حميد گرمابي روز پنجشنبه در حاشيه مراسم پاياني همايش 'فيروزه، صنعت و فرهنگ' و بازديد از معدن فيروزه در اين شهرستان طي گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در صنعت تراش سنگهاي قيمتي هنوز به جايگاه مطلوب نرسيده ايم و نياز به بستر سازي در اين حوزه داريم.
وي با بيان اينكه اين گوهر گرانبها هنوز به خوبي شناخته نشده است اظهار كرد: برگزاري چنين همايش هايي تاثير بسيار در شناساندن سنگ فيروزه، توسعه كاربرد و افزايش زنجيره توليد آن دارد.
وي گفت: آگاهي از توانايي هاي موجود در كشور و شهرستان در زمينه سنگهاي قيمتي بايد در دستور كار قرار گيرد و براي اينكه فيروزه نيشابور به عنوان يك برند جهاني به همگان شناسانده شود بايد از بستر اينترنت براي تبليغات و معرفي آن به جهان استفاده كنيم.
فرماندار شهرستان فيروزه نيز در حاشيه اين همايش گفت: علم باعث تحول و توسعه در صنعت شده و در حوزه سنگ فيروزه هم بايد اين اتفاق بيافتد.
محمد حسين صالحي افزود: بازار جهاني سنگ فيروزه بسيار بزرگ و مناسب است اما با اينكه از مرغوبترين سنگ فيروزه جهان برخوردار هستيم سهم مناسبي در بازار جهاني نداريم.
وي اظهار كرد: يكي از دلايل عقب ماندگي در اين بخش عدم بهره گيري از فناوري هاي نوين است كه برگزاري اين همايش ها مي تواند مقدمه اي براي هدايت بخش علمي به صنعت فيروزه باشد تا باعث تحول در همه مراحل استخراج تا فرآوري و بازاريابي شود.
وي گفت: توليدات ما در زمينه سنگ هاي گرانبها در مقايسه با توليدات ساير كشورها از كيفيت مطلوبي برخوردار نيست و براي ورود به بازار بايد قابليتهاي خود را افزايش دهيم تا توان رقابت در بازار جهاني سنگهاي قيمتي را پيدا كنيم.
صالحي با بيان اينكه در اولين گام ارائه آموزش هاي لازم از مدتي قبل آغاز شده است افزود: براي اين منظور مقدمات ايجاد شهرك تخصصي سنگ فيروزه در جوار روستاي معدن فيروزه فراهم شده تا به عنوان يكي از خوشه هاي سنگ فيروزه به توسعه اين صنعت كمك كند.
مدير عامل معدن فيروزه نيشابور نيز گفت: معدن فيروزه نيشابور از سال 1381 به تعاوني روستايي معدن فيروزه واگذار شد و اينك 342 نفر سهامدار دارد.
يدالله سعادتي افزود: هم اكنون 165 كارگر در اين معدن مشغول كار هستند و قبل از تشكيل اين تعاوني تعداد كارگران حدود 20 نفر بود.
وي اظهار كرد: از طريق صنعت فيروزه نيشابور علاوه بر اشتغال زايي مستقيم حدود پنج هزار شغل نيز به صورت غير مستقيم ايجاد شده است.
وي با بيان اينكه فيروزه نيشابور به كشورهاي تركيه، عراق، سوريه، مالزي، اندونزي و عربستان صادر مي شود گفت: فروش فيروزه از معدن از طريق مزايده چند نوبت در سال انجام مي شود و محصولات درجه بندي شده و با قيمت پايه عرضه مي گردد.
سعادتي افزود: فيروزه نيشابور به دليل كيفيت رنگ و جنس سنگ مرغوبترين فيروزه جهانمحسوب مي شود اما شيوه استخراج از معدن فيروزه نيشابور هنوز به شيوه انفجار است كه از كيفيت محصول مي كاهد و براي بهره گيري از شيوه هاي نوين استحصال چند بار با دانشگاهها و مراكز علمي مكاتبه كرده ايم كه هنوز جوابي دريافت نكرده ايم.
وي اظهار كرد: معدن فيروزه نيشابور مجوز استخراج 50 تن فيروزه در سال را دارد كه اين مقدار 25 درصد در هر سال قابل افزايش است.
وي گفت: شركت تعاوني معدن فيروزه به مدت 10 سال از پرداخت ماليات معاف بود كه اين مدت به اتمام رسيده و براي تمديد آن هنوز به نتيجه نرسيده ايم.
سعادتي افزود: سه كيلومتر از راه منتهي به معدن فيروزه هنوز آسفالت نشده كه اميدواريم پيگيري هاي انجام شده در اين زمينه سريعتر به نتيجه برسد.
9869 / 6053 خبرنگار: سعيد صفارائي ** انتشار دهنده: محمد حسين علي مقدم
مشهد- ايرنا- نماينده مردم نيشابور و فيروزه در مجلس شوراي اسلامي گفت: ايجاد خوشه صنعتي سنگهاي قيمتي به مركزيت معدن فيروزه در دستور كار قرار دارد.