حوادث زيمبابوه و حركت اعتراض آميز ارتش اين كشور براي تسلط برهراره (پايتخت) در روز سه شنبه گذشته هنگامي آغاز شد كه 'كونستانتينو شيوِنگا' فرمانده ارتش زيمبابوه در جنوب آفريقا به موگابه 24 ساعت مهلت داده بود تا با ترك دفتر خود، از بركنار كردن 'امرسون منانگاوا' قائم مقامش صرف نظر كند.
وي به رئيس جمهوري زيمبابوه اعلام كرد، چنانچه حزب حاكم از اقداماتي كه به گفته او ثبات كشور را بر هم مي زند دست بر ندارد، ارتش وارد عمل خواهد شد.
گفته مي شود كه موگابه با اعمال تغييرات جديد درصد بوده تا همسر خود 'كريس' را جايگزين يكي از معاونان خود كرده و راه او را براي رسيدن به راس قدرت در زيمبابوه هموار كند.
فرمانده ارتش زيمبابوه با تشديد تهديدهاي خود گفت: رئيس جمهوري درحالي دم از حمايت از انقلاب دهه 1970 عليه سفيد پوستان انگليسي عصر رودِزيا مي زند، كه همچنان مي كوشد كساني را كه در مبارزات استقلال خواهي از انگليس نقش نداشتند بر مستند قدرت بنشاند و تسويه حساب هاي سياسي اخير وي نشان مي دهد او مبارزان قديمي را هدف قرار داده است.
موگابه در واكنش به اين تهديد شيوِنگا، عضويت او در حزب حاكم 'زانو پي اف' را لغو كرد.
عصر سه شنبه ۱۴ نوامبر۲۰۱۷(23 آبان) در ادامه بركناري منانگاوا، نيروهاي ارتش ملي زيمبابوه در اطراف هراره، پايتخت زيمبابوه جمع شده و كنترل اداره تلويزيون اين كشور و ساير دوائر دولتي در پايتخت را به تصرف خود درآوردند و روز چهارشنبه ارتش قدرت را در اين كشور به دست گرفت و موگابه در خانه خود بازداشت شد.
روزنامه اينديپندنت چاپ انگليس عصر چهارشنبه در خبري از هراره اعلام كرد كه 'گريس موگابه' همسر رئيس جمهوري زيمبابوه بعد از بالاگرفتن تنش سياسي در كشورش، از وطن گريخت.
ارتش زيمبابوه طي بيانيه اي اعلام كرد كه اين اقدام براي كودتا نبود و رئيسجمهوري رابرت موگابه در جاي امن به سر ميبرد.
اين نيروها هدف خود را مقابله با مجرميني اعلام كردند كه در زيمبابوه باعث رنج اجتماعي و اقتصادي شدهاند و بعد از رسيدن به اين اهداف خود شرايط كشور به احتمال زياد به حالت عادي باز مي گردد.
«امرسون منانگاگوا» نيز اعلام كرد كه هيچ كودتاي نظامي در زيمبابوه صورت نگرفته و يك انتقال قدرت نرم و بدون خونريزي در حال اجرا است.
منانگاوا كه رابطه خوبي با ارتش زيمبابوه دارد هفته قبل پس از اختلاف نظري كه با كريس موگابه همسر رئيس جمهوري پيدا كرده بود از سوي او توبيخ و بركنار شد.
معاون موگابه بلافاصله پس از بركناري، كشور را ترك كرده و با بيان اينكه 'زانو پي اف و انقلاب دارايي شخصي موگابه و همسرش نيست'، از حزب كنگره اين حزب خواست موگابه را از قدرت كنار بگذارند.
موگابه پس از تسلط ارتش بر قدرت براي نخستين بار صبح جمعه در انظار عمومي حاضر شد و در سه روز گذشته محل اقامت او تحت محاصره نيروهاي ارتش قرار داشته و او در بازداشت خانگي قرار دارد.
وي سپس در يك مراسم فارغالتحصيلي حضور يافت و مدارك دانشجويان را به آنها اهدا كرد.
با تسلط يافتن نظاميان بر شهر هراره پايتخت زيمبابوه در روز سه شنبه، فشارها براي كنارهگيري موگابه از قدرت، افزايش يافت. روز جمعه نمايندگان منطقهاي حزب 'زانو پياف' حزب حاكم نيز خواستار استعفاي وي شدهاند.
موگابه در بازداشت خانگي اعلام كرد كه درخواست ارتش اين كشور براي كناره گيري از مقام خود را نمي پذيرد و تا پايان رياست جمهوريش در قدرت باقي خواهد ماند.
در روزهاي گذشته گروههاي مختلفي از احزاب و نهادهاي اجتماعي در زيمبابوه بخصوص كهنه سربازان استقلال زيمبابوه رسما خواستار كنارهگيري موگابه از قدرت شدهاند.
هزاران نفر از مردم در هراره به دعوت كهنه سربازان استقلال زيمبابوه و رهبران مخالفان وي، امروز (شنبه) با برپايي تظاهرات اقدامات ارتش اين كشور را تاييد و خواستار كناره گيري موگابه از قدرت شدند.
براساس گزارش ها، اين تظاهرات به جشن پيروزي ارتش نيز تبديل شده و مردم با سردادن شعارها و جمع شدن پيرامون نيروهاي ارتش زيمبابوه از آنها حمايت كردند.
پايگاه خبر تصويري تايمز لايو آفريقاي جنوبي در گزارشي زنده از شهرهاي زيمبابوه و آفريقاي جنوبي گزارش داد كه صدها هزار شهروند پايتخت زيمبابوه از صبح امروز با تقديم گل به نظاميان به سبب حمايتشان از بركناري رابرت موگابه رئيس جمهوري مادام العمر كشورشان، با برگزاري تظاهراتي سراسري با عنوان 'براي زيمبابوه اي جديد' خواستار خاتمه مقاومت موگابه براي بركناري از قدرت شدند.
به گزارش اين شبكه از بولاوايو، دومين شهر اين كشور، مردم اين شهر به همراه مردم پايتخت و برخي شهرهاي ديگر زيمباوه امروز با حضور در خيابانها با تكان دادن پرچم و خواندن سرود جمعي، سقوط احتمالي موگابه را جشن گرفتند.
به گزارش اين رسانه از آفريقاي جنوبي، پرتوريا پايتخت آفريقاي جنوبي و كيپ تاون، دومين پايتخت اين كشور نيز كه ميزبان حدود 5 ميليون مهاجر زيمبابوه است، شاهد تظاهرات پناهجويان زيمبابوه اي در همبستگي با هم وطن هاي خود بوده است.
گزارش هاي ديگر نيز حاكي است كه تظاهرات مشابهي در شهرهاي ويندهوك، پايتخت كشور همسايه نامبيا، بلفاست، پايتخت ايرلند و نيز لندن پايتخت انگليس در اروپا در حال برگزاري است.كشور زيمبابوه در جنوب آفريقا زماني با عنوان 'رودزيا'(نام سابق زيمبابوه برگرفته از ژنرال رودس انگليسي) از مستعمرات بريتانيا بود. در سال 1965 جمعيت سفيد پوست آن يكجانبه اعلام استقلال كرد كه از سوي بريتانيا پذيرفته نشد.
پس از چند سال مقابله سياسي از سوي بريتانيا و جامعه بينالمللي، از جمله تحريمهاي اقتصادي، همراه با مبارزه مسلحانه گروههاي طرفدار حكومت اكثريت سياهپوست، سرانجام در سال ۱۹۸۰ بين دولت سفيدپوستان، بريتانيا و استقلالطلبان توافقي به دست آمد كه در نتيجه آن، اين سرزمين با نام جديد زيمبابوه استقلال يافت و قدرت به يك دولت بومي منتقل شد.
در اولين انتخابات پارلماني در زيمبابوه كه پس از كسب استقلال برگزار شد، حزب اتحاد ملي آفريقايي زيمبابوه - زانو - به رهبري 'رابرت موگابه' توانست اكثريت قابل توجه آرا را به دست آورد و قدرت را در دست گيرد. نتيجه انتخابات باعث شورش برخي اقليتهاي قومي و سركوب خونين آنان شد، اما جنگ داخلي سرانجام با توافق بين دولت و مخالفان و تشكيل حزب زانو - پياف (زانو - جبهه مردمي) خاتمه يافت.
از آن زمان تا كنون، رابرت موگابه در سمت نخست وزير و بعدا رئيس جمهوري، قدرت را در اين كشور در دست داشته و با اينكه فعاليت احزاب ديگر ممنوع نيست، اما حزب حاكم با در دست داشتن مواضع قدرت سياسي و اقتصادي، زمام امور را در دست دارد.
زيمبابوه بيش از 16 ميليون جمعيت دارد و زبانهاي انگليسي، شونا و سيندبله زبانهاي رسمي آن هستند.
دو سوم مردم زيمبابوه كشاورز هستند؛ تنباكو، نيشكر، پنبه، گندم و ذرت، از اين كشور صادر ميشود و منابع طبيعي اين كشور شامل زغال سنگ، طلا، پنبهٔ كوهي و نيكل است.
زيمبابوه دو مجلس دارد؛ مجلس سنا كه در سال ۲۰۰۵ دوباره تشكيل شد و مجلس ملي كه قانونگذاري را به عهده دارد.
آخرين خبرهاي دريافتي حاكي است كه ارتش زيمبابوه مانع رسيدن تظاهرات كنندگان به كاخ رييس جمهوري اين كشور شده است.
خاورم**9366**1275
گزارش از صغري رحيمي* انتشار دهنده: مجيد جعفري
تهران-ايرنا-پس از چند روز ايستادگي 'رابرت موگابه ' رئيس جمهوري 93 ساله زيمبابوه در پذيرش كودتاي نرم ارتش اين كشور، امروز(شنبه) يكي از احزاب اصلي مخالف دولت موگابه با تقديم طرحي به پارلمان اين كشور خواستار استيضاح وي شد.