بلديه و بعدها شهرداري شيراز در سال ۱۲۸۶ شمسي(110 سال پيش) در زمان والي گري(استانداري) مهدي قلي هدايت ملقب به فخرالسلطنه تاسيس شد. حبيبالله خان حاجي قوام نخستين رئيس بلديه شيراز بود كه انجمن بلديه در همان سال او را انتخاب كرد.
حيدر اسكندرپور كه آيين معارفه او 16 آبان 96 برگزار شد پنجاه و ششمين شهردار شيراز از زمان تاسيس بلديه است و بيست و دومين شهردار شيراز پس از انقلاب اسلامي(1357) محسوب مي شود.
انتخاب بيست و دومين شهردار شيراز پس از انقلاب، در پي انتخابات پنجمين دوره شوراها بايد صورت مي گرفت كه روندي نسبتا طولاني داشت.
ابتدا شوراي پنجم شيراز 28 مرداد 96 عبدالحميد معافيان را براي شهردار شدن در اين شورا انتخاب كرد و سپس به وزارت كشور پيشنهاد داد كه اين وزارتخانه اين منتخب شورا را به دليل بازنشسته بودن نپذيرفت.
شوراي شهر شيراز حيدر اسكندرپور را 16 مهر 96 انتخاب و به وزارت كشور معرفي كرد.
حكم اسكندرپور به عنوان شهردار شيراز را وزارت كشور چهارشنبه 10 آبان امضا و ابلاغ كرد.
از جمله سوابق حيدر اسكندرپور چنين است: فرماندار شيراز، مشاور استاندار فارس در دولت اصلاحات، شهردار بوشهر، شهردار كازرون و معاون سازمان ثبت احوال كشور.
آيين معارفه حيدر اسكندرپور به عنوان شهردار شيراز با حضور استاندار فارس، نمايندگان مجلس و ديگر مديران استان و شهر شيراز عصر سه شنبه 16 آبان برگزار شد.
در اين آيين مباحث مختلفي مطرح شد كه انتظارات از شهردار جديد يكي از اين مباحث بود.
** تكميل پروژه اي نيمه تمام، توجه به گردشگري و شهرخلاق
استاندار فارس معتقد است كه تكميل پروژه هاي نيمه تمام اولويت شهرداري شيراز باشد، پروژه هاي بسياري در شيراز از قبل آغاز شده و شهردار در نخسيتن گام تكميل اين طرح ها در دستور كار خود قرار دهد.
اسماعيل تبادار، دعوت از سرمايه گذاران داخلي و خارجي را ضرورت امروز جامعه دانست و گفت: نگاه همه به شهر شيراز يا هر شهر ديگري تنها به برج، پل، تقاطع و روگذر و زيرگذر نيست بلكه همه به دنبال اين هستند كه با ايجاد شهري سالم با محيطي دلپذير و نشاط آفرين در تمام زمينه هاي فرهنگي و اجتماعي زمينه ساز يك محيط مناسب براي زندگي شهروندان باشند.
موضوع گردشگري با توجه به اينكه شيراز از مكان هاي مهم گردشگر پذير ايران است از ديگر مواردي بود كه استاندار فارس به آن اشاره كرد.
به عقيده تبادادر در چنين شرايطي نداشتن نگاه منطقه اي به شيراز مخاطراتي را براي شهر به همراه خواهد داشت و بايد بر مبناي توان خود بكوشيم كه به شيراز نگاهي بين المللي داشته باشيم.
استاندار فارس با اشاره به معرفي 28 كلانشهر جهان به عنوان شهر ادبي خلاق گفت:اصحاب فرهنگ بايد روشن كنند كه شيراز با اين پيشينه فرهنگي، ميراثي، مذهبي و ادبي چه چيزي از اين 28 كلانشهر كمتر داشته است و چه بايد كرد كه بتوانيم اين كلانشهر را به عنوان شهر برجسته ادبي به ثبت برسانيم.
تبادار افزود: امروز شهردار و اعضاي شوراي شهر شيراز و خود من نگاه تازه تر و جديدتري به رفتار و عملكرد درون شهر شيراز خواهيم داشت.
استاندار فارس همچنين از دست اندركاران ساخت سد تنگ سرخ خواست كه ساخت اين پروژه را به عنوان يك مجال و فرصت براي اين كلانشهر با جديت دنبال كنند.
سد تنگ سرخ كه عمليات آن بهمن سال 1390 آغاز شد، در فاصله 2 كيلومتري شهرك هاي شمال غرب شيراز واقع شده است.
اين سد از نوع خاكي با هسته رسي و به ارتفاع حدود 80 متر از بستر سنگي پيش بيني شده است.
اهداف مختلفي براي ساخت اين سد اعلام شده كه از جمله آنها مي توان به ذخيره سازي و استفاده از آب رودخانه خشك براي تامين آب مورد نياز باغ هاي قصردشت شيراز و همچنين براي كنترل سيلاب به ويژه در فصل زمستان اشاره كرد.
** شايسته سالاري در انتصاب ها،حفظ باغ هاي شيراز
رئيس شوراي اسلامي شهر شيراز هم در آيين معارفه شهردار گفت:انتظار داريم شهردار اين كلانشهر در انتصاب ها بر اساس شايسته سالاري و توجه به پاكدستي و تجربه عمل كند و برخورد مديران شهرداري در قبال مردم هم بر اساس تكريم و احترام باشد.
سيد احمدرضا دستغيب بيان كرد: اين شورا هيچ دخالتي در عزل و نصب مديران شهرداري نخواهد داشت اما بر اساس قانون نظارت جدي بر رفتار و عملكرد مديران شهرداري خواهد داشت.
اتمام پروژه هاي نيمه تمام هم انتظار ديگر رئيس شوراي اسلامي شهر شيراز از شهردار اين شهر بود و گفت: شهردار توجه ويژه اي به رويكردهاي شورا در تنظيم برنامه سوم و بودجه سال 97 داشته باشد.
دستغيب گفت: حفظ باغ هاي شهر، توجه به سومين حرم اهل بيت (ع) و توجه ويژه به منطقه تاريخي و فرهنگي شيراز از ديگر اولويت هاي اين شورا است.
وي ادامه داد: شيراز يك شهر گردشگري و سياحتي در سطح ملي و جهاني است و نياز است كه به مباحثي همچون توسعه بوستان ها و تفرجگاه و تقويت حمل و نقل عمومي بيشتر توجه شود.
** داشته هاي فرهنگي، غفلت و افراط و تفريط
بهرام پارسايي نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي هم گفت:داشته هاي شهر شيراز در بخش گردشگري، ادبي، مذهبي، پزشكي و فرهنگي بسيار است اما به نظر مي رسد از اين داشته ها غافل مانده ايم.
وي يكي از دغدغه هاي موجود در اين زمينه را وجود برخي افراط و تفريط ها حتي در مسائل فرهنگي و اجتماعي دانست و گفت: شهر شيراز قبل از هر چيز نياز به اين دارد كه داشته هاي فرهنگي، مذهبي، اجتماعي، تاريخي و ميراثي آن توسعه يابد.
نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي اضافه كرد: براي رفع مشكلات شهر شيراز در برخي حوزه ها كوشش هاي بسياري شده از جمله ساخت پل ها و تقاطع ها اما نياز است كه در زمينه هاي فرهنگي هم فعاليت هاي بيشتري انجام شود.
وي گفت:شهرداري شيراز حتي مي تواند براي رسيدن به اهداف و برنامه هاي ترسيم شده در اين زمينه از مشاوران خارجي استفاده كند.
پارسايي ادامه داد: بي شك شاهچراغ (ع) زماني مي تواند در بحث جذب گردشگر با مشهد مقدس رقابت كند كه ساير توانمندي ها را در كنار آن تقويت كنيم.
ديگر نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي هم گفت: شهر شيراز داراي توانمندي ها و داشته هاي بسياري است كه لازم است به تمام آنها توجه شود.
علي اكبري افزود: در انتخابات مردم با حضور خود و رايي كه در صندوق انداختند به وظيفه و رسالت خود عمل كردند و امروز همه ما وظيفه داريم كه پاسخگوي اين اعتماد مردم باشيم.
** شهردار جديد مشكلات مردم و كارآفرينان را حل كند
امام جمعه موقت شيراز نيز در خطبه هاي نماز جمعه 19 آبان با اشاره به آغاز به كار شهردار جديد اين كلانشهر گفت: انتظار است شوراي اسلامي و شهردار شيراز با اصلاح رويه ها و نواقص در فعاليت شهرداري، در مسير حل مشكلات مردم و كارآفرينان گام بردارند.
حجتالاسلام سيد ابوفاضل رضوي اردكاني به مشكلات مردم در پرداخت عوارض، ماليات، فروش زمين و ساخت مسكن پرداخت و گفت: از شوراي پنجم و شهردار جديد مي خواهيم تا نواقص قانوني شهرداري را رفع و اصلاح كنند.پولهاي ناروايي به اسم ماليات و عوارض از مردم گرفته ميشد كه درواقع پول زور بود؛ نميگويم عوارض گرفته نشود اما در حدي كه مردم توان پرداخت داشته باشند.
امامجمعه موقت شيراز گفت:زمينهايي به اسم شهرداري تصاحب شده و هزينه آن پرداخت نشده است و شهرونداني كه با اين مساله روبرو هستند قادر نيستند حق خود را از شهرداري بگيرند.شايسته نيست از هر راهي، بودجه شهر را افزايش داد، شهرداري هم نبايد مثل بانك حرامخواري بكند.
رضوي افزود: پولهاي زيادي كه به اسم عوارض و ماليات از مردم به ناحق گرفته شده است بايد به آنها برگردانده شود.
** شهردار جديد در انديشه استفاده از جوانان در مديريت شهري
شهردار جديد شيراز در آيين معارفه خود گفت: براي تحقق برنامه ها و اهداف ترسيمي و مديريت شهري، از جسارت، قدرت ريسك پذيري، انگيزه و قدرت بالاي نيروهاي جوان استفاده خواهم كرد.
حيدر اسكندرپور افزود: ايمان دارم كه با تكيه بر خلاقيت و توانمندي جوانان انجام بسياري از كارهاي ناممكن، ممكن خواهد شد.
وي ادامه داد: نيازسنجي و اولويت بندي را در گرفتن تصميم ها مد نظر قرار خواهيم داد و از سليقه محوري و گرفتن تصميمات غير كارشناسي پرهيز خواهيم كرد.
او اظهار كرد: جانمايه تحقق تمام اين سياست ها، تكريم مردم و پاسداري از حقوق شهروندي آنها خواهد بود و به عنوان شهردار شيراز در ارايه خدمت به مردم اين كلانشهر از جنوبي ترين نقطه شهر تا شمالي ترين نقطه آن، جلب رضايت همه اقشار را دنبال خواهيم كرد.
شهردار شيراز افزود: در اداره شهر ما به گذشته نگاه نخواهيم كرد و نگاه ما به آينده خواهد بود و براي آينده برنامه داريم.
1876/ 2027
تهيه و تنظيم : غلامرضا مالك زاده ** انتشاردهنده: سيداحمد نجفي
شيراز- ايرنا- بيش از يك سده است كه شهرداري كه در آغاز بلديه ناميده مي شد در شيراز بنيانگذاري شده است و به دليل ماهيت اين سازمان، همواره انتظارات از شهرداران در شهرها و كلانشهرها بالابوده است.