۱ آذر ۱۳۹۶، ۱۴:۴۲
کد خبر: 82739286
T T
۰ نفر
هشدار در باره پیشروی دریای خزر در سه سال آینده

ساری - ایرنا - رئیس مركز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر گفت كه بر اساس بررسی های انجام شده پیشروی آب این دریا آغاز شده و پیش بینی می شود كه در سه سال آینده دریای خزر 10 متر به سمت سواحل جنوبی پیشروی كند.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، داریوش یوسفی كبریا روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگاران در ساری با تائید توقف قطعی پسروی آب دریای خزر در یك سال گذشته ، افزود : بررسی های ما نشان می دهد كه سطح آب دریای خزر در سال آبی گذشته (96-95) دستكم چهار سانتی متر بالا آمده است .
وی گفت كه این میزان بالا آمدن آب خزر به معنای پیشروی 35 تا 50 سانتی متر آن در سواحل جنوبی است.
رئیس مركز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر پیش بینی كرد كه در سه سال آینده میزان افزایش سطح آب دریای خزر به حدود 42 سانتی متر برسد كه به معنای جبران دستكم یك سوم از عقب نشینی های بیش از 20 ساله است .
كاهش سطح آب و پسروی دریای خزر از سال 74 آغاز شده بود.
بر اساس گزارش رسمی مراكز عملی و تحقیقاتی در این مدت 130 سانتی متر از تراز آب این دریا كاسته شده و حدود یكهزار و 760 هكتار از آب های ساحلی این دریا خشك شد.
** ضرورت آمادگی برای جلوگیری از خسارت پیشروی
رئیس مركز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر گفت كه با روند پیشروی آب دریای خزر ، باید تاسیساتی كه در سواحل ساخته می شود برای جلوگیری از خسارت های احتمالی در خارج از حریم مصوب اجرایی شود.
براساس طرح فعلی ارایه شده از سوی وزارت راه و شهرسازی حریم مصوب باید خارج از حریم 60 متری سواحل خزر انجام شود و در دولت یازدهم تعدادی از ساخت و سازهای دولتی و خصوصی در حریم تخریب شد.
یوسفی كبریا افزود كه در دهه 50 تا 70 به دنبال پیشروی آب این دریا ، حدود 15 میلیارد دلار خسارت به تاسیسات كشورهای حاشیه خزر وارد شده بود و باید با برنامه ریزی بموقع و درست جلوی تكرار این تجربه را گرفت .
وی گفت : هم اكنون 15 دیدبان و آب سنج فعال در سواحل دریای خزر در ایران نوسان آب این دریا را مورد بررسی قرار می دهند و لازم است از این پس برای ساخت و ساز در سواحل خزر به هشدار مراكز مطالعاتی توجه شود .
آخرین بار سیكل پیشروی دریای خزر سال 1356 آغاز شده بود و پس از آن كه در سال 74 وارد مرحله پسروی شد ، آب این دریا 2 متر و نیم افزایش یافته بود.
یكی از نتایج پیشروی این دریا از اواخر دهه 50 تا نیمه اول دهه 70 زیر آب رفتن بخشی از جنگل های ساحلی و همچنین سازه های نیم بندی بود كه به عنوان رستوران و دیگر اقامتگاههای پذیرائی فعال بودند .
با این وصف ، پسروی آب در دو دهه گذشته سبب شد تا برخی از افراد سودجو مرز ساحلی را وارد حریم دریا كرده و پدیده دریاخواری را شكل دهند .
ایران دومین كشور با تراكم جمعیتی بالا در میان كشورهای حاشیه دریای خزر است و ثبت تراز آبی دریا و بررسی علت كاهش و یا افزایش آن در كنار حراست از حریم ساحلی هنگام پیشروی و پسروی آب برای مردم منطقه اهمیت زیادی دارد.
** آلودگی دریای خزر منشاء خارجی دارد
رئیس مركز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر همچنین نسبت به آلوده سازی بزرگ ترین دریاچه داخلی جهان هشدار داد و گفت كه منشاء بسیاری از آلودگی دریای خزر ناشی از استخراج نفت در برخی كشورهای حاشیه شمالی خزر است.
وی اضافه كرد : در داخل نیز ورود آلاینده از طریق رودخانه ها و فاضلاب های شهری نیز بر دریا تاثیر گذاشته ، ولی به میزان منشاء خارجی نبوده است.
وی گفت كه برای كاهش سطح آلاینده دریای خزر باید تمام كشورهای حاشیه با یكدیگر همكاری داشته باشند.
** امكان بهره گیری از آب خزر برای شرب
رئیس مركز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر همچنین گفت كه به دلیل پایین بودن میزان شوری آب خزر( لب شور) امكان بهره گیری برای شرب وجود دارد.
یوسفی كبریا اضافه كرد : برای اجرای چنین برنامه ای باید طرح مطالعات زیست محیطی دقیقی انجام شود و این كار نیز صرفا برای ساكنان شهرهای حاشیه خزر دارای صرفه اقتصادی است.
وی مهم ترین معضل زیست محیطی تصفیه آب دریای خزر برای شرب را نمك برجا مانده دانست و اظهار داشت : پیش از هر تصمیمی برای تصفیه آب دریای خزر ، باید برای نمكی كه از آن بر جای می ماند فكر شود.
دریای خزر یك هزار و 200 كیلومتر طول و 310 كیلومتر عرض دارد و 130 رودخانه به این دریا می ریزند.
مازندران با داشتن حدود 338 كیلومتر از ساحل خزر بیش از نیمی از ساحل این دریا را در بین استان های شمالی كشور در اختیار دارد.
خبرنگار : حسین فلاحتی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6982/1654
۰ نفر