به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، رسانه های عربی همچنین در بخشی از گزارش های خود بحران آفرینی های اتحادیه عرب را نیز مورد توجه قرار دادند.
نشست فوقالعاده اتحادیه عرب به درخواست عربستان برای بررسی راههای مقابله با آنچه كه سعودی دخالتهای ایران در كشورهای عربی میخواند، در قاهره پایتخت مصر برگزار شد ، و ریاض از این طریق نمایش دیگری را برای تحریك جامعه جهانی علیه ایران به راه انداخت.
وزیران امور خارجه قطر، الجزایر و عمان از شركت در نشست قاهره خودداری كردند. دربیانیه پایانی نشست كه توسط «احمد ابوالغیط» دبیركل اتحادیه عرب قرائت شد، حزب الله به حمایت از تروریسم در كشورهای عربی متهم و سیاست های تهران درباره كشورهای عربی مداخله جویانه تلقی شد. نشست اتحادیه عرب بدون اجماع برسر بیانیه پایانی به پایان رسید.
عراق با صدور بیانیهای اعلام كرد كه درباره بیانیه پایانی نشست ملاحظاتی دارد. همچنین نماینده لبنان نیز اتهامزنی بیانیه پایانی علیه ایران را غیرقابل قبول خواند. با این حال «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه عربستان، «محمودعلی یوسف» وزیرامور خارجه جیبوتی، «احمد ابوالغیط» دبیركل اتحادیه عرب و «خالد بن احمد آل خلیفه» وزیر امورخارجه بحرین در سخنان افتتاحیه این نشست مدعی شدند ایران در شلیك موشك نیروهای یمنی به فرودگاه ریاض دست داشته و در امور منطقه دخالت كرده است.
در ادامه نگاهی به مهم ترین محورهای تحلیلی رسانه های عربی درباره نشست اتحادیه عرب و بیانیه پایانی آن خواهیم داشت.
** واكنش ها به محتوای بیانیه پایانی
تارنماهای «البدیل» مصر، «العهد» لبنان و روزنامه «الاخبار» لبنان مخالفت بسیاری از كشورها و جریان ها با تنش آفرینی های عربستان علیه ایران و حزب الله در نشست اتحادیه عرب در قاهره و ناكامی ریاض در این زمینه را در تحلیل های خود آورند.
تارنمای البدیل نوشت : « در شرایطی كه تعدادی حاضر، عده ای غایب بودند و عده ای هیچ توجهی به رویدادها نمی كردند در قاهره به درخواست عربستان نشست فوق العاده اتحادیه عرب تشكیل شد. در این نشست بیشتر بر روی رویارویی با نفوذ ایران در منطقه و به ویژه لبنان تمركز شد تا تهران مسوول جنگ های منطقه معرفی شود.»
نشست اتحادیه عرب نتیجه تازه ای به دنبال نداشت و فقط مواضع ضد ایرانی تكرار شد تا هرج و مرج و شكاف های سیاسی در لبنان و همه كشورهای عربی افزایش یابد. وزیران امور خارجه سوریه، لبنان، قطر، عمان و الجزایر در این نشست حضور نداشتند.
به نوشته البدیل، با وجود اینكه عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان اظهارات تند و گزنده ای علیه ایران داشت، اما به نظر می رسد عربستان در این نشست به هدف رضایت بخشی نرسیده است. این كشور طرح های بسیاری برای تنش آفرینی علیه ایران و لبنان را در دستور كار قرار داد كه در راس این طرح ها تعلیق عضویت لبنان در اتحادیه عرب بود، اما این طرح ها برپایه خواست عربستان پیش نرفت. مصر و لبنان برای رویارویی با این تنش آفرینی عربستان تلاش گسترده ای كردند. برخی كشورها از جمله عراق و عمان به این گونه رفتارهای عربستان اعتراض كردند.
به نوشته البدیل، «آنطوان عزام» كه ریاست هیات لبنان در نشست اتحادیه عرب را بر عهده داشت به بندهای 4، 6 و 9 بیانیه این اتحادیه كه حزب الله را گروه تروریستی به شمار آورده بود اعتراض و تاكید كرد لبنان با بیانیه وزیران امور خارجه اتحادیه عرب كه حزب الله را گروه تروریستی توصیف می كند، مخالف است و حزب الله بخش اساسی از جامعه و مردم لبنان است.
لبنان تنها كشوری نبود كه با بیانیه اتحادیه عرب مخالفت كرد. بلكه عراق و فلسطین هم با لبنان همراه بودند به طوری وزارت امور خارجه عراق درباره بندهای مربوط به حزب الله ملاحظات خود را اعلام كرد و فراكسیون بدر پارلمان عراق به شدت محتوای بیانیه نشست قاهره را محكوم كرد.
همچنین شماری از گروه های فلسطینی با بیانیه اتحادیه عرب مخالفت كردند به طوری كه جبهه مردمی آزادیبخش فلسطین مخالفت خود را با بیانیه وزیران امور خارجه اتحادیه عرب اعلام كرد و این بیانیه را لكه ننگی در سیاست های رسمی كشورهای عربی به شمار آورد.
جنبش جهاد اسلامی هم شگفتی خود را از خالی بودن بیانیه درباره محكومیت تجاوزهای پی درپی رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین اعلام كرد. این گروه در فهرست گروه های تروریستی قرار دادن حزب الله را محكوم كرد و این تصمیم را خدمتی به رژیم صهیونیستی و مقدمه ای برای عادی سازی روابط برخی رژیم های عربی با رژیم صهیونیستی به شمار آورد.
به نوشته تارنمای العهد، «محمد درغام» فعال و تحلیلگر مسائل سیاسی كشورهای عربی گفت اگرچه دولت تونس تنها به ملاحظات خود درباره بیانیه اتحادیه عرب بسنده كرد اما «الباجی قائد السبسی» رئیس جمهوری تونس پیش از این به طور آشكار مخالفت خود را با تروریست به شمار آوردن حزب الله اعلام كرده است. تونس شاخه نظامی حزب الله را جنبش مقاومتی به شمار آورد كه هدف آن آزادسازی فلسطین و دفاع از آن است.
به گفته این تحلیلگر، اینكه بسیاری از رسانه ها ادعا می كنند همه كشورهای عربی حزب الله را محكوم و آن را گروه تروریستی به شمار آورده اند، هیچ واقعیتی ندارد. همه كشورهای عربی با عربستان همسو نیستند. درغام عربستان را حامی و منبع تروریسم تكفیری- داعشی به شمار آورد كه طی سال های گذشته كشورهای عربی را با مصیبت روبرو كرده اند.
«وهابی های داعشی یك تیر هم به سوی رژیم صهیونیستی و برای دفاع از فلسطین شلیك نكردند. بلكه بیمارستان های رژیم صهیونیستی به آغوش گرمی برای این گروه ها تبدیل شده است و این بیمارستان ها تروریست ها را مداوا می كردند. این نشان می دهد كه منافع رژیم صهیونیستی و عربستان یكی است و وهابی های داعش خدمتگزار گوش به فرمان این دو رژیم هستند. «
به نوشته روزنامه الاخبار، عربستان سعودی به همه آنچه از نشست وزیران اتحادیه عرب می خواست، نرسید. نتیجه این نشست 5 ساعته صدور یك بیانیه تكراری بود كه حزب الله را یك گروه تروریستی توصیف كرد و مواضع ضد ایرانی در آن تكرار شد.
** اتحادیه عرب ابزاری در خدمت رژیم صهیونیستی
روزنامه های «البناء» لبنان و «رای الیوم» چاپ لندن در بخشی از گزارش های خود با اشاره به نشست اتحادیه عرب در قاهره و كارنامه سیاه این اتحادیه، آن را ابزاری در خدمت رژیم صهیونیستی و حامیان آن به شمار آوردند.
روزنامه البناء در گزارشی با عنوان «رسوایی وزیران عرب» نوشت: بیانیه وزیران امور خارجه كشورهای عربی شبیه دیگر رسوایی های پی در پی بود. در حالی كه شایسته بود این وزیران در دستور كار خود جنگ های «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان علیه بسیاری از كشورهای عربی، جنایت های جنگی او و نادیده گرفتن حقوق بشر در یمن و حمایت او از گروه های تروریستی مختلف در سوریه و عراق و دسیسه های او در لیبی و نادیده گرفتن حاكمیت لبنان از طریق بازداشت و اجبار «سعد حریری» به كناره گیری از نخست وزیری لبنان را در دستور كار خود قرار دهند.
در ادامه آمده است : این وزیران فقط بیانیه ای را صادر كردند كه توسط عربستان آماده شده بود. طبق معمول در این نشست دخالت های ایران در امور كشورهای عربی محكوم و حزب الله یك گروه تروریستی توصیف شد. این موضوع بار دیگر نشان داد اتحادیه عرب تنها ابراز سیاسی و دیپلماسی نظام عربستان و رژیم صهیونیستی است كه هنگامی كه آنها در منطقه و عرصه بین الملل در تنگنا قرار می گیرد به این اتحادیه روی می آوردند.
خبر گزاری ها به تازگی به نقل از یك وزیر رژیم صهیونیستی نوشتند اسرائیل با عربستان تماس های سری داشته است. این موضوع نشان دهنده نقش این رژیم در بیانیه وزیران اتحادیه عرب در قاهره است.
روزنامه رای الیوم در گزارشی به قلم «عبدالباری عطوان» نوشت: اتحادیه عرب در 10 سال اخیر به ابزاری برای جنگ افروزی، ویران سازی كشورهای عربی و تجزیه آنها تبدیل شده است. همچنین این اتحادیه به یك نهاد فرقه گرای پركینه تبدیل شده كه پوشش مشروع برای همه حمله های آمریكا و غرب به امت اسلامی را فراهم می كند.
« اتحادیه عرب شعله های جنگی 7 ساله را در سوریه برافروخته است. جنگی دیگر را هم در لیبی شعله ور ساخته است كه این كشور را ویران و ورشكسته ساخته است. در یمن هم این اتحادیه به جنگی دامن زده كه دو سال و نیم است ادامه دارد. اكنون هم این اتحادیه برای شعله ور كردن آتش جنگ در لبنان با فشار كشورهای عرب حاشیه خلیج (فارس) به ویژه عربستان آماده می شود.»
پژوهشم**9278** 1601**خبرنگار: اصغریوسفی ** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.
تهران - ایرنا - نشست فوق العاده وزیران امور خارجه كشورهای عضو اتحادیه عرب، در حالی شامگاه یكشنبه در قاهره به كار خود پایان داد كه بسیاری از رسانه های عربی این نشست را ناموفق، پراختلاف و در بردارنده اتهامات همیشگی علیه ایران و حزب الله دانستند.