۷ آذر ۱۳۹۶، ۱۹:۱۰
کد خبر: 82745844
T T
۰ نفر
تحلیل روزنامه «جنگ» از تغییرات سیاسی در آینده پاكستان

اسلام آباد - ایرنا - روزنامه اردو زبان پرتیراژ «جنگ» در مقاله ای با عنوان «تغییرات سیاسی در حال ظهور در پاكستان» به قلم «مظهر عباس» آورده است: با نزدیك شدن به انتخابات سراسری پاكستان تلاش های آشكار و پنهان احزاب سیاسی برای جذب آرای مردم وارد مرحله جدیدی می شود.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا در سرمقاله این تحلیلگر پاكستانی آمده است: وضع سیاسی پاكستان به گونه ای است كه پایگاه مردمی حزب مسلم لیگ نواز شریف در ایالت پنجاب و جنبش متحده قومی در ایالت سند مسیر سراشیبی را طی می كند.
مقاله نگار اعتقاد دارد این تغییر و تحول در قبال احزاب مذهبی دیگر نیز صدق می كند.
در زمان كنونی جماعت اسلامی و جمعیت علمای اسلام شاخه فضل الحق در نظر دارند تا ائتلاف شورای اقدام مشترك را بار دیگر زنده كنند.
در هفته نخست دسامبر (10 تا 16 آذر) رهبران این دو حزب مطرح مذهبی قرار است با یكدیگر ملاقات كنند و تصمیم نهایی خود را در این باره اعلام كنند.
در این مقاله آمده است: از سوی دیگر مولانا سمیع الحق رئیس جمعیت علمای اسلام شاخه سمیع و رئیس شورای دفاع پاكستان كه متشكل از احزاب مذهبی ( جریان دیوبندی) در این كشور با عمران خان رئیس تحریك انصاف پاكستان درباره تشكیل ائتلاف سیاسی مذهبی به مذاكره پرداخته است.
حزب جدید التاسیس مسلم لیگ ملی (جماعت الدعوه سابق) نیز رایزنی با سمیع الحق و عمران خان را برای تشكیل ائتلاف سیاسی مذهبی آغاز كرده است.
شورای اقدام مشترك كه پس از تاسیس در انتخابات سال 2002 میلادی توانست، رای قابل توجهی را در ایالت سند و ایالت خیبرپختونخواه به سوی خوب جذب كند، پس از احیای دوباره می تواند بر نتیجه انتخابات در پاكستان تاثیری قابل توجهی بگذارد.
مظهر عباس معتقد است: احیاء شورای اقدام مشترك در ابتدا با چالش هایی روبرو است زیرا كه جمعیت علمای اسلام شاخه سمیع به جای احیاء این ائتلاف در نظر دارد با تحریك انصاف دست به ائتلاف بزند.
پرویز ختك سروزیر ایالت خیبرپختونخواه برای تحقق این هدف نقش محوری ایفا كرد.
نویسنده این مقاله در ادامه افزوده است: با توجه به اختلافات اساسی بین جماعت اسلامی و حزب حاكم یعنی مسلم لیگ نواز شریف مولانا فضل الرحمن برای احیاء شورای اقدام مشترك (با اتحاد با جماعت اسلامی) اول باید از ائتلاف حزب حاكم مسلم لیگ نواز شریف خارج شود اما به نظر می رسد كه وی هنوز نتوانسته تصمیم نهایی خود را بگیرد، از سوی دیگر جمعیت اسلامی اتحاد با تحریك انصاف را نیز رد نمی كند.
در ادامه این مقاله آمده است: اگر تحریك انصاف به رهبری عمران خان بخواهد با شورای دفاع پاكستان دست به ائتلاف بزند، برای رهبران این حزب دردسرساز می شود، زیرا كه حزب جماعت الدعوه سابق و حزب مسلم لیگ ملی فعلی (فعال در كشمیر تحت كنترل هند كه از سوی غرب و آمریكا یك گروه تروریستی شناخته شده است) عضو این شورا می باشد و این امر می تواند پیامدهایی ناخوشایندی برای آینده سیاسی عمران خان داشته باشد.
مظهر عباس در ادامه می نویسد: با توجه به اینكه ایالت پنجاب مركز فعالیت حزب حاكم مسلم لیگ نواز شریف است، تظاهرات احزاب مذهبی به رهبری تحریك 'لبیك یا رسول الله' در اسلام آباد اثرات مخربی برای این حزب در این ایالت داشته است.
طرفداران این حزب در شهرهای متعدد به منازل سیاستمداران حزب مسلم لیگ نواز حمله ور شده و علیه این حزب دست به تظاهرات زدند.
در ادامه این مقاله آمده است: هر چند آینده سیاسی نواز شریف از یك سو با حضور مداوم در دادگاه ضد فساد مالی در سراشینی سقوط قرار دارد، تظاهرات ضد دولتی 22 روزه فلج كننده در بزرگراه اسلام آباد كه به خشونت نیز كشیده شد، باعث شده تا چشم انداز این حزب در آینده سیاسی این كشوردر هاله ای از ابهام فرو رود.
حزب مسلم لیگ نواز یك حزب راست گراست و اعتصاب خشونت آمیز 22 روزه جنبش لبیك یا رسول الله(ص) باعث شده است تا پایگاه این حزب در میان احزاب مذهبی و سیاسی گرایش به جریان بریلوی (معتدل سنی) از بین برود.
روزنامه جنگ به نقل از مظهر عباس آورده است: تسلیم دولت پاكستان برابر خواسته تظاهركنندگان ضد دولتی و استعفای وزیر دادگستری باعث شده تا سیاستمداران حزب مسلم لیگ نواز نیز روحیه خود را از دست بدهند.
جناح مخالف دولت از جمله تحریك انصاف یقینا از این سرخوردگی در میان اعضای حز مسلم لیگ نواز سود خواهند برد و آنها برای تاثیری گذاری در انتخابات سراسری از وضعیت پیش آمده استفاده سیاسی را خواهند برد.
شبد**آساق**6125**1379
سیدبهادر حسینی** انتشار دهنده: هادی افتخاری