از سويي مصرف برخي داروها مانند كلانفنيكل غير مجاز اعلام شده در حالي كه برخي منابع، خبر از مصرف پنهاني اين نوع آنتي بيوتيك در مرغداري ها مي دهند.
تغذيه دام و طيوربا مكمل هاي غذايي و استفاده ازآنتي بيوتيك ها باعث كاهش مرگ و مير،حفظ سرمايه، جلوگيري از بيماري ها وحفظ سلامت دام و طيور مي شود اما نكته مهم دراين ميان اين است كه استفاده ازهرنوع دارو چه به عنوان مكمل و چه به عنوان درمان تابع شرايطي از جمله علمي بودن آن، محدوديت استفاده، مجازبودن داروها و نيزنظارت برمصرف است.
به گفته منابع آگاه در برخي مرغداري هاي استان فارس اين موارد رعايت نمي شود وبه بهانه كاهش تلفات، صرفه اقتصادي و جلوگيري از شيوع بيماري ها، از آنتي بيوتيك به صورت بي رويه استفاده مي شود بي آنكه بر چگونگي و مصرف آن نظارت علمي و دقيقي صورت بگيرد.
با ورود گوشت سفيد به چرخه غذايي، آنتي بيوتيك ها در بدن انسان ماندگار مي شود و بدن نيز پس از مدتي، هنگام بروز بيماري ها، در برابرآنتي بيوتيك ها مقاوم مي شود كه خود تبعات ديگري در پي دارد.
در اكثرمرغداري هاي استان فارس براي پيشگيري از آلودگي احتمالي از اولين دوره تا آخرين دوره جوجه ريزي هر روز و بلا انقطاع آنتي بيوتيك مصرف مي شود هر چند اين كار ممكن استت زيرنظر دامپزشك و در مقدار مناسب و با نظارت كارشناس از آنتي بيوتيك استفاده شود اما بنا به گفته متخصصان، مصرف طولاني مدت اين نوع داروها به ويژه در هفته هاي منتهي به كشتارمرغ، آنتي بيوتيك را در گوشت مرغ ماندگار مي كند.
ضمن آنكه گفته مي شود در بعضي مرغداري ها كه دامپزشك ندارند يا توان پرداخت هزينه به كار گيري دامپزشك را ندارند امكان استفاده خودسرانه ازداروي آنتي بيوتيك نيز وجود دارد.
دكتر حسين نيك نهاد متخصص فارماكولوژي و توكسيكولوژي و عضو هيئت علمي گروه بيوتكنولوژي دارويي دانشگاه علوم پزشكي شيراز دراين زمينه به ايرنا گفت : مصرف آنتي بيوتيك ها درمرغداري ها به صورت مستقيم تاثير بر سلامت مصرف كنندگان گوشت ندارد، اصل ايجاد محدوديت دراستفاده از آنتي بيوتيك به خاطر مقاوم شدن بدن انسان در برابر آنتي بيوتيك است، اگر مصرف آنتي بيوتيك در انسان هم بي رويه و بيش از حد باشد بدن مقاوم مي شود، چه آنتي بيوتيك به صورت مستقيم مصرف و چه از گوشت مرغ به بدن وارد شود موجب مقاومت بدن مي شود.
معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي شيراز در ادامه اظهار داشت : مقاومت بدن به آنتي بيوتيك موجب مي شود كه در موارد عفوني درمان بيماري ها سخت شود ، از اين رو ورود آنتي بيوتيك به بدن نگراني از نظر دچار شدن به بيماري خاصي ندارد ولي همان مقاومت بدن هم مي تواند آسيب زا باشد.
نيك نهاد گفت: مقاومت ميكروبي كه در نتيجه بي اثر شدن آنتي بيوتيك ها به وجود مي آيد خطري است كه مي تواند سلامت مردم را تهديد كند، دانشگاه علوم پزشكي شيراز بر مصرف آنتي بيوتيك در مرغداري ها نظارت دارد و آن را پايش مي كند، هر چند ممكن است بصورت خودسرانه و خارج از ضابطه نيز آنتي بيوتيك مصرف شود،همانطور كه در خانه و توسط مردم هم مصرف مي شود.
دكتر محمدمهدي رزمجو مدير نظارت بر فرآورده هاي غذايي، آشاميدني، دانشگاه علوم پزشكي شيراز هم در اين زمينه گفت: آزمايشگاهاي معتمد دانشگاه مصرف آنتي بيوتيك و مصرف هورمون رشد را در مرغداري ها كنترل مي كنند،مصرف هورمون مي تواند براي سلامتي خطر آفرين باشد و مواردي از مصرف آن تاكنون به ما گزارش نشده است، در صورتي كه مصرف هورمون اثبات شود مراجع نظارتي برخورد قاطع با متخلفين خواهند داشت.
رزمجو در مصاحبه با ايرنا اضافه كرد: مصرف آنتي بيوتيك در حد مجاز مشكلي براي سلامت ايجاد نمي كند ، دامپزشكي و دانشگاه علوم پزشكي شيراز دراين زمينه الگوي مصرف و طرح نطارت و كنترل دارند و نظارت ها دائمي و هميشگي است .
در عين حال گفته مي شود داروهايي به صورت خارج از چرخه از كشورهاي همسايه مانند عراق،افغانستان و پاكستان و ورودي و خروجي كشور وارد مي شود كه تحت نظارت نيست و به صورت قاچاق وارد مي شوند، مصرف چنين داروهايي مي تواند دور از چشم ناظرين بر دامنه تخلف بيفزايد.
اگر همين روند مصرف بي رويه و نادرست آنتي بيوتيك در مرغداري ها ادامه پيدا كند، ممكن است روزي برسد كه آنتي بيوتيك مؤثري عليه عفونت ها وجود نداشته باشد.
ادامه اين روند مي تواند ازيك سرماخوردگي كوچك تا يك عمل جراحي پيچيده را براي انسان خطر ساز كند ، آنتي بيوتيك نقش مهمي در درمان بيماري ها دارد و اگر با مصرف نابجا و نادرست اين دارو باعث بوجود آمدن گونه هاي مقاوم شويم در واقع سلامت جامعه را به خطرانداخته ايم.
خبرنگار : نيكنام خشنودي ** انتشاردهنده:غلامرضا مالك زاده
6113 /1876
شيراز- ايرنا - مصرف آنتي بيوتيك درمرغداري ها بارها مطرح شده كه سازمان هاي نظارتي و مسئول مي گويند در اين زمينه مرغداري ها را تحت پايش كامل داريم و مصرف آنتي بيوتيك ها درحدي نيست كه براي سلامت مصرف كنندگان خطري داشته باشد.