۱۸ آذر ۱۳۹۶، ۸:۴۳
کد خبر: 82756794
T T
۰ نفر
نمايش گروسي ئه وانگه ل پنجره اي تازه بر روي هنر تئاتر در بيجار گشود

سنندج - ايرنا - رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي بيجار گفت: نمايش كردي - گروسي ئه وانگه ل با لهجه شيرين و بومي ديار گروس پنجره ايي تازه بر روي هنر زيباي تئاتر در اين شهرستان گشوده است.

مهدي سلطاني روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا به حضور اولين گروه نمايشي با گويش گروسي در چهاردهمين جشنواره تئاتر كردي سقز اشاره كرد و افزود: موضوع اين نمايش الهام گرفته از داستان هاي سنتي مردم گروس است كه از قديم شب هاي بلند پاييز و زمستان بخصوص شب چله نقل محافل بود.
وي اين نمايش را اولين نمايش با گويش گروسي دانست كه با استفاده از سبك شعري در قالب روايت داستان سنتي چوپان و پري است كه در جشنواره تئاتر كردي سقز به روي صحنه مي رود و از خواستگاه مردمي خوبي نيز برخوردار است.
سلطاني اظهار كرد: نمايش ئه وانگه ل به نويسندگي و كارگرداني غلامرضا همتيان، داستان منظومي است كه در تاريخ شفاهي مردم گروس، با عنوان بيت به زبان كردي وجود داشته و يكي از سرچشمه هاي غني زبان و گويش كردي گروسي است.
سلطاني با اشاره به قدمت روايت داستان هاي كهن كردي به لهجه گروسي توسط پدران و مادران براي كودكان از زمان هاي بسيار دور ابراز اميدواري كرد اين نمايش شروعي خوبي باشد بر احياي دوباره (بيت و باو) كه متاسفانه اين سبك داستان شعري در بيجار گروس فراموش شده امّا در ساير شهرهاي كُرد زبان، زنده و پويا است.
وي يادآور شد: انجمن كردي گروسي ويرا با همياري جعفر سريش آبادي هنرمند فعال عرصه تئاتر كشور و گروه چرك نويس در بازسازي گويش كُردي گروسي و تنظيم شعري نمايش ئه وانگه ل نقش مهمي داشته اند.
سلطاني تاكيد كرد: بيش از 10 نفر در گروه نمايشي ئه وانگه ل نقش آفريني مي كنند كه هر يك داراي سوابق درخشاني در عرصه هنر كشور بخصوص هنر بومي تئاتر بيجار در كردستان هستند.
سلطاني با اشاره به سختي حفظ گويش شعر گروسي، اجراي چنين نمايشي را يك اقدام بي نظير و جسورانه خواند و ادامه داد: مراحل مقدماتي و آماده سازي اين نمايش با توجه به حساسيت ها و نحوه اجراي آن، چند ماه طول كشيد.
گروه نمايشي ئه وانگه ل به مدت سه روز در چهاردهمين جشنواره تئاتر كُردي سقز اجراي نمايش دارند و پس از بازگشت، اقدام به اجراي عمومي به مدت 20 روز در محل مجتمع امير نظام گروسي بيجار مي كنند.
قدمت فرهنگي، تاريخي و تجاري ديار گروس با توجه به كاوش هاي اخير تپه هاي حاشيه سد تلوار به هشت هزار سال قبل بر مي گردد، مردم اين ديار با مردم و فرهنگ بين النهرين مبادلات و مراودات فرهنگي، تجاري داشته اند.
مردم اين ديار كه در شرق استان كردستان زندگي مي كنند از دير باز داراي استعداد و نبوغ هنري قابل توجهي هستند و برخي از جوانان هنرمند اين ديار، شهرت جهاني و كشوري دارند و گروه هاي هنري و فعالان عرصه هاي عكاسي و بازيگري در سال هاي اخير علاوه بر كسب رتبه و مقام هاي استاني، موفق به كسب رتبه هاي برتر جشنواره هاي كشوري و جهاني شده اند.
خبرنگار: سيد باقر سبحاني ** انتشار: مجيد سليماني
7350/9102