۳۰ آبان ۱۳۹۶، ۸:۰۱
کد خبر: 82737118
T T
۰ نفر
قَفَـس بافي بانوان هنرمند مينابي در حال فراموشي

بندر عباس - ايرنا - قفس بافي بانوان هنرمند مينابي در حال فراموشي است و بايد بستري براي ترقي صنعت بومي مردمان اين سرزمين فراهم شود تا اين صنعت به دست فراموشي سپرده نشود.

به گزارش ايرنا، قفس يكي از هنرهاي دست بافت بانوان جنوب ايران است، صنايع دستي ميناب، ريشه در تاريخ، فرهنگ، هنر و مذهب مردمان اين سرزمين داشته و سابقه تاريخي و پيشينه فرهنگي شهرستان ميناب بيش از 5 هزار سال قدمت تاريخي دارد كه شاخص‌ ترين گواه آن آثار باستاني، ميراث فرهنگي و صنايع دستي آن به يادگار مانده از گذشتگان است.
اين صنعت بومي از چوب باقيمانده نخل خرما كه در گويش محلي «پَــنگ» نام دارد تهيه مي شود، اين صنايع دستي در گويش محلي «كِفَست» نام دارد ولي در عرف آن را به قفس مي شناسند.
زنان مينابي بعد ازبريدن پَنگ هاي نخل خرما آن را مي كوبند تا كاملا نرم شود و بعد از خيساندن آن در شكل و شمايل خاصي تهيه مي شود، بافندگان اصلي اين هنر بومي بانوان شرق هرمزگان در شهرستان ميناب به شمار مي روند.
زنان بومي شهرستان ميناب اين هنر زيبا را از اجداد و گذشتگان خود به ارث برده اند ولي با گذشت زمان و ماشيني شدن جامعه، دختران امروزي هيچ توجهي به اين صنعت بومي منطقه خود ندارند.
اين صنايع دستي در شكل و رنگ خاصي تهيه مي شود و بهترين سوغات جنوب كشور نزد مسافران و گردشگران خارج از كشور است كه صنايع دستي زبانزد خاص و عام مي باشد.
صنايع دستي سفالي، صنايع نخيلاتي و پوشاك سنتي صنايع فعالي هستند كه در حال حاضر از رونق و رواج كامل برخوردارند و هم چنان به صورت گسترده توليد مي شود.
سازندگان آن صنايع دستي طي يك هفته وسايل ساخته شده خود را از روستاهاي دور و نزديك جهت معاملات پاياپاي يا خريد و فروش به مركز شهر مي آوردند و در پنج شنبه بازار آن كه شهرتي جهاني داشته به معرض فروش مي رسانده اند.
زهرا ذاكري يكي از زنان صنعتگر روستاي پشته شهوار گفت: زنان اين منطقه تبحر خاصي در ساخت انواع صنايع دستي بومي و محلي دارند اما به علت عدم حمايت و استقبال از اين صنعتگران، استقبال چنداني براي ساخت ديده نمي شود.
اين بانوي صنعتگرافزود: اين هنر زيبا به علت عدم استقبال بانوان به فراموش سپرده شده است و كاربرد اين صنعت در روزگاران گذشته به صنعتي تزئيني تغيير يافته است.
وي ادامه داد: اين صنايع دستي براي نگهداري مرغ، كبوتر، خروس و انواع پرندگان محلي كاربرد زيادي دارد به طوري كه برخي افراد هم براي تبديل تخم مرغ ها به جوجه از آن بعنوان يك محل امن و پناهگاه مناسبي براي درامان ماندن تخم مرغ ها از تيررس حيوانات موزي استفاده مي كنند.
ناصررهسپار يكي از فعالان صنايع دستي كشور نيز گفت: اين صنايع دستي بيشتر در روستاهاي اطراف ميناب مثل بهمني، شهوار، حكمي و حتي در شهرستان بشاگرد و مركز شهر ميناب توسط بانوان ساخته مي شود.
حامي صنايع دستي ميناب افزود: اين صنايع دستي علاوه بر فروش در داخل استان هرمزگان به تهران، شيراز و اصفهان نيز فرستاده مي شود و قيمت اين صنايع دستي در پنجشنبه بازار ميناب 50 هزار تومان است.
وي شهرستان ميناب را قطب صنايع دستي جنوب كشور دانست و ابراز داشت: در راستاي حفظ، تشويق و ترغيب جوانان براي احيا و جلوگيري از به فراموشي سپردن اين صنعت كهن بايد از بافندگان اين صنعت زيبا حمايت و پيشتيباني انجام شود.
زهرا صادقي بهمني بانوي فعال عرصه صنايع دستي از روستاي بهمني نيز گفت: مسئولان از بانوان صنعتگر ميناب حمايت كنند و زمينه استقبال نوجوانان را از اين هنر زيبا فراهم سازند.
وي افزود: دانش آموزان زيادي براي ديدن صنايع دستي به روستاي بهمني مي آيند، بسياري از دانش آموزان استعداد درخشاني براي احياء اين صنعت كهن دارند اما چون فضايي براي ادامه فعاليت صنايع دستي براي آنها فراهم نيست از اين صنعت حمايت نمي كنند.
معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري هرمزگان نيز مي گويد: حمايت هاي اين اداره كل به روش هاي مختلفي هم چون راه اندازي كاروان هاي صنايع دستي، اعزام صنعتگران به نمايشگاه هاي صنايع دستي ، اعطاي تسهيلات قرض الحسنه و غيره انجام شده و اين حمايت ها ادامه دارد.
سهراب بناوند بيان كرد: قفس بافي يكي از رشته هاي صنايع دستي حصيري است كه در ميناب به عنوان قطب صنايع دستي حصيري كشور رونق و رواج خوبي دارد.
وي ابراز داشت: برخلاف برخي سخنان، صنايع دستي حصيري بين زنان مينابي رواج داشته و رغبت خوبي براي فراگيري آن وجود دارد.
به گفته معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اداره هرمزگان، برخي افراد اقدام به تبليغ هاي منفي با ساير توليد كنندگان براي نا اميد كردن و كساد ساختن بازار آنان در راستاي منافع خود انجام مي دهند.
وي ابراز داشت: 200 ميليون تومان تسهيلات در سال جاري براي صنعتگران صنايع دستي هرمزگان اختصاص يافته كه صنعتگران براي دريافت تسهيلات به بانك ها معرفي شده اند.
وي در خصوص شهرك صنايع دستي ميناب نيز گفت: شركت شهرك هاي صنعتي بايد زيرساخت هاي لازم را آماده كند تا بتوان افراد را براي استفاده از امكاناتي كه فراهم مي شود معرفي كرد.
شهرستان ميناب با جمعيت 300 هزار نفري در 90 كيلومتري شرق بندرعباس قرار دارد.
هرمزگان داراي 63 هزار صنعتگر صنايع دستي بوده كه 60 درصد آنان در نقاط روستايي و 40 درصد در نقاط شهري مشغول به فعاليت هستند.
7408/ 7194
گزارش: علي نجفي - عزت الله معمار باشي * انتشار: محمد جهانگيريان