به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری بولومبرگ در روز سه شنبه، رئیس جمهوری آمریكا در جریان سخنرانی های خود در كشورهای آسیایی، منطقه آسیا-اقیانوسیه را ' هند- اقیانوسیه' خواند كه پیش از این از سوی باراك اوباما رئیس جمهوری سابق این كشور مورد استفاده قرار می گرفت.
ترامپ در طول سخنرانی خود در ویتنام در روز جمعه گذشته، چندین بار جمله ' منطقه آزاد هند- اقیانوسیه' را كه در آن كشورهای مستقل آزادانه، صلح آمیز و با تكیه بر قانون به رشد خود ادامه می دهند، تكرار كرد.
ترامپ همچنین از جملاتی مشابه در دیدار روز دوشنبه خود با رودریگو دوترت رئیس جمهوری فیلیپین استفاده كرد.
انتخاب كلمات دونالد ترامپ نشان دهنده تمایل آمریكا به سوی هند، سومین اقتصاد بزرگ منطقه، می باشد.
به عقیده آمریكا، هند می تواند نقش مهمی در مسائل امنیتی این كشور بازی كند و همان طور كه چین به گسترش نفوذ اقتصادی و نظامی خود ادامه می دهد، هند می تواند یك نیروی بالقوه برای كشورهای كوچكتر، به ویژه در منطقه آسیای جنوب شرقی باشد.
یك مقام دولتی آمریكایی كه خواست نامش فاش نشود، گفت: استفاده از لفظ 'هند- اقیانوسیه' به آمریكا كمك می كند كه پیام ارتباط امنیت در منطقه با آزادی ناوبری دریایی را منتشر كند. آمریكا همچنین می تواند با استفاده از این لفظ كشورهای نگران در مورد دو مسیر دریایی مهم كه آسیا را به خاورمیانه و اروپا متصل می كند، متحد كند.
در سال های اخیر پكن در دریای جنوب چین به طور گسترده اقدام به ساخت جزایر مصنوعی و احیای زمین كرده و در آنها پایگاه های نظامی ایجاد كرده است.
در همین حال هند سعی كرده است چین را از منطقه اقیانوس هند عقب براند. چین در سال های اخیر موفق شده است در كشور های همسایه هند مانند پاكستان و سریلانكا سرمایه گذاری های عظیمی مانند ساخت بندر انجام دهد كه به عقیده تعدادی از كارشناسان چین می تواند در زمان مناسب از این بنادر به عنوان پایگاه های نظامی خود استفاده كند.
ضمن اینكه استفاده یك مقام ارشد آمریكایی از لفظ 'هند-اقیانوسیه' با هدف نشان دادن هند و آمریكا به عنوان دو محور اصلی در آسیا انجام می شود.
راجا موهان، یك كارشناس مسائل سیاسی هند گفت: استفاده از این لفظ برای هند مثبت است، زیرا این امر چشم انداز نقش كلیدی هند را در برقراری تعادل قدرت در منطقه آسیا-اقیانوسیه نشان می دهد. آمریكا خواهان ایفای نقشی بزرگ تر برای هند است.
دونالد ترامپ روز گذشته با نارندا مودی نخست وزیر هند در مانیل پایتخت فیلیپین دیدار كرد و وی را یك دوست مورد احترام خواند.
مودی نیز بااعلام این كه روابط هند و آمریكا فراتر از دو كشور است، تصریح كرد: هند همیشه سعی كرده است به تعهدات خود در جامعه جهانی عمل كند.
وزارت امور خارجه ژاپن در بیانیه ای گفت: مقامات ارشد آمریكا، هند، ژاپن و استرالیا روز یكشنبه در مانیل پایتخت فیلیپین دیدار كردند و در مورد اقدامات لازم جهت اطمینان از برقراری یك نظام بین المللی آزاد و مبتنی بر حاكمیت قانون در منطقه 'هند- اقیانوسیه' گفت و گو كردند.
در دو سال اخیر نیروی دریایی هند همكاری های خود را با آمریكا و ژاپن افزایش داده است. دهلی نو در تابستان سال جاری یك رزمایش مشترك دریایی با ژاپن و آمریكا در اقیانوس هند برگزار كرد. هند همچنین یك خط اعتباری 500 میلیون دلاری برای ویتنام جهت خرید تجهیزات نظامی و دفاعی اختصاص داده است. این كشور همچنین پرسنل نظامی كشور های جنوب آسیا را آموزش می دهد.
نارندا مودی پس از بدست گرفتن قدرت در هند، سیاست 'نگاه به شرق' این كشور را به سیاست 'اقدام شرق' تغییر داد. این سیاست با هدف گسترش روابط نظامی و راهبردی با ژاپن، كره جنوبی، استرالیا و كشور های جنوب آسیا معرفی شده است.
چین پس از برگزاری نشست چهارجانبه هند، آمریكا، استرالیا و ژاپن در فیلیپین اعلام كرد پكن از روابط دوستانه و مبتنی بر همكاری در منطقه حمایت می كند.
گنگ شوانگ سخن گوی وزارت امور خارجه چین گفت: اما ما امیدواریم كه اینگونه همكاری ها با هدف مقابله با یك كشور سوم انجام نشود و صلح، ثبات و رفاه منطقه كمك كند.
اما هند با چالش های داخلی و منطقه ای مانند پاكستان روبه رو است كه می تواند نقش این كشور را در منطقه جنوب آسیا محدود كند.
دهلی نو همچنین نمی خواهد به اختلافات ارضی چین با سایر كشور های جنوب آسیا وارد شود.
دروا جیشانكار یك كارشناس سیاست خارجی در هند گفت: گشت زنی های مشترك دریایی به نظر یك تصمیم بلند پروازانه برای هند باشد. این نوع همكاری ها ممكن است در سایر مناطق جنوب شرق آسیا امكان پذیر باشند اما برای هند توسعه توان دریایی هنوز هم یك چالش بسیار بزرگ است.
آساق**267**1144
* انتشار دهنده: علیرضا جباری
دهلی نو-ایرنا- دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در طول سفر به پنج كشور آسیایی، از لفظ 'هند- اقیانوسیه' استفاده كرد كه به عقیده برخی كارشناسان این موضوع دیدگاه آمریكا را در منطقه مشخص می كند و به نظر می رسد برای هند نیز یك تحول مهم باشد.