پلاكت ها اجزایی از خون هستند كه در تشكیل لخته نقش دارند ،اندازه این سلول ها ۴/۱ گلبول های قرمز است، پلاكت ها در مغز استخوان ساخته می شوند و عمر مفید آن ها فقط ۵ روز است.
فرزیس روش پیشرفته جمع آوری و تهیه پلاكت است كه با استفاده از یك دستگاه ویژه پلاكت فرد اهداكننده جمع آوری و بقیه خون و اجزای آن به بدن فرد اهداكننده باز می گردد.
اصول فرزیس مشابه اهدای خون كامل است با این تفاوت كه این فرایند در حدود 1 تا 1.30 ساعت وقت می گیرد و تعداد دفعات اهدای پلاكت با این روش 24 بار در سال است و 48 ساعت پس از اهدای پلاكت فرد قادر به اهدای خون كامل است.
**اهدای اجزای مختلف خون به جای اهدای خون كامل
سخنگوی سازمان انتقال خون در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا با اشاره به اینكه روند در خواست و مصرف پلاكت در ایران وجهان به شدت در حال افزایش است، افزود: در ایران در طی ١٢سال گذشته تقاضای مراكز درمانی كشور برای پلاكت از ٤٠٠هزار در سال به یك میلیون و 200هزار واحد در سال رسید .
بشیر حاجی بیگی تصریح كرد: در حال حاصر تامین پلاكت در ایران بیشتر با جدا سازی آنها از اهدای خون كامل فراهم می شود در این روش تهیه پلاكت كه به اصطلاح (پلاكت راندم) خوانده می شود جداسازی پلاكت كم است و هر شش واحد پلاكتی یك دوز در مانی را ایجاد می كند وبیمار را در معرض پلاسمای اهداكنندگان متفاوتی قرار می دهد.
وی اضافه كرد: این عمل شانس بالای ایمونیزاسیون و مقاومت پلاكتی را در بیماران فراهم می سازد با اهدای مستقیم پلاكت با روش فرزیس (جداسازی اجزای خون ) یك دوز درمانی و معادل شش واحد پلاكت رندم توسط اهداكننده خون اهدا می شود و محصول با كیفیت بالا برای بیماران چشم به انتظار سلامت فراهم می شود.
سخنگوی سازمان انتقال خون گفت : روند اهدای خون كامل در مقابل اهدای پلاسما ی خون در استرالیا در فاصله سال های ٢٠١١تا ٢٠١٦حاكی است كه اهدای خون كامل روند نزولی را طی كرده و سرمایه گذاری و فرهنگ سازی اهدای پلاسما صورت پذیرفته است به طوریكه در آینده نزدیك شاهد افزایش اهداكنندگان پلاسمای خون در مقایسه با اهداكنندگان خون كامل خواهیم بود.
وی تاكید كرد: بنابراین اهدا كنندگان خون به منظور به كمك به بیماران نیازمند به پلاكت می توانند با استفاده از روش فرزیس اهدای پلاكت كنند و مطمئن باشند این روش، روشی مطمئن برای كمك به بیماران است.
به گزارش ایرنا، مزایای تهیه پلاكت به روش فرزیس نسبت به روش معمول تهیه پلاكت از خون كامل این است كه پلاكت هم می تواند از خون كامل اهدایی اهداكنندگان خون تهیه شود و هم می تواند از طریق تكنولوژی پیشرفته ای به نام پلاكت فرزیس به طور مستقیم اهدا شود.
در روش اهدای خون معمول، خون اهدا شده به پلاكت و گلبول قرمز و پلاسما تجزیه می شود و 6 تا 10 واحد خون كامل باید جداسازی شود تا پلاكت های آنها به عنوان یك واحد پلاكت درمانی به بیمار تزریق شوند به عبارتی مزیت روش پلاكت فرزیس دوز بالاتر پلاكت است به گونه ای كه در روش پلاكت فرزیس می توان تعداد بیشتر و موثرتری پلاكت از یك اهداكننده به دست آورد كه محتوای پلاكت به دست آمده برابر با پلاكت هشت واحد خون كامل است كه هشت نفر آن را اهدا كرده اند و مزیت دیگر این روش این است كه بیمار در معرض تماس با اهداكننده كمتری قرار می گیرد و بنابراین نقش مهمی در سازگاری خون و پلاكت شخص اهدا كننده و گیرنده دارد و ضریب حساسیت و احتمال عدم پذیرش در بدن گیرنده كاهش می یابد.
مصرف كنندگان پلاكت و بیماران نیازمند به این روش از جمله شامل مبتلایان به لوسمی، مبتلایان به انمی اپلاستیك، افراد تحت درمان با داروهای سركوبگر ایمنی پس از پیوند مغز استخوان ، افراد مبتلا به اختلالات انعقادی همراه با خونریزی زیاد، مقاومت پلاكتی، آلوایمونیزاسیون و افراد تحت شیمی درمانی هستند.
اجتمام **2181** 1418
خبرنگار: ناهید حاجی خانی ** ناشر: مریم برزآبادی
سخنگوی سازمان انتقال خون:
افزایش درخواست پلاكت در ایران/ فرزیس پاسخی به این خواسته
۳۰ مهر ۱۳۹۶، ۱۲:۴۴
کد خبر:
82704304
تهران -ایرنا -سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: در خواست و مصرف پلاكت در ایران و جهان به شدت در حال افزایش است و دراین بین ،فرزیس (جداسازی اجزای خون ) روشی مطمئن برای اهدای پلاكت است.