۳ آبان ۱۳۹۶، ۱۱:۲۱
کد خبر: 82707784
T T
۰ نفر

دلفين‌ها هم آلزايمر مي گيرند

۳ آبان ۱۳۹۶، ۱۱:۲۱
کد خبر: 82707784
دلفين‌ها هم آلزايمر مي گيرند

تهران – ايرنا - محققان دانشگاه آكسفورد هنگام مطالعه مغز دلفين‌ها علايم بيماري آلزايمر را در اين جانور باهوش تشخيص دادند. اين براي اولين بار است كه بيماري آلزايمر در يك حيوان وحشي شناسايي مي‌شود.

به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس ديلي، در طبيعت، اغلب جانوران پس از اتمام دوران باروري در اثر پيري جان خود را از دست مي‌دهند. اما برخي از گونه‌ها از جمله انسان و دلفين‌ها قادرند مدت زمان طولاني پس از پايان دوران باروري، ادامه حيات دهند. اما بهاي اين زندگي طولاني‌تر، ابتلا به بيماري‌هايي مانند آلزايمر و ديابت است.
محققان براي بررسي اين ديدگاه به مطالعه مغز دلفين‌ها پرداختند و توانستند علايم واضحي از ابتلا به آلزايمر را در دلفين‌ها شناسايي كنند. اين علايم شامل پلاك ها و گره‌هايي هستند كه معمولا در مغز افراد مبتلا به آلزايمر ايجاد مي‌شوند. پلاك‌ها حاصل تجمع پروتئيني موسوم به بتا آميلوييد است كه بين نورون‌ها ايجاد مي‌شود. گره‌ها نيز از رشته‌هاي پيچ خورده پروتئيني موسوم به تاو ايجاد مي‌شوند. اين دو ساختار موجب خفگي رشته‌هاي عصبي و در نهايت اختلالي مي‌شود كه ما آن را با عنوان آلزايمر مي‌شناسيم.
بيماري پيشرونده آلزايمر شايع ترين نوع زوال عقل است كه باعث اختلال در حافظه، تفكر و رفتار فرد مي شود. اين بيماري از ديدگاه علمي بر اثر كاهش ماده شيميايي سروتونين در مغز بروز مي كند و به اين ترتيب انتقال پيام هاي عصبي مختل مي شود. دليل اين بيماري هميشه كهولت سن نيست و عوامل ژنتيكي، سكته مغزي و شوك عاطفي نيز مي توانند منجر به اين بيماري شوند.
بر اساس آمار مركز بين المللي آلزايمر، در حال حاضر 46.8 ميليون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و اين تعداد تا سال 2050 ميلادي، به 131.5 ميليون نفر به ويژه در كشورهاي در حال توسعه مي رسد.
محققان دانشگاه كاليفرنيا در سان فرانسيسكو چاقي، باريك شدن شريان كاروتيد، افسردگي، سطح پايين تحصيلات، افسردگي، فشار خون بالا، عدم تحرك، استعمال دخانيات، سطح بالاي اسيد آمينه و ديابت نوع 2 را به عنوان مهمترين عوامل خطر آلزايمر برشمرده اند.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده كاشاني** انتشار: گلشن
۰ نفر