۳ آذر ۱۳۹۶، ۱۵:۱۸
کد خبر: 82741284
T T
۰ نفر
بار خشك شدن تالاب ها بر دوش مدیریت نادرست منابع آبی است

تهران- ایرنا- مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران گفت: 70 تا 80درصد تالاب های كشور خشك شده اند و بار آن بر دوش مدیریت نادرست منابع آبی و حوضه های آبریز است.

ابوالفضل آبشت روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: بنابر اعتقاد بسیاری از كارشناسان، تاثیر مدیریت نادرست منابع آبی بر روند خشك شدن تالاب ها بسیار بیشتر از تاثیر تغییر اقلیم است.
وی اظهار كرد: اختلاف نظری در این زمینه وجود ندارد كه علت عمده وضعیت كنونی تالاب ها بر دوش مدیریت نادرست منابع آبی و بارگذاری بیش از حد بر حوضه های آبریز است؛ بیشتر بار توسعه اقتصادی را بر دوش منابع طبیعی گذاشته ایم و كمتر به سمت مسائل دیگری مانند صنعت و منابع انسانی پیش رفته ایم.
وی در عین حال با بیان این كه تغییر اقلیم هم به اندازه خود تاثیر داشته است، گفت: البته باید در نظر داشته باشیم كه تغییر اقلیم فقط كاهش بارندگی نیست بلكه جابجایی زمان بارش ها نیز است و تاثیر آن باعث شده تا بارش ها در زمان نامناسب صورت گیرد.
آبشت افزود: همچنین تغییر الگوهای بارندگی نیز از دیگر تاثیرات تغییر اقلیم است به طوری كه تا چند سال پیش بیشتر الگوهای بارشی كشور در فصل زمستان برف بود اما اكنون الگوهای بارشی هم كم شده و هم به باران تغییر كرده است.
مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران ادامه داد: در ایران كه كشوری خشك و نیمه خشك است، تاثیر باران و برف بر منابع آبی بسیار متفاوت است، در واقع برف یك ذخیره آبی است یعنی آبخوان ها، حوضه های آبریز و سفره های زیر زمینی را به آرامی تغذیه می كند اما باران اینطور نیست بلكه سریع به روان آب تبدیل و از دسترس خارج می شود.
وی اظهار كرد: بنابراین تغییر اقلیم هم در خشك شدن تالاب ها و كاهش منابع آبی تاثیرگذار بوده اما نه به اندازه مدیریت نادرست منابع كه سهم عمده ای در بروز شرایط كنونی برای تالاب های كشور دارد.
آبشت در این باره كه آیا این روند قابل جبران است، گفت: اگر مدیریت صحیح صورت گیرد به نظر قابل جبران است.
وی اظهار كرد: امروزه موضوع آب و مدیریت منابع آب تقریبا اولویت تمام دستگاه های كشور شده و سازمان حفاظت محیط زیست هم اولویت اول خود را موضوع آب قرار داده است. این بسیار مهم است كه سازمان حفاظت محیط زیست تلاش می كند به بهبود وضعیت آب و مدیریت منابع آبی كمك كند.
مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران تاكید كرد: اگر تمام دستگاه ها در كنار هم قرار گیرند، قطعا این شرایط قابل مدیریت است. در این زمینه راهكارها و تجربه های خوبی در سطح بین المللی وجود دارد و می توانیم از آنها بهره مند شویم.
آبشت درباره توان تامین حقابه تالاب ها گفت: بیشتر بارگذاری منابع آبی كشور روی كشاورزی است یعنی 80 تا90 درصد منابع آبی ما در حوزه كشاورزی با راندمان پایین صرف می شود، اگر بتوان بخش كشاورزی را اصلاح كرد حدود زیادی از حقابه تالاب ها تامین می شود فقط باید مدیریت صحیح وجود داشته باشد كه در این صورت با همین منابع آبی كه در اختیار است می توان حقابه ها را تامین كرد.
علمی *9014*1436*خبرنگار: كیمیا عبدالله پور* انتشار:داود پورصحت*
۰ نفر