۱۷ آذر ۱۳۹۶، ۸:۳۱
کد خبر: 82755996
T T
۰ نفر
رئیس سازمان چای كشور: ضریب خودكفایی صنعت چای به 22 درصد رسید

تهران - ایرنا - رئیس سازمان چای با بیان اینكه ضریب خودكفایی صنعت چای به 22 درصد رسیده است، گفت: اقدام های حمایتی دولت یازدهم از صنعت چای نه تنها آن را از ورطه انحطاط نجات داد بلكه روند تولید آن را بر مدار رشد قرار گرفت.

«محمدولی روزبهان» روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: با توجه به روند نزولی و فروپاشی صنعت چای تا پیش از روی كار آمدن دولت تدبیر و امید و همچنین خشكسالی و تنش های آبی، دولت یازدهم و دوازدهم با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت، سبب اجرای عملیات به زراعی، احیای باغ های بایر، هرس بوته ها و جلوگیری از تغییر كاربری اراضی چای شمال كشور شد.
به گفته وی، امسال در زمان دوره بهره برداری، 108 هزارتن برگ سبز چای به ارزش 2 هزار و 30 میلیارد ریال (203 میلیارد تومان) از كشاورزان خریداری شد كه تاكنون یك هزار و 350 میلیارد ریال (135 میلیارد تومان) آن معادل 65 درصد پرداخت شده است.
روزبهان افزود: با مساعدت سازمان برنامه و بودجه كشور اواخر هفته گذشته 250 میلیارد ریال به حساب سازمان چای كشور واریز شد تا به چایكاران پرداخت شود.

*ضریب خودكفایی صنعت چای به 22 درصد رسید
رئیس سازمان چای اظهار داشت: چای مصرفی كشور معادل 600 میلیون دلار است كه طی سالهای گذشته با نزول تولید چای داخلی، ضریب خودكفایی این صنعت به كمتر از 13 درصد رسیده بود اما در سال های اخیر و اقدامات حمایتی دولت از این صنعت میزان خودكفایی بین 20 تا 22 درصد رسیده است.

* دستیابی به خودكفایی 50 درصدی در صنعت چای طی دو برنامه پنج ساله
روزبهان گفت: برای احیا و ارتقای صنعت چای كشور در نظر داریم طی دو برنامه پنج ساله بتوانیم خودكفایی در این صنعت را به 50 درصد برسانیم.
وی افزود: طی سالیان گذشته خودكفایی ما در صنعت چای كشور به دلیل وسعت باغات حدود 65 درصد بود كه در دولت های قبل بسیاری از باغات رها شدند؛ این بدان معناست كه در سالیان گذشته سطح باغات چای كشور حدود 34 هزار هكتار بود كه تا سال 93 این میزان به 17 هزار هكتار كاهش یافت.

* كاهش 50 میلیون دلاری واردات چای طی سالهای اخیر
وی اضافه كرد: طی سالهای اخیر اقدامات حمایتی دولت سبب شده تا به طور متوسط سالیانه 50 میلیون دلار از واردات چای كاسته شود.
روزبهان تصریح كرد: اكنون حدود 100 هزار خانوار مستقیم و غیرمستقیم (در باغ ها، كارخانه ها و فرایند بسته بندی) این صنعت مشغول به كار هستند بنابراین احیای این صنعت می تواند نقش بسزایی در اشتغال، كسب درآمد بیشتر و جلوگیری از خروج ارز شود.

* سرمایه صندوق چایكاران به 600 میلیارد ریال رسید
رئیس سازمان چای كشور یكی از اقدامات حمایتی دولت یازدهم را تاسیس صندوق حمایت از صنعت چای كشور در سال 1393 اعلام كرد كه برای نخستین بار در كشور ایجاد شد.
روزبهان گفت: 49 درصد منابع اولیه راه اندازی این صندوق توسط دولت و 51 درصد آن توسط كارخانه های چای و چایكاران تامین شده كه البته برای حق عضویت در این صندوق دولت سهم چایكاران را پرداخت كرده است.
وی اظهارداشت: سرمایه اولیه این صندوق در سال 93 حدود 86 میلیارد ریال بود كه امروز سرمایه این صندوق به 600 میلیارد ریال رسیده است.
به گفته وی، اكنون 45 هزار خانوار چایكار و 70 كارخانه فرآوری چای در این صندوق حق عضویت دارند.
وی اضافه كرد: این صندوق وام هایی با كارمزد چهار درصد برای اجرای عملیات به زراعی، رسیدگی و تغذیه باغ ها در اختیار چایكاران و همچنین وام هایی برای كل هزینه های جاری و توسعه ای كارخانه های فرآوری چای تخصیص داده كه مورد استقبال چایكاران و كارخانه داران قرار گرفته است.
وی بر این باور است كه افزایش تولید و مصرف چای ایرانی علاوه بر رونق صنعت چای داخلی باعث جلوگیری خروج ارز برای واردات این محصول و رونق اقتصاد كشور می شود.

*چای تولیدی ایران ارگانیك و بدون سم است
رئیس سازمان چای كشور گفت: چای ایرانی تنها چای تولیدی ارگانیك در دنیاست كه به دلیل خواب 6 ماهه باغ ها نیازی به مصرف سموم نیست اما كود برای غنی سازی خاك باغ ها مورد استفاده قرار می گیرد؛ این در حالیست كه كشورهای تولید كننده چای در دنیا به دلیل برداشت 11 ماهه چاره ای جز مصرف سموم شیمیایی ندارند.
وی افزود: مصرف چای ارگانیك ایران به دلیل طبیعی بودن موجب حفظ سلامتی می شود.
به گزارش روز جمعه ایرنا، اكنون سطح زیركشت باغ های چای شمال كشور به 21 هزار رسیده كه 90 درصد این باغ ها در استان گیلان و 10 درصد در مازندران متمركز است.
چای وارداتی از كشورهای تولیدكننده بزرگ دنیا همچون هند، سریلانكا، كنیا و برخی دبی، هلند ، لهستان و ویتنام تامین می شود.
طبق آمارها، ایران چهارمین كشور مصرف كننده چای خشك در دنیاست؛ براساس آمارها سرانه مصرف چای خشك در كشور بیش از 1.5 كیلوگرم برای هر نفر است؛ البته سرانه مصرف برخی كشورهای اروپایی نزدیك چهار كیلوگرم است.
از هر 4.5 تا 5 كیلوگرم برگ سبز چای حدود یك كیلوگرم چای خشك استحصال می شود.
با توجه به وجود انواع چای سفید، سیاه و سبز در كشور، اكنون هر كیلوگرم چای سفید ایرانی به قیمت 12 میلیون ریال ( یك میلیون و 200 هزار تومان) و چای خشك سیاه بهاره درجه یك (مشابه چای هندی) تا 400 هزار ریال (40 هزارتومان) به فروش می رسد اما میانگین قیمت چای ایرانی در بازار 100 هزار تا 200 هزار ریال است.
اكنون 55 هزار خانوار چایكار و 150 كارخانه فرآوری چای در گیلان و مازندران فعالیت می كنند.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*9186*2025
گزارش: هما همت خواه*ناشر: لیلا جودی
۰ نفر