به گزارش روز سه شنبه ايرنا از انجمن دندانپزشكان عمومي ايران، دكتر طاهره السادات جعفرزاده كاشي در آستانه برگزاري دوازدهمين كنگره انجمن ساليانه دندانپزشكان عمومي ايران در ارتباط با موضوع «زيست مواد دنداني» اظهار كرد: زيست مواد براساس تعريف ارائه شده توسط انستيتوي ملي سالمت آمريكا و ديكشنري هاي معتبر، هر نوع ماده طبيعي يا مصنوعي به غير از داروها است كه با هدف افزايش يا حفظ كيفيت زندگي فرد، در تماس با بافتهاي بدن قرار ميگيرد.
وي با بيان اين كه علم زيست مواد دنداني يكي از علوم پايه در دندانپزشكي است كه به عنوان يك شاخه مهم در ساخت، طراحي و ارزيابي مواد دندانپزشكي داراي جايگاه ويژه اي در اكثر كشورهاي جهان است، افزود: مواد مورد استفاده در دندانپزشكي شامل انواع فلزات و آلياژها، سمانها، تركيبات گچ و مواد قالبگيري، پليمرها، كامپوزيتها، انواع رزينها، سراميك و چيني، مواد پركننده ريشه، و .... است.
جعفرزاده كاشي با اشاره به اين كه گسترش روزافزون كاربرد مواد دنداني سبب شد كه در اوايل قرن نوزدهم طرح استاندارد كردن مواد دنداني مورد توجه قرارگيرد و دستورالعمل هاي استاندارد توسط مؤسسه استاندارد بين المللي ايزو تهيه شود، گفت: اگر در نسل اول زيست مواد دنداني تنها خصوصيات فيزيكي و مكانيكي مناسب مدنظر قرار مي گرفت و از ديدگاه بيولوژيكي، بي ضرر بودن يا به عبارتي inert بودن اين مواد كافي بود؛ با ظهور نسل دوم، بيواكتيو بودن يا به عبارتي ايجاد پيوندهاي شيميايي با بافت هاي اطراف نيز مدنظر قرار گرفت و گذار از مهندسي مواد به سمت مهندسي بيولوژيك در سنتز زيست مواد دنداني اهميت خود را نشان داد.
اين دندانپزشك اظهار كرد: شايد انقلاب بزرگ در اين علم، ظهور نسل سوم زيست مواد دنداني با هدف تحريك پاسخ هاي سلولي در سطح مولكولي است. اين انتقال به سمت مواد بيولوژيكي است كه از طريق مهندسي بافت و سلول هاي بنيادي، نانو مواد، و سيستم هاي خودآرايه امكان پذيراست.
جعفرزاده كاشي با بيان اينكه كشف سلول هاي بنيادي در بيولوژي سلولي و مولكولي، منجر به تحول بديعي در روش هاي درماني شده كه امروزه جايگاه آن در توليد و بازسازي بافت هاي دهاني آسيب ديده نيز شناخته شده است، افزود: در سال هاي اخير، دندانپزشكي با هدف ترميم و بازسازي ساختمان هاي دنداني، شروع به استفاده از سلول هاي بنيادي و مهندسي بافت كرده است كه به آن دندانپزشكي بازساختي مي گويند.
دبير مشاور علمي در دوازدهمين كنگره انجمن ساليانه دندانپزشكان عمومي ايران خاطرنشان كرد: جايگاه ويژه زيست مواد در دندانپزشكي و اهميت اجراي پژوهش ها، تحقيقات و تأليفاتي كه همه روزه در دنيا صورت ميگيرد و نيازهايي كه در اين رابطه در دانشكده هاي دندانپزشكي ايران احساس ميشود، لزوم تربيت متخصصين اين رشته را بيش از پيش آشكارميكند.
دوازدهمين كنگره علمي ساليانه انجمن دندانپزشكان عمومي ايران 19 تا 22 دي ماه سال جاري و به مدت 4 روز در مركز همايش هاي برج ميلاد برگزار مي شود.
علمي (1) ** 1201 **
دريافت كننده: عبدالكريم جبارپور* انتشار: محتشمي پور
تهران- ايرنا- دبيرمشاور علمي دوازدهمين كنگره انجمن ساليانه دندانپزشكان عمومي ايران با بيان اين كه كشف سلول هاي بنيادي در بيولوژي سلولي و مولكولي، به تحول روش هاي درماني منجر شده است، از جمله به كاربردهاي نانو در دندانپزشكي اشاره كرد كه شامل استفاده از نانو ذرّهها در كامپوزيتها، باندينگها، مواد قالبگيري و سراميك هاي دنداني است.