به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، سازه هاي ماكاروني/ spoghetti structures يا spaghetti bridge مدل معماري است، اين سازه ها از ماكاروني يا هر نوع رشته ديگري كه سفت و خشك باشد، همراه با چسب و با اهداف آموزشي، براي آزمايش طراحي يا براي شركت در مسابقات مختلف، طراحي و ساخته مي شوند. مسابقات مختلفي در سراسر جهان توسط مدارس، دانشگاه ها و مراكز آموزشي در زمينه سازه هاي ماكاروني و براي سنجش ميزان تحمل پذيري وزن و فشار توسط اين سازه ها برگزار مي شود.
در همين راستا، انجمن هاي علمي دانشجويي علوم مهندسي و مهندسي آب در روزهاي 29 و 30 آبان و اول آذر اولين دوره مسابقات ملي سازه هاي ماكاروني را در دانشكده فني دانشگاه تهران برگزار كردند.
***حضور 100 تيم با 200 سازه در مسابقات
دبير اجرايي اين مسابقات روز چهارشنبه به خبرنگار علمي ايرنا گفت: از يك ماه قبل براي شركت در مسابقات فراخوان داده و بازه زماني 10 روزه را براي ثبت نام در نظر گرفتيم.
زهرا حسيني افزود: اين مسابقات در دو بخش دانش آموزي و آزاد برگزار شد كه در بخش آزاد دانشجوها، دانش آموخته ها و دانش آموزاني مي توانستند شركت كنند كه قصد رقابت با شركت كنندگان دانشجويي را داشتند.
وي در مورد گروه هاي شركت كننده در اين مسابقات نيز توضيح داد: بيش از 100 تيم در مسابقات ثبت نام كرده اند، هر تيم بين 4 تا 6 نفر عضو دارد و حدود 200 سازه را پذيرش كرده ايم؛ زيرا بعضي تيم ها بيشتر از يك سازه داشته اند.
حسيني كه خود دانشجوي علوم مهندسي آب است، ادامه داد: مسابقات در دو گرايش راندمان و فشار برگزار شد؛ اين گرايش ها از نظر طرحي و آيين نامه اي تفاوت دارند. در گرايش فشار از گرايش راندماني اهميت تحمل وزن سنگين بيشتر است.
وي تاكيد كرد: رقابت سازه ها بين بحث طراحي است و به نوعي ميداني براي اجرا كردن دروس تئوري است كه دانشجويان رشته هاي مهندسي در كلاس ها مي آموزند.
*** مسابقات بي نظير از نظر تعداد و كيفيت شركت كنندگان
يكي از داوران اين مسابقات نيز گفت: اين مسابقات از نظر تعداد تيم هاي شركت كننده و تعداد سازه ها، از گسترده ترين مسابقات در كشور با حضور بيش از 200 سازه است.
مهدي نوذري كه 8 سال سابقه شركت در مسابقات كشوري و جهاني را دارد در مورد
كيفيت سازه ها نيز گفت: در بخش دانش آموزي ركورد كشوري گرايش راندمان شكسته شد و سازه اي به وزن 94.94 دهم گرم و وزن تحملي 188.1 كيلوگرم امتياز 1990 را كسب كرد؛ در حالي كه امتياز سازه قبلي در اين گرايش 1900 بوده است.
وي در مورد هدف كلي از اين مسابقات توضيح داد: دانشجويان با ساخت سازه ماكاروني كه رفتار سازه اي بسياري شبيه به فولاد دارند و رفتار سازه اي آن قابل تشخيص است، با بحث هاي تئوري در دانشگاه به صورت عملي آشنا مي شوند.
عضو انجمن كشوري سازه اي ماكاروني و بتون تات ادامه داد: از آنجا كه ساخت سازه هاي فولادي هزينه و زمان زيادي مي طلبد؛ ساخت سازه هاي ماكاروني با هزينه كمتر و نياز به امكانات بارگذاري آسان تر به صرفه تر است.
وي تاكيد كرد: در گرايش هاي مختلف رفتارهاي اين سازه ها در برابر فشار به اشكال مختلفي سنجيده مي شود؛ در گرايش راندمان بار به صورت متمركز و از نقطه مركزي و در گرايش فشار بار به صورت فشار به سازه وارد مي شود.
اين دانش آموخته رشته عمران در مقطع كارشناسي ارشد در مورد ضرورت حمايت از استعدادها در اين زمينه به ويژه در بخش دانش آموزي گفت: در سال هايي كه با دانش آموزان در اين زمينه روبرو بوده ايم، استعدادهاي زيادي ديده ام كه مي توانستند يكي از بهترين طراحان و معماران جهاني شوند ولي به دليل نبود امكانات مسير را ادامه ندادند. انجمن در برگزاري كارگاه ها و مسابقات و تجهيزات و آموزش علمي از استعدادهاي برتر حمايت مي كند ولي در اين زمينه نهادهاي دولتي بايد بيشر حمايت كنند.
وي با تاكيد بر استعدادهاي فراوان ايراني در اين زمينه گفت: ايران ركورددار جهان در هر دو گرايش جهاني سنگين و پل است كه ايين نامه هاي متفاوتي دارد. از لحاظ كيفيت و سطح شركت كنندگان ديگر كشورها بيشتر از 50 نمره ندارند ولي شركت كنندگان ايراني قطعا نمره 100 دارند.
***12 برنده در پايان روز دوم تقدير مي شوند
اين مسابقات روز دوشنبه در دانشكده فني دانشگاه تهران آغاز شد، روز اول گروه هاي مختلف سازه هاي ساخته شده خود را به مسئولان برگزاري مسابقات تحويل دادند. دو روز بعدي (سه شنبه و چهارشنبه) به وزن كشي و بارگذاري سازه ها و داوري برترين سازه ها اختصاص دارد، در پايان روز سوم سه تيم از برترين ها در هر بخش و هر رشته انتخاب و در نتيجه اسامي 12 تيم به عنوان تيم هاي برنده اين مسابقات اعلام مي شود.
علمي**9157
خبرنگار: منصوره شوشتري**انتشار: محتشمي پور
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
تهران- ايرنا- اولين دوره مسابقات ملي سازه هاي ماكاروني در دانشگاه تهران با تغيير ركورد كشوري در بخش دانش آموزي و گرايش راندمان همراه بود.