به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، تا چندی قبل تنها نمونه تجهیزات الكترونیكی مایع، میكروسوییچهای ساخته شده از حبابهای شیشهای حاوی قطرات جیوه بودند كه در آن جیوه با حركت بین دوسیم موجب قطع و وصل جریان میشد.
ترانزیستور مایع در واقع یك سوییچ بسیار پیچیدهتر است كه از جنس آلیاژ فلزی مایع و غیر سمی ساخته می شود. به همین علت میتوان این ترانزیستورها را درون تركیبات لاستیكی بهكار گرفت و مدارهای انعطافپذیری تولید كرد.
در این ترانزیستور مایع بر خلاف میكروسوییچهای جیوهای، برای قطع و وصل جریان بین قطرات فلز مایع، از تغییر جهت ولتاژ استفاده می شود. هنگامی كه ولتاژ در یك جهت برقرار میشود، قطرات فلز مایع باهم تركیب شده و مدار بسته میشود. اگر جهت جریان معكوس شود، قطرات فلز از هم جدا شده و مدار باز میشود.
محققان برای ساخت این ترانزیستور مایع از پدیدهای موسوم به ناپایداری مویرگی استفاده كردند.
این پدیده تقریبا در همه جا قابل مشاهده است. برای مثال اگر شیرآب را باز كنید و فشار آب ضعیف باشد، به جای جریان مستمر، قطرات آب از شیر خارج میشوند. محققان بهمنظور استفاده از این پدیده برای باز و بستن مدار الكتریكی، قطرات فلزی را در حمام هیدروكسید سدیم مورد آزمایش قرار دادند و دریافتند بین ولتاژ و واكنشهای الكترومكانیكی فلزات مایع رابطه وجود دارد. در واقع تغییر ولتاژ میتواند فرآیند اكسید شدن در سطح فلز و در نتیجه كشش سطحی آن را تغییر داده و موجب تقسیم یك قطره شود.
ساخت ترانزیستور مایع راه را برای ساخت كامپیوترهای مایع سازگار با محیط زیست هموار میكند. این كامپیوترها برای نظارت مستقیم برعملكرد اندامها، نظارت بر بیماری ها یا بازیابی عملكرد مغزی بیماران مبتلا به سكته كاربرد دارد. همچنین مدارات مایع امكان تغییر ساختار مواد را به منظور تغییر كاربرد یا ترمیم آسیبهای وارد شده به آنها فراهم میكند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Advanced Science منتشر شده است.
علمی (6)**9259**1440
مترجم: سپیده علی كاشانی** انتشار: گلشن
تهران - ایرنا - محققان دانشگاه كارنگی ملون با استفاده از آلیاژ فلزی ایندیوم و گالیوم توانستند نوعی ترانزیستور مایع بسازند كه رویای رایانه مایع را یك قدم به واقعیت نزدیك میكند.