به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، هفتمین گزارش سه ماهه وزارت امور خارجه درباره برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) دوشنبه یكم آبان ماه و در موعد مقرر توسط وزارت امور خارجه به مجلس شورای اسلامی و كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.
براساس قانون اقدام متقابل و متناسب جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام، وزارت امور خارجه موظف است هر سه ماه یك بار گزارشی از روند اجرای برجام به كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارایه دهد و این كمیسیون نیز طی 6 ماه ضمن جمع بندی گزارش های وزارت امور خارجه گزارشی را به مجلس شورای اسلامی ارایه می كند.
تاكنون هفت گزارش وزارت امور خارجه به مجلس شورای اسلامی ارائه و سه گزارش كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در جلسات علنی مجلس قرائت شده است، هم اكنون اعضای این كمیسیون در حال آماده كردن گزارش چهارم این كمیسیون در راستای گزارش هفتم وزارت امور خارجه هستند.
گزارش هفتم وزارت امور خارجه در خصوص آخرین روند اجرای برجام در سه بخش شامل موانع و چالشها در اجرای برجام، آخرین تحولات در حوزه رفع تحریمها و آخرین تحولات در حوزه فعالیتهای هستهای تنظیم شده است.
در گزارش هفتم وزارت امور خارجه در مورد روند اجرای برجام به مواضع ضد برجامی ترامپ، پایبندی ایران به تعهدات و تهدیدهای جدید ترامپ و آمریكایی ها اشاره و تاكید شده است كه چنانچه اقدام رییس جمهوری آمریكا در خودداری از تایید پایبندی ایران به برجام منجر به نقض عملی تعهدات این كشور در قبال جمهوری اسلامی ایران شود یا كنگره اقدام به بازگرداندن تحریمهای هستهای كند، مراتب بلافاصله به هیات عالی نظارت بر برجام و مجلس محترم شورای اسلامی جهت تصمیم مقتضی گزارش خواهد شد.
همچنین در این گزارش تصریح شد: تردیدی نیست كه صرف خودداری رییس جمهوری آمریكا از تایید پایبندی ایران به برجام به رغم گزارشهای مكرر آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سخنان ضد برجامی ترامپ به منزله بیاعتنایی مستكبرانه آمریكا نسبت به دیدگاه مرجع صالح بینالمللی و صریح از بندهای 26، 28 و 29 برجام و مغایر با اصل حسننیت در ایفای تعهدات است.
سید عباس عراقچی رییس ستاد پیگیری اجرای برجام دهم آبان ماه 96 برای ارائه توضیحاتی درباره گزارش هفتم وزارت امور خارجه در مورد روند اجرای برجام در مجلس حضور یافت و گفت: در 21 ماه گذشته وزارت امورخارجه در اجرای قانون مجلس شورای اسلامی هفت گزارش سه ماهه از پیشرفت ها و چالش ها، مشكلات و نقاط ضعف اجرای برجام ارائه داده است و در این گزارش ها كاملا سعی كرده است پیشرفت ها و چالش ها را بیان كند.
وی ادامه داد: این چالش ها از انواع و اقسام مختلف بوده است ؛ بعضی از اینها در خارج از چهارچوب برجام است ولی می توانم بگویم كه بزرگ ترین چالش ما در اجرای برجام بعد از اجرایی شدن آن تاكنون سوء نیت آمریكا در اجرای برجام است و این یك امر كاملا مشخص و روشنی است.
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام خاطرنشان كرد: هم در دولت قبلی و هم در دولت فعلی آمریكا در اجرای تعهدات و تكالیف خود در برجام با وجود این كه موظف است تكالیف خود را با حسن نیت انجام دهد- با سوء نیت همواره در تلاش برای حركت در جهت كاهش بهره مندی ایران از منافع برجام حركت بوده و این اختصاص به دولت فعلی هم ندارد، در دولت گذشته آمریكا هم با این وضعیت مواجه بودیم.
عراقچی در عین حال گفت: البته واقعیت این است كه در چند ماه گذشته در دولت جدید آمریكا این روند شدت بیشتری به خود گرفته و موارد بد عهدی و نقش برجام توسط دولت جدید امریكا افزایش قابل ملاحظه ای داشته است
وی همچنین اظهاركرد: در گزارش اخیر وزارت امور خارجه به كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به طور مفصل و ویژه به این موارد پرداخته شده است.
معاون وزیر امور خارجه افزود: موارد ناشی از نقض عهد، بدعهدی، تاخیر، تعلل و كارشكنی ازطرف دولت آمریكا است كه همه اینها را می توان در سوء نیت و شرارت دولت واشنگتن در اجرای تعهدات و تكالیف خود طبق برجام خلاصه كرد.
عراقچی خاطرنشان كرد: آمریكایی ها با توجه به نقاط ضعف خود در برجام و امتیازات زیادی كه در آن به ایران داده بودند و كاستی هایی كه برجام برای آنها دارد و الان رییس جمهوری آمریكا آن را بدترین توافق در تاریخ آمریكا می داند، سعی كردند در مرحله اجرا به نحوی عمل كنند كه منافع ایران از برجام حتی الامكان كاهش پیدا كند.
وی گفت: برنامه ای برای محدودیت ویزا در دولت گذشته آمریكا گذاشته شد ، تاخیرهایی در صدور مجوز برای هواپیماها داشتند ؛ ایجاد مقررات دست و پاگیر مالی و بانكی و اصراری كه بر تحریمهای غیرهسته ای دارند، افزایش تحریم های غیرهسته ای و اضافه كردن افراد متعدد به لیست تحریم ها كه ویژه توسط رییس جمهوری جدید آمریكا انجام می شود را می توان از جمله اقدامات خصمانه آمریكا ضد برجام و علیه ملت ایران ذكر كرد.
وی با تاكید بر این كه همه این اقدامات برخلاف بند 28 برجام است، افزود: اظهاراتی كه ترامپ انجام می دهد اقدامات غیر متعارفی است. سفر نماینده امریكا در سازمان ملل به وین و تلاش برای فشار بر آژانس بین المللی انرژی اتمی كه تنها قاضی و تنها مرجع راستی آزمایی فعالیتهای ایران در آژانس ؛ همه این ها در تعارض نه تنها با روح برجام بلكه با مفاد و متن برجام بویژه بندهای 26، 28 و 29 است.
معاون وزیر امور خارجه گفت: در مجموع آمریكا تلاش كرده است كه فضای منفی ایجاد كند و نگذارد كمپانی ها، بانك ها و بنگاه های اقتصادی كه می خواهند با جمهوری اسلامی ایران فعالیت اقتصادی داشته و به عادی سازی روابط بپردازند سعی كرده اینها را نگران كند و با فضای عدم اطمینان جلو این كار را بگیرد.
عراقچی خاطرنشان كرد:وزارت امور خارجه در طول 21 ماه گذشته در هفت گزارش مرتب به مجلس تمام این موارد را ثبت كرده به مجلس شورای اسلامی گزارش داده است.
به گفته وی ،از طرف دیگر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران طی 10 نامه ای كه تا كنون به فدریكا موگرینی هماهنگ كننده برجام و مسئول سیاست خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا كه ضمنا مسئول هماهنگ كننده كمیسیون برجام هم هست ارائه كرده است تك تك موارد نقض عهد و عدم پای بندی آمریكا را اشاره و ثبت كردند اینها در كمیسیون مشترك به خوبی ثبت شده است.
** رییس كمیته هسته ای مجلس: هفتمین گزارش وزارت خارجه از اجرای برجام درموارد نقض عهد آمریكا تفصیلی تر است
رییس كمیته هسته ای مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه گفت: این گزارش در كمیته هسته ای مجلس بررسی شده است و این كمیته منتظر گزارش بعدی وزارت امور خارجه در مورد روند اجرای برجام است تا گزارش چهارم كمیسیون امنیت ملی مجلس را ارائه دهد.
گزارش های 6 ماهه كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تلفیقی از دو گزارش سه ماهه وزارت امور خارجه در مورد روند اجرای برجام است.
حجت الاسلام والمسلمین مجتبی ذوالنوری رییس كمیته هسته ای مجلس شورای اسلامی، هفتمین گزارش وزارت امور خارجه از روند اجرای برجام درموارد نقض عهد آمریكا را واقع بینانه تر و تفصیلی تر از گزارش های قبلی دانست.
وی اظهاركرد: این گزارش تفاوتی با گزارش های قبلی داشت، در این گزارش حدود 18 مورد نقض عهد و پیمان شكنی آمریكا و موارد خروج از برجام ذكر شده است در حالی كه در گزارش های قبلی بسیار كلی به آن اشاره شد.
وی تاكید كرد: در گزارش هفتم همچنین موانع و مشكلات بر سر راه اجرای برجام ذكر شده است كه متفاوت از گذشته بود.
نماینده مردم قم در مجلس افزود: گزارش هفتم وزارت امور خارجه در موارد نقض عهد آمریكا در برجام نسبت به 6گزارش قبلی واقع بینانه تر و تفصیلی تر و البته بخشی از گزارش با گزارش های قبلی مشترك بود كه این دفعه تكمیلی تر شده بود.
**بازدید از یو سی اف اصفهان و ساغند یزد در دستور كار كمیسیون امنیت ملی مجلس
ذوالنور خاطرنشان كرد كمیته هسته ای مجلس گزارش هفتم وزارت امور خارجه را كاملا بررسی كرد و تقریبا جمع بندی از آن برای آماده كردن گزارش چهارم كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تهیه شده است اما ما باید دو گزارش دستگاه دیپلماسی را تجمع كنیم و گزارش 6 ماهه ارائه دهیم از این رو فعلا این جمع بندی تقدیم صحن علنی نمی شود و منتظر گزارش بعدی وزارت امور خارجه می مانیم.
وی تاكید كرد: البته بخش هایی از این جمع بندی را در گزارش سه ماهه كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارائه كردیم و در ابتدای این گزارش تاكید شده كه در گزارش 6 ماهه چهارم این كمیسیون به شكل تفصیلی به آن می پردازیم.
عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین دربرنامه های آینده این كمیسیون گفت: برای گزارش قبلی ما از كرج بازدید كردیم و برای گزارش چهارم نیز از یو سی اف اصفهان و ساغند یزد بازدید می كنیم.
**هفتمین گزارش وزارت خارجه از برجام قوی تر از گزارشات قبلی بود
مرتضی صفاری نطنزی عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهاركرد: هفتمین گزارش وزارت امور خارجه از برجام قوی تر از گزارشات قبلی وزارت خارجه است.
وی تصریح كرد: این گزارش هفته گذشته به كمیسیون ارائه شد و ما آن را قوی تر از گزارش های قبلی وزارت خارجه ارزیابی می كنیم.
نماینده مردم نطنز در مجلس گفت: در گزارش جدید وزارت خارجه اقدامات اخیر آمریكا خصوصا نقض عهدهایی كه داشته آمده و در محتوای این گزارش به عدم پایبندی آمریكایی ها به تعهداتشان اشاره شده است.
صفاری نطنزی ادامه داد: ما هفته آینده این گزارش را در كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بررسی می كنیم.
وی افزود: گزارش 6 ماهه سوم كمیسیون امنیت ملی مجلس تقریبا در كمیسیون آماده شده است و ما بررسی های لازم را در این گزارش انجام دادیم، این گزارش به زودی تحویل هیات رییسه مجلس می شود.
**هفتمین گزارش وزارت خارجه در مورد برجام زمینه اقدام مشترك مجلس و دولت را فراهم می كند
حشمت الله فلاحت پیشه عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: هفتمین گزارش وزارت خارجه درمورد برجام واقع گرایانه تر از گزارش های قبلی است و زمینه اقدام مشترك مجلس و دولت را برای مقابله با بدعهدی های آمریكا فراهم می كند.
وی گفت: در این گزارش 18مورد نقض عهد و نقض برجام آمریكا توسط محمد جواد ظریف وزیرامور خارجه ذكر شده است.
وی افزود: در این راستا وزیر امور خارجه، درنامه ای به فدریكا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نامه ای نوشته و در 10 مورد این موارد نقض عهد را بیان كرده است.
نماینده مردم اسلام آباد غرب در مجلس یادآور شد: البته بر اساس این گزارش، در حوزه فروش نفت، حمل نقل و خریدهای دارویی و تجهیزات پزشكی خللی ایجاد نشده اما آمریكایی ها در این مدت تلاش كردند مشكلات بانكی را بیشتر كنند.
فلاحت پیشه ادامه داد: در این گزارش وزارت خارجه اعلام كرده كه برجام با مقابله جدی توسط آمریكا مواجه شده است و در اصل این گزارش پیگیری نقض برجام توسط آمریكا و اعتراضاتی است كه ایرانیان داشته اند.
وی درمورد 18 مورد نقض عهد آمریكا كه دراین گزارش آمده است، اظهاركرد: قرار گرفتن اسامی جدید ایرانیان در لیست تحریم ها،سخنان مقامات آمریكایی از جمله ترامپ علیه برجام و تلاش های آمریكا برای متهم به نقض برجام كردن ایران از جمله این موارد است.
عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: گزارش وزارت خارجه را واقع گرایانه تر از گزارشات گذشته دیدم، این گزارش زمینه ای را فراهم می كند كه اقدام مشتركی دردولت و مجلس ایجاد شود.
سیام**9121 **1336
گزارش از سمیه لاری**انتشار:مهرنوش خانزائی
گزارش هفتم وزارت خارجه در مورد روند اجرای برجام؛ همكاری مشترك مجلس و دولت در مقابل بدعهدی آمریكا
۲۰ آبان ۱۳۹۶، ۱۰:۰۰
کد خبر:
82725916
تهران-ایرنا- هفتمین گزارش وزارت امور خارجه در مورد روند اجرای برجام در حالی منتشر شد كه در این گزارش به رویكردهای ضد برجامی ترامپ و آمریكا اشاره شده است، در این راستا نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دیپلمات های كشور معتقدند كه این مواضع مانع اجرایی شدن برجام نخواهد شد.