۲۰ آبان ۱۳۹۶، ۹:۱۰
کد خبر: 82725835
T T
۰ نفر

علائم و راه هاي پيشگيري از بيماري هاي لثه

۲۰ آبان ۱۳۹۶، ۹:۱۰
کد خبر: 82725835
علائم و راه هاي پيشگيري از بيماري هاي لثه

تهران- ايرنا- جراح و متخصص بيماري‌هاي لثه با تاكيد بر اين كه ابتلا به بيماري هاي لثه (پريودنتيت) از طريق سرايت صورت نمي‌گيرد و عامل به‌ وجود آورنده آن پلاك ميكروبي است، گفت: قرمزي و تورم لثه، خونريزي و بوي بد دهان از علائم اوليه اين بيماري است.

به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از نجمن دندانپزشكان عمومي ايران، دكتر نرگس بارفروش در آستانه برگزاري دوازدهمين كنگره علمي ساليانه انجمن دندانپزشكان عمومي ايران اظهار كرد: خروج چرك، لق شدن يا افزايش لقي يك يا چند دندان، ايجاد فاصله بين دندان‌ها، جدا شدن لثه از دندان و عميق شدن شيار بين لثه و دندان كه اصطلاحأ به آن پاكِت مي گويند، تحليل لثه و درد مبهم و يا خارش دار بين دندان‌ها از ديگر علائم پيوره و ابتلا به بيماري پريودنتيت است.
دندان‌ها مستقيماً به استخوان نچسبيده اند بلكه توسط اليافي به نام پريودنتال ليگامنت و يا الياف نگهدارنده دندان به استخوان وصل هستند.
وي با بيان اين كه وظيفه اين بافت‌ها تغذيه، حفظ و نگهداري دندان در استخوان است، گفت: ممكن است دندان‌ها كاملاً سالم باشند ولي در اثر بيماري بافت‌هاي نگهدارنده نه تنها لق شده، بلكه عفونت ناشي از آن به ساير دندان‌ها و اعضاي ديگر بدن نيز آسيب برساند. به بيماري بافت هاي نگهدارنده دندان پريودنتيت (پيوره) گفته مي شود.
دبير مشاور علمي دوازدهمين كنگره علمي ساليانه انجمن دندانپزشكان عمومي ايران ادامه داد: بيماري‌هاي آماسي لثه يا پريودنتيت بسيار شايع بوده و يكي از دلايل عمده از دست دادن دندان‌ها است. از اين‌ نظر حفظ سلامت انساج نگهدارنده دندان بسيار حائز اهميت است.
بارفروش خاطرنشان كرد: معمولاً بيماري‌هاي لثه در مراحل اوليه بدون درد بوده و به همين دليل ممكن است بيمار متوجه پيشرفت تدريجي آن نشود و يا توجهي به خونريزي گاه و بيگاه به هنگام مسواك زدن و يا غذا خوردن نداشته باشد؛ بنابراين براي حفظ و سلامت لثه و دندان‌ها لازم است معاينات منظم دندانپزشكي صورت گيرد.
وي بيان داشت: در برخي موارد به رغم جدا و عميق شدن شيار لثه اي، لبه لثه در محل طبيعي خود به نظر مي آيد و پيشرفت بيماري ممكن است از ديد بيمار پنهان بماند.
دبير مشاور علمي دوازدهمين كنگره علمي ساليانه انجمن دندانپزشكان عمومي ايران در ارتباط با عامل ايجاد كننده پريودنتيت گفت: عامل ايجادكننده پريودنتيت يا همان پيوره، ميكروب هايي هستند كه در محيط دهان وجود داشته و به ‌صورت يك لايه بي رنگ و چسبنده به هم روي سطح دندان و لثه تجمع مي يابند. به اين لايه بي رنگ پلاك ميكروبي مي‌گويند كه به راحتي با مسواك زدن پاك مي‌شود.
بارفروش در خصوص سير بيماري پريودنتيت اظهار كرد: اگر التهاب لثه با عدم رعايت بهداشت دهان و دندان ماندگار شود، عفونت به بافت‌هاي عمقي تر مانند استخوان اتاقك دنداني و الياف نگهدارنده دندان سرايت كرده و باعث تحليل استخوان و اضمحلال الياف نگهدارنده و در نهايت منجر به لقي و از دست دادن دندان مي‌شود.
دبير مشاور علمي دوازدهمين كنگره علمي ساليانه انجمن دندانپزشكان عمومي ايران درباره نحوه پيشگيري از بيماري پريودنتيت گفت: تميز كردن دندان‌ها توسط مسواك، نخ و خمير دندان در جلوگيري از بروز بيماري‌هاي لثه بسيار مؤثر است و مراجعات منظم هر 6 ماه يك بار به دندانپزشك توصيه مي‌شود.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا بيماري پريودونتيت مسري است؟ اظهار كرد: ابتلاي اين بيماري از طريق سرايت صورت نمي گيرد و علاوه بر داشتن زمينه ابتلا به بيماري، عامل به وجود آورنده آن پلاك ميكروبي است؛ بنابراين توصيه مي شود به رغم غيرمسري بودن بيماري، هميشه از وسايل بهداشتي شخصي استفاده شود.
جراح و متخصص بيماري‌هاي لثه گفت: درمان اين بيماري بستگي به شدت بيماري لثه دارد. در مراحل اوليه با يك جرم گيري كامل و تميز كردن سطح دندان بيماري از بين مي رود. در مراحل پيشرفته تر درمان شامل كورتاژ يا جراحي لثه است. در جراحي لثه، متخصص لثه بعد از بي‌حس كردن به آرامي اقدام به برش لثه كرده و آن را كنار مي‌زند و سپس بافت‌هاي بيمار را حذف و سطوح ريشه دندان‌ها را تميز و صاف و صيقلي و فرم لثه و استخوان را تصحيح مي كند.
بارفروش تصريح كرد: در خاتمه عمل، لثه به جاي خود برگردانده شده و بخيه زده مي شود و در نهايت خميري كه پَك جراحي ناميده مي شود به ‌منظور محافظت، به مدت حداكثر يك هفته روي ناحيه عمل گذاشته شده مي شود. در بيماري پريودنتيت عمق شيار بين لثه و دندان كه در مواقع طبيعي بين 0.5 تا 1 ميلي‌متر است، عميق شده و پاكت (Pocket) ناميده مي شود. پاكت مكان مناسبي براي رشد و فعاليت ميكروب‌ها است و به علت عمق پاكت، امكان پاك كردن كامل آن با مسواك و نخ و ديگر روش هاي بهداشتي ميسر نيست.
وي افزود: از اين رو، هدف از جراحي لثه، فراهم آوردن شرايطي است كه بيمار بتواند دندان ها را به راحتي تميز كند؛ بنابراين جراحي لثه يك عمل بازدارنده و ممانعت كننده از پيشرفت بيماري است.
دبير مشاور علمي دوازدهمين كنگره علمي ساليانه انجمن دندانپزشكان عمومي ايران گفت: در درمان پريودنتيت كنترل و حذف بيماري زمينه اي اصل بوده و بيمار بايد رعايت كامل بهداشت دهان و دندان را انجام دهد. بديهي است كه اگر دستورات داده شده در اين خصوص عمل نشود، پلاك ميكروبي بر دندان‌ها تجمع يافته و ممكن است بيماري عود كند بنابراين رعايت كامل بهداشت دهان و دندان در پيشگيري از بروز پريودنتيت مجدد نقش بسيار مؤثري دارد.
دوازدهمين كنگره علمي ساليانه انجمن دندانپزشكان عمومي ايران در روزهاي 19 تا 22 دي ماه سال جاري و به مدت چهار روز در مركز همايش هاي برج ميلاد برگزار مي شود.
علمي**1834
تنظيم: ناهيد شفيعي **انتشار: محتشمي پور
۰ نفر