معصومه فرشيد مقدم روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، افزود: برنامه ارتقاء سلامت مادر و كودك همزمان با طرح تحول در مراكز سلامت جامعه و پايگاه هاي سلامت اجرايي مي شود و مادران پيش از بارداري تا 42 روز پس از زايمان زير نظر كارشناسان اين مراكز قرار مي گيرند و مراقبت هاي اختصاصي پيش از بارداري، بارداري و پس از زايمان را دريافت مي كنند.
طرح تحول سلامت از ارديبهشت ماه سال 93 در كشور اجرايي شد و تاكنون اين طرح در چهار مرحله اجرا شده است كه شامل مراحل درمان، بهداشت، اصلاح تعرفه هاي پزشكي و اصلاح نظام آموزش پزشكي است.
در استان قم 41 مركز سلامت جامعه و 136 پايگاه سلامت فعال است و يك هزار و 16 نيرو شامل پزشك، كارشناس تغذيه، كارشناس روانشناسي باليني، پرستار، مراقب سلامت، بهداشت محيط و بهداشت حرفه اي به ارائه خدمات بهداشتي و سلامت مي پردازند.
وي با بيان اين كه تمام خدمات ارائه شده در مراكز سلامت جامعه و پايگاه هاي سلامت رايگان است، گفت: اين خدمات شامل ارزيابي كامل سلامت توسط مراقبان سلامت و پزشكان، آموزش علايم هشدار در بارداري، معاينات مربوط به بارداري، غربالگري تعذيه، سلامت روان، مكمل ياري مادران، مراقبت هاي قبل از بارداري و كلاس هاي آمادگي براي زايمان و مراقبت هاي پس از زايمان است.
وي ادامه داد: در طرح غربالگري تغذيه مراقبان سلامت الگوي غذايي مادر را بررسي مي كنند و در صورت لزوم به كارشناس تغذيه مراكز خدمات جامع سلامت ارجاع مي دهند تا رژيم تغذيه اي مناسبي براي مادران تعيين گردد.
فرشيد مقدم افزود: در غربالگري سلامت روان، مادراني كه به افسردگي، اضطراب و بيماري هاي شايع رواني مبتلا باشند شناسايي و به كارشناس سلامت روان مراكز ارجاع و اقدام هاي لازم در اين راستا انجام مي شود.
وي به ارائه قرص هاي مكمل در قالب طرح مكمل ياري مادران اشاره و بيان كرد: قرص اسيدفوليك از ابتداي بارداري تا هفته 16 و قرص هاي مولتي ويتامين و آهن نيز از 16 هفتگي تا سه ماه پس از زايمان به صورت رايگان در اختيار مادران قرار مي گيرد.
وي اضافه كرد: بيماري ها و عادات بهداشتي ناصحيح و عوامل خطر از جمله كم تحركي، اضافه وزن و يا مشكلات ديگري كه ممكن است مادران پيش از بارداري با آن مواجه باشند در قالب مراقبت هاي قبل از بارداري بررسي و به مادران آموزش هاي لازم داده مي شود تا سلامت مادر و جنين تضمين شود.
رئيس گروه سلامت مادران و باروري سالم مركز بهداشت قم به برگزاري كلاس هاي آمادگي براي زايمان اشاره كرد و گفت: اين طرح با هدف افزايش پوشش زايمان طبيعي صورت مي گيرد و مادران باردار از هفته 20 تا 37 بارداري زير نظر ماماهاي مجرب آموزش هاي لازم را در هشت جلسه دريافت مي كنند.
وي افزود: هر جلسه شامل 45 دقيقه تئوري و 45 دقيقه تمرينات تنفسي و كششي عضلاني است و مادراني كه قبلا زايمان طبيعي داشته اند با حضور در اين كلاس ها تجارب مفيد خود را در اختيار ساير مادران قرار مي دهند.
/2085/ 1175 خبرنگار: سميه حيدري ** انتشار: رضا عليمحمدي
ارائه خدمت به 100 هزار مادر باردار قمي در قالب طرح تحول نظام سلامت
۲۵ آبان ۱۳۹۶، ۱۲:۳۸
کد خبر:
82733015
قم- ايرنا- رئيس گروه سلامت مادران و باروري سالم معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي قم گفت: از ابتداي آغاز طرح تحول نظام سلامت در سال 93 تاكنون حدود 100 هزار مادر باردار در اين استان خدمات مختلف بهداشتي و سلامت دريافت نموده اند.