در ادامه مي خوانيم: حملات بيوقفه و وحشيانه جنگندههاي سعودي و محاصره سراسري يمن و جلوگيري از رسيدن كمكهاي بشردوستانه به اين كشور، سبب وخامت اوضاع شده است. دراين شرايط انصارالله يمن، تهديد به حمله به نفتكشهاي عربستان سعودي كرده است. در اين زمينه با علي اصغر قريشي، سفير سابق ايران در يمن گفتوگو كرديم كه در ادامه ميخوانيد:
** چرا انصارالله يمن نيروهاي ائتلاف عربي به رهبري عربستان را به هدف قرار دادن نفتكشهاي سعودي و ائتلاف در خليج عدن و تنگه بابالمندب تهديد كرده است؟
تحولات اخير در يمن و محاصره شديد هوايي، دريايي و زميني يمن و بستن همه راهها توسط نيروهاي ائتلاف عربي به رهبري عربستان، بر وخامت اوضاع در يمن افزوده است. براساس گزارشها تاكنون يك ميليون نفر در اين كشور به وبا مبتلا شدهاند و تعداد تلفات رو به افزايش است. ادامه حملات گسترده به مراكز و شهرهاي مختلف يمن از جمله سعده، مركز تاريخي زيديه و همچنين صنعا پايتخت يمن، انصارالله را به تهديد وادار ميكند. طبيعي هم است كه فشارهاي وارد شده بر مردم يمن و نيروهاي مردمي آنها را وادار به چنين اقدامي كند.
** آيا ارتش و كميتههاي مردمي يمن ميتوانند اين تهديد را عملي كنند؟
پيشتر هم اين تهديد از جانب آنها صورت گرفته بود و چند بار نيز آن را عملي كردند.
** با توجه به اينكه حملات نسبت داده شده به انصارالله به كشتيهاي جنگي يا ناوشكن محدود ميشد، آيا حمله به يك نفتكش سبب دخالت نيروهاي نظامي خارجي در منطقه نميشود؟
اين موضوع بسيار حساس است و نميتوان پيشبيني كرد چه اتفاقي خواهد افتاد. به هر حال، قدرتهايي چون آمريكا، انگليس، فرانسه و... نسبت به اين موضوع حساس هستند. بابالمندب راه تجاري مهم و عبور و مرور بسياري از كشورهاي تجاري دنياست. اين تهديد اگر عملي شود بسيار جدي خواهد بود.
** در اين صورت آمريكا و متحدانش وارد جنگ با يمن خواهند شد؟
بعيد است آمريكا به صورت مستقيم وارد اين جنگ شود. دو سال و هشت ماه است كه عربستان به يمن حمله ميكند و آمريكا ترجيح ميدهد سلاح اين جنگ را تأمين كند و به پشتيباني سياسي از عربستان بپردازد. اكنون آمريكا در صحنه رسانهها و تبليغات به نفع عربستان و عليه ايران فعاليت ميكند. آنهابه طور مداوم ايران را به حمايت از انصارالله يمن متهم ميكنند. از سوي ديگر، آمريكا در يمن با هواپيماهاي بدون سرنشين، نيروهاي القاعده را هدف قرار ميدهد و تاكنون از اين هواپيماها عليه حوثيها استفاده نكرده است. اولويت آمريكا در يمن مبارزه با فعاليت القاعده و داعش است.
** در اين صورت عملي شدن تهديد انصارالله چه پيامدهاي اقتصادي خواهد داشت؟
پيشبيني عواقب اين حمله سخت است. به هر حال قدرتهاي جهاني نسبت به اين مسأله حساسيت زيادي دارند.
** به نظر شما عربستان پس از نزديك به سه سال جنگ فرسايشي همچنان استراتژي سابق خود را پي ميگيرد يا بهدنبال استراتژي جديدي است؟
عربستان در يمن در باتلاق گير كرده است. البته قصد بيرون آمدن از اين باتلاق را دارد، اما از آنجا كه حاضر نيست انصارالله را به رسميت بشمارد، راه به جايي نميبرد. هفته گذشته در كنگره آمريكا استراتژي اين كشور در قبال يمن مشخص شد كه تأكيد بر قطعنامه 2216 شده است. اين قطعنامه عنوان ميكند انصارالله بايد صنعا و ديگر مناطقي را كه در يمن در اختيار دارد، ترك كند. اما چنين چيزي پس از سه سال مقاومت دربرابر حملات جنايتكارانه ائتلاف به رهبري سعوديها بعيد به نظر ميرسد. آنها شهداي بسياري در اين راه دادهاند و بعيد است به اين سادگيها از آرمانها و اهدافشان دست بكشند.
اكنون عبدربه منصور هادي رئيسجمهور مستعفي يمن، عدن را پايتخت خود ميخواند اما نميتواند وارد آن شود. در اين صورت چگونه ميخواهد وارد صنعا شود؟ حتي فرض كنيم انصارالله از صنعا خارج شود، جنگ همچنان ادامه خواهد داشت.
** جنگ و حملات ائتلاف عربي به رهبري عربستان باعث گسترش فعاليتهاي القاعده و داعش در يمن شده است. آيا برنده اين جنگ القاعده است؟
بدون شك اين جنگ سبب افزايش نفوذ القاعده و داعش در يمن شده است. طبيعتا آنها زماني كه در جاهاي مختلف خلأ قدرت ميبينند بويژه در استانهاي تاريخي جنوب يمن مانند ابيض و عدن و صحراي بزرگ حضرموت، فعاليت و عمليات خود را گسترش ميدهند.
** اين فعاليتها به صنعا و عدن كشيده نميشود؟
اتفاقا در يكي دو هفته گذشته داعش به قصد آزاد كردن زندانيان خود با يك خودروي بمبگذاري شده به صورت انتحاري به يك مركز پليس در عدن حمله كرد. البته با مقاومت پليس و انفجار كمربند انتحاري تروريستها 50 نفر از نيروهاي پليس در اين حمله كشته شدند.
** با وجود تمام اين شرايط، پيشبيني شما از بحران يمن چيست؟
به نظر ميرسد جنگ همچنان در يمن ادامه خواهد داشت. مگر اينكه عربستان سعودي حاضر شود از شرط و شروطي كه گذاشته كوتاه بيايد و بر سر ميز مذاكره بنشيند. سعوديها بايد از اصرار بر شروطش دست بردارد و قدرت انصارالله را در يمن به رسميت بشمارد. ماداميكه آنها انصارالله يمن را به رسميت نشناسند جنگ ادامه خواهد داشت.
*منبع: روزنامه جام جم؛ 1396،8،29
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي
تهران- ايرنا- روزنامه جام جم در گفتوگو با علياصغر قريشي سفير سابق ايران در يمن نوشت: با وجود اينكه ائتلاف عربي به رهبري عربستان سعودي تمام تلاش خود را بهكار گرفت تا ارتش و كميتههاي مردمي يمن را در طول نزديك به سه سال جنگ شكست دهد، اما كاري از پيش نبرده است.