۲۱ آبان ۱۳۹۶، ۱۱:۵۰
کد خبر: 82727272
T T
۰ نفر

داش غلام مراغی؛ مردی كه عمری مردم را خنداند

۲۱ آبان ۱۳۹۶، ۱۱:۵۰
کد خبر: 82727272
داش غلام مراغی؛ مردی كه عمری مردم را خنداند

مراغه - ایرنا- غلامرضا آزادی، متخلص به 'داش غلام مراغی'، شاعر و طنزپرداز مراغه ای كه عمر خود را صرف نشاندن خنده بر لب های مردم كرد، صبح امروز یكشنبه دار فانی را وداع گفت.

به گزارش ایرنا، داش غلام به عنوان نویسنده، شاعر و طنز پرداز مراغه ای با خلق آثاری كم نظیر در عرصه فرهنگ و ادب در طول دهه های متمادی، فضای ادبی توام با طنزپردازی و نقادی از مسائل فرهنگ و اجتماعی را به وجود آورد.
این شاعر طنزپرداز مراغه ای در طول 92 سال زندگی سراسر فرهنگی و ادبی خود در قالب نظم و نثر، دست از نقادی و كنكاش در مشكلات فرهنگی و اجتماعی دیارش نكشید و خود نیز پس از سال های عزلت چهره در نقاب خاك كشید.
غلامرضا آزادی، كه همه علاقمندان به فرهنگ و ادب این خطه از آذربایجان آثارش را با تخلص 'داش غلام' می شناسند، در اولین روز از اردیبهشت 1304 در مراغه چشم به جهان گشود و توانست نقشی نو در تار و پود شعر و ادب با زبانی شیرین و طنزگونه ایجاد كند.
این نویسنده چیره دست، سال های سال با خلق آثار مختلف، گوشه ای از دل نوشته ها و دغدغه های اجتماعی و فرهنگی مردمان دیارش را با شیوه ای پرحلاوت در مطبوعات به تصویر كشید.
آثار نثر و شیوای این معلم ادبیات سال های دور مدارس مراغه، همچون معلمی دلسوز تاكنون در نشریاتی چون رصد، اولویت اول، سهند تبریز، مهد آزادی و چندین نشریه و رسانه مكتوب آذربایجان شرقی به چاپ رسیده است.
داش غلام در سال های دور، از بنیانگذاران تئاتر و نمایشنامه نویسی در مراغه بود و در ایجاد هنرهای نمایشی نیز نقش انكارناپذیری داشته است.
وی در انجمن ادبی 'اوحدی' از زمان تاسیس آن به عنوان یكی از قدیمی ترین و معتبرترین انجمن های شعر و ادب كشورمان در این خطه نیز حضور و نقش چشمگیر و موثری داشت.
این نویسنده گمنام، اما صاحب سبك، در طول چندین دهه فعالیت انجمن ادبی اوحدی، با شاعران و نویسندگان بزرگ خطه آذربایجان از قبیل بولود قاراچولو (سهند)، حیدر عباسی، كریمی مراغه ای، اسماعیل حمیدیه، فرید فتحی، رضا پاشازاده و نویدی آذر همنشین بود.

** شاعر و نویسنده ای كه چاپ كتاب هایش را ندید
داش غلام مراغی با وجود آثار نثر و مكتوب خود در نشریات و رسانه ها، تنها یك كتاب با عنوان ' یادی از بیاد مانده ها' در قالب برگزیده ای از اشعار شاعران گمنام دارد و چاپ دیگر كتاب هایش را ندید.
25 جلد كتاب از آثار شعر و نثر این استاد پیشكسوت فرهنگ و ادب كه همگی در قالب طنز و مضامینی در زمینه اجتماعی و فرهنگی است، در انتظار چاپ هستند.
در دست نوشته های استاد، وی از خاطرات تلخ و شیرین خود و فرازهایی نیز از تاریخ معاصر آذربایجان، مكتوبات رد و بدل شده در بین دوستان، حكایات خواندنی و مسائل فرهنگی با چاشنی طنز سخن می گوید.
خاطرات وی در دهه های پرتلاطم مختلف تاریخی در گذر زمان همراه با ریزبینی و كنكاش در زندگی روزمره مردمان این دیار، زیبایی و حلاوتی دوچندان به آثار این پیر عرصه فرهنگ و ادب این خطه بخشیده است.
استاد داش غلام مراغی در بخشی از دست نوشته های خود خاطره ای را با زبان شیرین طنز این گونه بیان می كند: ' روزی در محله خودمان می رفتم كه پیرمردی مسن كه عینك ته استكانی به چشم داشت و عصا زنان می رفت، جلویم سبز شد و گفت آقا می بخشید شما در این دور و برها شخصی به نام آقای غلامرضا آزادی می شناسید؟ گفتم: حاجی آقا می تونم بپرسم با ایشان چه كاردارید؟ آن پیرمرد دستی به كمرش گذاشت و با لكنت زبان كه حكایت از پیری داشت، اظهار كرد: ایشان معلمم بودند، گفتم اگر زنده باشد بیایم و احوالش را بپرسم؟ با شنیدن این سخن پیرمرد گفتم: ای بابا عموجان شاگردان من همگی مرده اند تو یكی چطور تا حالا زنده مانده ای؟'
استاد غلامرضا آزادی، ملقب به داش غلام مراغی، پس از 92 سال زندگی پربار و ادیبانه، پس از چندین روز بستری شدن در بیمارستان امیرالمومنین مراغه، صبح امروز و بر اثر بیماری ناشی از خونریزی مغزی دارفانی را وداع گفت.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مراغه با ابراز تسلیت درگذشت این شاعر و نویسنده گفت: فقدان این ادیب توانای این خطه، ضایعه ای بزرگ برای فرهنگ و هنر آذربایجان است.
احمد دادرس فیاض افزود: با توجه به آماده چاپ بودن برخی از آثار استاد، این اداره آماده مساعدت و همكاری برای چاپ و انتشار آثار وی است.
تشییع پیكر این استاد فرهیخته فرهنگ و ادب صبح فردا با حضور هنرمندان، شعرا، نویسندگان، مردم و مسئولان فرهنگ دوست شهر مراغه در گلشن زهرای این شهرستان برگزار و پیكرش در قطعه هنرمندان به خاك سپرده می شود.
شهرستان مراغه با حدود 250 هزار نفر جمعیت در 127 كیلومتری تبریز، مركز آذربایجان شرقی واقع بوده و مهد بزرگان شعر و ادبی چون اوحدی، دخیل، كریمی و حیدر عباسی است.
گزارش از: ابراهیم مطلوبی**انتشار: عزیزی راد
3077/7487/518