده است كه این حزب با 90 میلیون عضو بزرگترین حزب دنیا می باشد كه كنترل پر جمعیت ترین كشور دنیا و دومین اقتصاد جهان را در اختیار دارد.
استماع گزارش هجدهمین دوره كنگره ، بررسی گزارش كار كمیسیون انضباطی حزب از دوره قبل تاكنون ، اعلام اصلاحات قانون اساسی حزب و تایید و تصویب آن ، تصویب اندیشه ها و راهبردهای شی جین پینگ دبیر كل حزب در قانون اساسی حزب و استماع و بررسی چهار هزار و 700 طرح پیشنهادی سازمان ها و ارگان های مدنی چین مهمترین دستور كارهای این دوره از كنگره است.
همچنین در این دوره شركت كنندگان برنامه های اصلاحاتی اقتصادی چین را مورد رایزنی و تصویب قرار می دهند و دولت و حزب تاكید دارند كه اصلاحات اقتصادی با قدرت ادامه خواهد یافت.
آساق**1577**گزارش: حسن حسین زاده**1663**انتشار دهنده: خسرو حسینی
۰ نفر