۳۰ آبان ۱۳۹۶، ۱۳:۴۰
کد خبر: 82737721
T T
۰ نفر
ارتقاي رتبه 14 پله اي ايران در گزارش شاخص نوآوري جهاني

تهران- ايرنا- ايران بر اساس گزارش شاخص نوآوري جهاني در سال 2017 ، به رتبه 75 صعود كرده و نسبت به سال گذشته ميلادي 14 رتبه ارتقا يافته است.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از روابط عمومي شوراي عالي انقلاب فرهنگي، عامل نوآوري به دليل اهميت خاص مبنايي براي مقايسه كشورها با يكديگر است كه حاصل اين مقايسه را سازمان جهاني مالكيت فكري به همراه دانشگاه خصوصي آمريكايي كرنل و مدرسه عالي كسب و كار اينسيد هر ساله در گزارش شاخص نوآوري جهاني (Global Innovation Index) بيان مي‌كنند.
اين گزارش با هدف بررسي ابعاد مختلف نوآوري و ارائه ابزاري كمكي براي سياست‌گذاري‌هاي بلندمدت و كلان كشورها انتشار مي‌يابد.
در رقابت كشورها با يكديگر عوامل ديگري ‌غير از نوآوري مطرح است كه عبارت است از نهادها و زيرساخت‌ها، بهداشت و آموزش پايه، ساختار اقتصاد كلان، آموزش عالي، حجم و كارآيي بازار كالا و كار، كارآيي بازارهاي مالي و ظرفيت‌هاي جذب فناوري.
نوآوري جهاني در طراحي به دو شاخص اصلي زير بستگي دارد: ورودي نوآوري
و خروجي نوآوري كه هر يك از آن‌ها بر روي ستون ويژه خود متمركز شده است.
براي اولين مورد در اين شاخص پنج ستون از عناصر اقتصاد ملي كه قادر به فعاليت‌هاي نوآورانه است نشان داده شده و عبارت‌اند از: نهادها، سرمايه انساني و پژوهش، زيرساخت‌ها، توسعه‌ بازار، توسعه‌ كسب‌وكار.
شاخص دوم در دو ستون به نمايش درآمده كه عبارت‌اند از: خروجي فناوري و دانش‌بنيان و عرصه شناختي، خروجي خلاقانه. هركدام از اين 7 شاخص اصلي زيرمجموعه‌هاي خاص خودشان را دارند كه درمجموع به 103 شاخص مي‌رسد.
اطلاعات اين گزارش از پايگاه موسسه شاخص‌هاي نوآوري جهان در ماه آوريل 2017 جمع‌آوري شده است.
1. در سال 2016 ميلادي، در بين كشورهاي مورد بررسي بر اساس شاخص نوآوري جهاني، رژيم صهيونيستي رتبه 21 داشت. بعد از آن امارات با رتبه 41، تركيه با رتبه 42، عربستان سعودي با رتبه 49، ايران با رتبه 92 و مصر با رتبه 107 قرار گرفتند. اين بررسي نشان مي‌دهد كشورهاي مورد بررسي به‌ جز ايران با 14 پله صعود و تركيه با پيشي گرفتن از عربستان سعودي، ساير كشورها تقريباً همه تنزل رتبه داشته‌اند.
2. در سال 2017 ميلادي، در دنيا رژيم صهيونيستي رتبه 17 را دارد. بعد از آن امارات با رتبه 35، تركيه با رتبه 43، عربستان سعودي با رتبه 55، ايران با رتبه 75 و مصر با رتبه 107 قرار گرفته اند. اين بررسي نشان مي‌دهد ايران 14 پله صعود داشته است.
3. ايران از سال 2014 به بعد وضعيت و رتبه خود را بر اساس شاخص نوآوري جهاني در بين كشورهاي مختلف دنيا بهبود بخشيده است و از رتبه 120 جهان در سال 2014 به 75 جهان صعود كرده است. هرچند در سال 2014 نسبت به 2013 حدود 7 رتبه تنزل داشته است. يعني از رتبه 113 در سال 2013 ميلادي به رتبه 120جهان تنزل يافته؛ درحالي‌ كه در سال 2017 نسبت به سال 2014 حدود 45 رتبه صعود كرده است.
رتبه‌بندي رقابت‌پذيري در سطح بين‌المللي بر اساس شاخص‌هاي زيادي صورت مي‌گيرد. برخي از شاخص‌ها همانند حجم فيلم‌هاي بارگذاري شده در يوتيوپ در ايران كاربردي ندارد؛ به‌ صورت كلي در اين رتبه‌بندي برخي كشورها همانند سوئد، سوئيس، انگلستان تقريباً روند ثابتي دارند و همواره در بين 10 كشور برتر قرار مي‌گيرند. در بين كشورهاي در حال توسعه جابجايي رتبه‌ها به نسبت زياد است. در اين‌ بين كشورهاي منطقه به خصوص عربستان سعودي هرچند از رتبه نسبتاً خوبي برخوردار است؛ در كل طي سال‌هاي موردبررسي روندي نزولي داشته است. ولي كشورهاي مانند تركيه كه در يك برهه زماني درگير مشكلات داخلي بوده است، در بيشتر سال‌ها روند رشد داشته است. ايران نيز از سال 2014 به بعد بهبود نسبتاً مناسبي در رتبه خود داشته است؛ يعني از رتبه 120 در سال 2014 به رتبه 75 در سال 2017 جهان صعود كرده است. اگر روند رشد به اين نحو ادامه پيدا كند رشد جمهوري اسلامي ايران مي‌تواند به وضعيت و جايگاه بهتري دست يابد.
علمي**9157
تنظيم: منصوره شوشتري* انتشار: محتشمي پور
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
۰ نفر