۲۷ مهر ۱۳۹۶، ۱۵:۵۰
کد خبر: 82701671
T T
۰ نفر

علل و عوارض كم خوابي چيست

۲۷ مهر ۱۳۹۶، ۱۵:۵۰
کد خبر: 82701671
علل و عوارض كم خوابي چيست

اهواز - ايرنا - يك پزشك متخصص مغز و اعصاب (نورولوژيست) عوامل و عوارض كم خوابي و بد خوابي را كه از شايعترين اختلالات خواب به شمار مي رود تشريح كرد.

دكتر سيد احسان محمدياني نژاد پنجشنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا اظهار كرد:
زماني كه فرد در شروع به خواب رفتن يا در تداوم و يا در خواب ماندن دچار اشكال مي شود به كم خوابي مبتلاست.
وي افزود: فرد به طور طبيعي بايد در مدت زمان 10 دقيقه به خواب برود ولي اگر بيشتر طول بكشد يعني فرد در شروع به خواب رفتن دچار مشكل است و مصداقي از كم خوابي محسوب مي شود.
محمدياني نژاد ادامه داد: اگر فردي دچار بيداري زودرس صبحگاهي است و در به خواب رفتن مجدد دچار مشكل باشد مصداقي از كم خوابي و مشكل در تداوم خواب است و البته گاهي فرد در هر 2 حالت دچار مشكل است.
اين نورولوژيست در خصوص عوامل موثر بر كم خوابي و بدخوابي گفت: اختلالات خلقي شامل افسردگي، اضطراب، نگراني و اشتغال ذهني از جمله اين عوامل به شمار مي روند؛ البته اختلالات خلقي در بيماران مبتلا به اختلالات خواب علت و معلول هستند.
وي بيان كرد: اشكال در شروع به خواب رفتن يا تاخير در شروع خواب معمولا به دليل اضطراب، اشتغال ذهني و نگراني ايجاد مي شود ولي اشكال در تداوم خواب يا بيدار شدن زودرس صبحگاهي بيشتر در بيماران مبتلا به افسردگي ديده مي شود.
محمدياني نژاد اضافه كرد: بيماراني كه تركيب افسردگي و اضطراب را دارند در شروع خواب و تداوم در خواب دچار اختلال هستند.
اين پزشك متخصص مغز و اعصاب اظهار كرد: مصرف زياد قهوه و چاي، برخي داروها مانند ضد فشار خون، درمان طپش قلب مانند ايندرال، ضد افسردگي و سرماخوردگي، درمان آلرژي و جلوگيري از بارداري از جمله ديگر عوامل موثر هستند.
وي افزود: بيماري هاي همراه با درد، پركاري تيروئيد، نارسايي كليه، آسم، سرماخوردگي، آلرژي، ريفلاكس معده، روماتيسم و همچنين بيماري سندرم پاي بي قرار از جمله بيماري هاي موثر در كم خوابي محسوب مي شوند.
محمدياني نژاد گفت: بيماري سندرم پاي بي قرار كه بين پنج تا 10 درصد افراد جامعه به آن مبتلا هستند به گونه اي است كه بيمار در ابتداي به خواب رفتن احساس بي قراري و ناخوشايندي در پاها مي كند كه با حركت دادن و ماساژ دادن پاها كمتر مي شود.
اين نورولوژيست ادامه داد: اين افراد در شروع به خواب رفتن دچار مشكل هستند و عوامل ژنتيكي و كمبود آهن، كم كاري تيروئيد و مصرف برخي داروها در بروز اين بيماري نقش دارند.
وي بيان كرد: وقفه تنفسي نيز از ديگر عوامل موثر در كم خوابي و بدخوابي است به صورتي كه افراد چاق با گردن كوتاه در ميانه خواب دچار وقفه تنفسي در هنگام بازدم مي شوند و در نتيجه كيفيت خواب آنها به شدت مختل مي شود.
محمدياني نژاد در خصوص عوارض كم خوابي بر بدن گفت: افراد مبتلا به كم خوابي و بدخوابي در طول روز دچار خستگي مزمن، خواب آلودگي مفرط، اختلال در تمركز، كم حوصلگي، افسردگي، سردرد و كاهش قابل ملاحظه كيفيت زندگي مي شوند.
اين متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: احتمال بروز بيماري هاي قلبي و عروقي و ديابت در افراد دچار اختلال خواب به طرز قابل ملاحظه اي افزايش مي يابد.

** راه هاي پيشگيري و درمان كم خوابي
وي اظهار كرد: رعايت اصول بهداشت خواب، انجام ورزش منظم روزانه به ميزان حداقل 30 دقيقه در روز، پرهيز از پرخوري، اقدام به افزايش وعده هاي غذايي با حجم كمتر، اجتناب از مصرف قهوه و چاي به ميزان بيش از حد معمول، پرهيز از مصرف سيگار و الكل و فعاليت هاي فكري زياد در آخر شب و دوري از كار طولاني مدت با تلفن همراه و رايانه در آخر شب از جمله اين راه ها است.
محمدياني نژاد گفت: افرادي كه زياد با تلفن همراه و رايانه كار مي كنند دچار تحريك نوري مي شوند كه تحريك و بيدار بودن مغز را به دنبال دارد.
اين نورولوژيست بيان كرد: مديريت كنترل هيجانات و استرس ها و كاهش وزن در افراد مبتلا به چاقي از جمله ديگر راهكارها در جلوگيري از اختلالات خواب است.
وي افزود: اگر فردي دچار پرخوري شبانه است بهتر است از چرت زدن هاي شبانه در طول روز اجتناب كند كه سالمندان بيشتر بايد به اين موضوع توجه كنند.
محمدياني نژاد اظهار كرد: اجتناب از مصرف داروهاي آرامبخش بيش از حد مجاز از ديگر راهكارها است، چون اگر اين داروها بيشتر از 2 هفته مصرف شوند فرد دچار اعتياد مي شود در نتيجه بايد زير نظر پزشك مصرف شود.
اين نورولوژيست گفت: نياز به خواب در افراد مختلف متفاوت است؛ ميزان خوابي كه باعث احساس تازگي و سرزندگي شود كفايت مي كند و به طور عموم خواب رفتن كمتر از چهارساعت در شبانه روز كم خوابي است.
وي ادامه داد: اگر فردي بيش از چهار ساعت بخوابد و همان خواب منجر به رفع خستگي و احساس تازگي نشود ممكن است كم خوابي تلقي شود.
3004 / 6037
خبرنگار: خاطره غفاري ** انتشار دهنده: عبدالحميد راجي