۲۷ مهر ۱۳۹۶، ۱۱:۳۶
کد خبر: 82701336
T T
۰ نفر
تعريف حقابه اراضي كشاورزي در حوضه درياچه اروميه

تبريز- ايرنا - معاون توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان شرقي گفت: به منظور بهينه سازي مصرف آب در حوضه آبريز درياچه اروميه، حقابه اراضي كشاورزي در اين حوضه بر اساس برآورد مصرف سامانه هاي نوين آبياري تعيين مي شود.

ايوب ايراني فام روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا با اشاره به هدف گذاري كاهش 40 درصدي مصرف آب در حوضه درياچه اروميه، گفت: اصلاح حقابه و جلوگيري از اضافه برداشت در كنار توسعه آبياري نوين، تغيير و اصلاح الگوي كشت از راهكارهاي اساسي در راستاي تحقق اين هدف است.
وي از كشت 250 هكتار زعفران و 450 هكتار پسته در اراضي حوضه درياچه اروميه به عنوان كشت جايگزين محصولات با مصرف آب بالا همچون سبزي و صيفي، پياز و هندوانه خبرداد و گفت: در صورت ثابت نگهداشتن قيمت محصولات كشاورزي در سال هاي مختلف، برنامه تغيير الگوي كشت با موفقيت بيشتري همراه خواهد بود.
ايراني فام با اشاره به اينكه كشت كلزا به عنوان يكي از دانه هاي روغني با مصرف آب كم از چند سال گذشته در اراضي حوضه درياچه اروميه شروع شده است، خاطرنشان كرد: توسعه كشت اين محصول در راستاي رفع وابستگي به واردات روغن رويكرد دولت در بخش كشاورزي است.
وي با اشاره به اينكه در اين خصوص رقم اكاپي محدوديت زماني كشت دارد، حساس به سرما بوده و از نظر بهره وري هم مناسب نيست، گفت: بر اين اساس با امضاي تفاهم نامه اي استفاده از فناوري و رقم هاي فرانسوي در دستور كار قرار گرفت.
ايراني فام با اشاره به اينكه 17 رقم كلزا از فرانسه وارد و به صورت مقايسه اي در مزارع تحقيقاتي آزمايش شد، اظهاركرد: بيشتر اين رقم ها از جمله اورالس و نپتون جواب دهي خوبي داشتند.
وي با اعلام اينكه در سال جاري 5 هزار و 500 هكتار از اراضي زراعي استان به كشت كلزا اختصاص يافته است، خاطرنشان كرد: يكي از دلايل محدود بودن توليد اين محصول پايين بودن قيمت تضميني آن است كه نرخ 30 هزار ريالي براي توليد سال 97-96 پيشنهاد شده است.
وي با اشاره به اينكه ماشين آلات مكانيزه كلزا تامين شده و به عنوان مثال ريزدانه كار با 50 درصد قيمت به صورت يارانه اي در اختيار بهره برداران قرار مي گيرد، خاطرنشان كرد: در كنار كوچك بودن مزارع كلزا در استان، محدوديت زماني كشت تا پايان شهريور و قبل از بارندگي هاي مهرماه از چالش هاي توسعه كشت اين محصول است.
رييس كميته كشاورزي ستاد درياچه اروميه در آذربايجان شرقي با اشاره به اينكه توسعه كشت گلخانه اي يكي ديگر از ماموريت هاي بخش كشاورزي براي احياي درياچه است، گفت: از سال 1393 تا زمان حاضر 50 هكتار فضاي گلخانه اي در استان ايجاد شده و وسعت واحدهاي گلخانه اي از 80 به 130 هكتار رسيده است.
وي با اعلام اينكه تا پايان برنامه ششم توسعه ايجاد 500 هكتار فضاي گلخانه اي در استان هدف گذاري شده است، گفت: گلخانه هاي ملكان و عجب شير در مرحله واگذاري است.
ايراني فام با اشاره به مزاياي توليد گلخانه اي همچون مصون بودن از تنش هاي محيطي، افزايش بهره وري و اشتغال زايي مناسب، اظهاركرد: يكي از راه هاي اساسي پايداري توليد كشت گلخانه اي است.
وي در عين حال افزايش توليدات گلخانه اي را نيازمند تامين بازار و برنامه ريزي براي صادرات دانست و گفت: با توليد تقاضا محور و تكميل زنجيره توليد ارزش افزوده بخش هم ارتقا خواهد يافت.
ايراني فام با اشاره به اينكه 50 هزار هكتار از 250 هزار هكتار اراضي مستعد اجراي سامانه هاي نوين آبياري در استان تا زمان حاضر به اين سامانه ها مجهز شده اند، گفت: در حدود 10 هزار هكتار در سه سال گذشته اتفاق افتاده است.
برنامه احياي درياچه اروميه با روي كار آمدن دولت يازدهم در دستور كار دولت قرار گرفت و 26 برنامه براي دستگاه هاي مختلف تعيين شد كه تغيير الگوي كشت، مطالعه و اجراي سامانه نوين آبياري، مطالعه و احداث شبكه هاي فرعي آبياري و زهشكي و تهيه نقشه كاداستر از ماموريت هاي بخش كشاورزي است.
كل اراضي كشاورزي استان آذربايجان شرقي حدود يك ميليون و 200 هزار هكتار است كه 440 هزار هكتار آن در حوضه درياچه اروميه قرار دارد و از اين سطح 250 هزار هكتار جزو اراضي آبي است كه 74 هكتار آن به باغات اختصاص دارد.
خبرنگار: پرويز انصاري ** انتشار: رستگار
3071/6183
۰ نفر