رئیس كل گمرك:مناطق آزاد به گمرك الكترونیك متصل می شوند/اعمال محدودیت در ورود كالای مسافری

تهران - ایرنا - رئیس كل گمرك ایران از تفاهم این سازمان با دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد برای اتصال این مناطق به سیستم گمرك الكترونیك با هدف ساماندهی واردات خبر داد كه به طور آزمایشی در ارس و اروند اجرایی می شود.

«فرود عسگری» روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اظهار داشت: میان گمرك و مناطق آزاد تفاهم شد كه سیستم الكترونیك گمرك در مبادی ورودی مناطق آزاد متصل شود؛ از این رو كالاهایی كه از مناطق آزاد خارج می شوند، حتماً در سیستم گمرك ثبت می شود تا هویت واردكننده مشخص شده و ارزشگذاری و تعرفه گذاری انجام شود.
وی افزود: تعرفه های تعیین شده به صاحب كالا و سازمان منطقه آزاد اعلام می شود و آنها از محل ارزشگذاری ها، عوارض منطقه خود را دریافت كنند.
عسگری افزود: با این اقدام، استقرار گمرك در مناطق ورودی به صورت آزمایشی در مناطق آزاد ارس و اروند عملیاتی به زودی اجرایی می شود و پس از آن در سایر مناطق نیز انجام خواهد شد.

*سهمیه بندی برای كالاهای حساس
عسگری همچنین از تفاهم با دبیرخانه مناطق آزاد برای تعیین كالاهای هدف، سهمیه بندی و اعمال برخی محدودیت ها خبر داد و گفت: برای كالاهایی چون پوشاك كه حساسیت بالایی دارد، برای هر منطقه سهمیه مشخص شده است.
وی افزود: اكنون مناطق آزاد در قالب این سهمیه تعیین شده واردات انجام می دهند و بیش از آن نمی توانند كالا ترخیص كنند.
عسگری از فعال شدن سامانه های مسافری در گمركات مناطق آزاد خبر داد و گفت: با این كار دیگر كسی نمی تواند در یك سال بیش از یك بار از معافیت مناطق آزاد استفاده كند. سیستم های مناطق آزاد نیز به هم متصل می شوند تا اگر مسافری در منطقه آزاد كالای را وارد كند، دیگر امكان وارد كردن كالا با معافیت از منطقه آزاد دیگر نداشته باشد.
طبق قانون، هر شهروند ایرانی می تواند در هنگام ورود به كشور 80 دلار كالا وارد كند كه تاكنون سامانه ای برای رعایت این سقف وجود نداشته و به همین دلیل بسیاری به دفعات از این طریق كالا به كشور وارد می كنند بی آنكه حقوق گمركی آن را به دولت بپردازند.

*تلاش برای ساماندهی واردات غیررسمی
رئیس كل گمرك در ادامه گفت و گو با ایرنا با اشاره به مصوبه دولت درخصوص ساماندهی واردات كولبری، ته‌لنجی و ملوانی گفت: اگر با كمك استانداران كشور این مصوبات دولت عملیاتی و اجرایی شود، شاید دیگر بحث اتهامات به گمرك كمرنگ‌تر شود.
عسگری اظهار داشت: بخشی از كالاهای وارداتی از طریق كولبری و ته‌لنجی وارد می‌شود ولی با سیستم الكترونیكی كه راه‌اندازی شده، دیگر امكان جعل و استفاده مكرر از پروانه‌های كاغذی وجود ندارد.
وی افزود: اكنون با كمك این سامانه، ملوانان باید كد رهگیری پروانه را به گلوگاه‌ها اعلام كنند تا كل مشخصات محموله، تاریخ ورود به بندر، وسیله حمل‌كننده مشخص شود كه در این رویه امكان استفاده مجدد از پروانه وجود ندارد.

*ورود خودرو بدون ثبت سفارش به گمرك منعی ندارد
خبرنگار ایرنا در ادامه موضوع خودروهای دپو شده وارداتی در گمرك را جویا شد كه عسگری در پاسخ گفت: ورود كالای ثبت سفارش نشده به محوطه های گمركی و مناطق آزاد طبق قانون بلامانع است.
رئیس كل گمرك ایران با بیان اینكه نباید صاحبان این خودروها بدون داشتن ثبت سفارش معتبر انتظار ترخیص از گمرك داشته باشند، افزود: خودروها چنانچه ثبت سفارش معتبر داشته باشند، از گمرك با رعایت سایر مقررات مربوط خودرو برای ترخیص اقدام می كنند، در غیر این صورت واردكنندگان باید برای تمدید ثبت سفارش های مهلت منقضی یا جدید اقدام كنند كه البته این كار در حوزه اختیارات سازمان توسعه تجارت است.
رئیس كل گمرك در خصوص توقف ثبت سفارش خودرو و ورود خودرو به مناطق آزاد گفت: قوانین واردات خودرو در مناطق آزاد خارج از قوانین امور گمركی است و نیاز به ثبت سفارش ندارد. به همین دلیل برخی خودرو وارد مناطق آزاد كرده و سپس اقدام به ثبت سفارش می كنند.
وی با یادآوری اینكه از ابتدای تابستان سامانه ثبت سفارش واردات خودرو بسته شده است، گفت: ترخیص خودروهای ورودی به گمرك تنها در صورتی امكان پذیر است كه اطلاعات مربوط به ثبت سفارش آن در سامانه وجود داشته باشد.
عسگری تاكید كرد: بنابراین آن تعداد خودروهایی كه ثبت سفارش آنها دارای اعتبار است، اجازه ترخیص دارند و آنهای كه ثبت سفارش نشده اند اجازه ترخیص نخواهند داشت.
وی افزود: برای واردات خودرو همه منتظر تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اجازه ثبت سفارش خودرو هستیم.
عسگری تاكید كرد: خودروهای كه در مناطق آزاد قرار دارند، مشمول كالاهای متروكه گمركی نمی شوند و بستگی به تفاهمات صاحب كالا و سازمان منطقه آزاد مربوطه دارد و منعی برای ورود خودرو به مناطق آزاد وجود ندارد.
وی گفت: برای امسال كسب درآمد بالای 20 هزار میلیارد ریال از محل واردات خودرو پیش بینی شده بود كه در عمل با توقف ثبت سفارش، این رقم محقق نشد و دولت تا مهرماه امسال از محل ترخیص خودرو 1760 میلیارد ریال درآمد گمركی كسب كرده است.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2025* 6075
خبرنگار: لیلا جودی*انتشار:زهرا هجینی نژاد