نخستين دانشگاه جهان به دستور شاپور اول ساساني در اين شهر تاسيس شد. اين دانشگاه در عصر ساسانيان در 1750 سال پيش ، نخستين مركز علمي جهان بود كه رشته هاي پزشكي ، فلسفه و نجوم در آن تدريس مي شد.
به گزارش ايرنا هزار و هفتصد و پنجاهمين سالگرد تاسيس دانشگاه جندي شاپور (University of Gundi-Shapur) در حالي در سوم نوامبر امسال( 12 آبان ماه 1396 ) در فهرست بزرگداشت جهاني يونسكو قرار گرفت كه اين رويداد فرصتي را براي معرفي هر چه بهتر جايگاه ايران در زمينه توليد علم و دانش از دوران باستان تاكنون فراهم كرده است.
به گفته مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري محور تاريخي جندي ( گندي ) شاپور و ايوان كرخه ، جندي شاپور به لحاظ داشتن اولين مراكز علمي ،دانشگاهي و بيمارستاني تا قرن هفتم ميلادي ، پزشكان حاذق و تاثيري كه بر ديگر اقوام و فرهنگ ها گذاشته در محافل دانشگاهي و علمي جهان بسيار مورد توجه مي باشد.
يعقوب زلقي افزود:تاكنون از دانشگاه آكسفورد انگلستان در قرن 12 ميلادي به عنوان قديمي ترين مركز دانشگاهي و علمي جهان ياد مي شد كه با ثبت جندي شاپور ( شهر دانشگاهي و بيمارستاني) دزفول در فهرست بزرگداشت يونسكو با سابقه تشكيل در قرن 2 ميلادي ، مهد تاريخ توليد علم و دانش عملا به نام ايران در جهان ثبت شد.
وي به اهداف و موضوع هاي مهمي كه در خلال نشست يونسكو براي ثبت جندي شاپور
در فهرست بزرگداشت جهاني مطرح شده اشاره كرد و گفت: يكي از مهمترين موارد پيشنهاد سفر هياتي از نخبگان علمي و فرهنگي جهان براي بازديد از جندي شاپور به دزفول است.
زلقي ، لزوم تامين منابع مالي براي آماده سازي محوطه باستاني جندي شاپور ، ادامه كاوش هاي باستان شناسي و فعاليت هاي پژوهشي در اين محوطه و نيز تجهيز و راه اندازي سايت اداري پايگاه را از ديگر مواردي دانست كه در راستاي اين رويداد مهم مورد توجه قرار گرفته است.
مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري محور تاريخي جندي ( گندي ) شاپور در ادامه به تشريح مهمترين اقدام هاي انجام شده در اين محوطه باستاني و برگزاري كنگره بين المللي جندي شاپور اشاره كرد و گفت:فرهنگ سازي و ارتباط مستمر با اهالي محلي و كشاورزان براي آشنايي با اهميت تاريخي اين ميراث فرهنگي ، انجام فصل اول كاوش هاي باستان شناسي ، مرمت ترانشه هاي كاوش اخير با معماري خيره كننده ، مرمت آرامگاه يعقوب ليث صفاري و محوطه سازي فضاي پيراموني با كف فرش آجري همچنين
نصب 20 تابلوي راهنما و معرفي آثار تاريخي از جمله اقدام هاي صورت گرفته در اين محوطه باستاني است كه همچنان ادامه دارند.
هزار و هفتصد و پنجاهمين ( 1750 ) سال تاسيس شهر دانشگاهي جندي شاپور از منظر رويدادها ومشاهير فرهنگي در نوامبر 2017 درمقر يونسكو در پاريس ثبت جهاني شد.
سند بين المللي ثبت هزار و هفتصد و پنجاهمين سالگرد تاسيس دانشگاه جندي شاپور در فهرست بزرگداشت جهاني ، سوم نوامبر 2017 در كنفرانس عمومي سالانه يونسكو در پاريس منتشر شد.
اين رويداد يكي از بزرگترين دستاوردهاي علمي و تمدني كشور است چرا كه بر اساس سند منتشر شده از سوي يونسكو ، دانشگاه جندي شاپور رسما به عنوان نخستين دانشگاه و مركز علمي جهان معرفي شده است.
سند منتشر شده از سوي سازمان يونسكو اعتراف جهانيان به سابقه علمي ايرانيان در 1750 سال پيش است.
شهر باستاني جندي شاپور با 800 هكتار وسعت در 12 كيلومتري شهر دزفول در مجاورت روستاي اسلام آباد واقع است.
آثار برجاي مانده اين شهر در 24 شهريور سال 1310 به شماره 46 در رديف آثار ملي به ثبت رسيد.
6068
خبرنگار:محمدعلي فريدپناه
دزفول - ايرنا - جندي شاپور باستان كه اكنون تنها بقايايي از آن در اطراف شهر دزفول بر جاي مانده بر اساس مستندات تاريخي سر آغاز شكل گيري نخستين نظام نامه آموزش عالي در جهان است.