۱۹ آذر ۱۳۹۶، ۱۶:۴۷
کد خبر: 82758787
T T
۰ نفر
پدر علم كويرشناسي ايران نسبت به خشك شدن درياي خزر هشدار داد

تهران- ايرنا- پدر علم كويرشناسي ايران با هشدار نسبت به خشك شدن درياي خزر در آينده گفت: بخش عميق درياي خزر در ايران واقع شده است كه امروزه شاهد خشك شدن قسمت هايي از آن هستيم.

به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، پرويز كردواني روز يكشنبه در همايش توسعه اقتصاد درياي ايران؛ چالش‌ها و راهكارها، افزود: مطبوعات ايران در سال 1354 از قول يك دانشمند روسي اعلام كردند كه درياي خزر خشك مي شود و اكنون شاهد وقوع نشانه هايي از اين پيش بيني هستيم.
وي با اشاره به اينكه گفته مي شود ايران كشوري خشك و نيمه خشك است، اظهار كرد: ايران به علت قرارگرفتن در عرض 30 جغرافيايي و وضعيت هواي پرفشار بايد مانند دبي و صحراي آفريقا، بيابان مي شد اما كشوري استثنايي است و به بركت داشتن كوه و دريا به بيابان تبديل نشده است بلكه انواع آب و هوا به جز آب و هواي گرم و پر باران استوايي را دارد.
وي افزود: آب و هواي مرطوب خزري در خطه شمال منحصر به فرد است و انواع محصولات در آن رشد مي كند در حالي كه تركمنستان به عنوان يكي از همسايگان ايران آب و هواي مرطوب دارد اما محصولاتي همچون برنج، چاي، خربزه و هندوانه در آن به عمل نمي‌آيد.
كردواني به امكان بالقوه كشاورزي با استفاده از آب‌هاي درياچه خزر اشاره كرد و گفت: در حال حاضر مي‌گويند وضعيت آب به حدي بد است كه بايد كشت فراسرزميني داشته باشيم بر اين اساس مسئولان اقدام به كشت محصولات كشاورزي از جمله گندم و جو در كشورهايي همچون برزيل، قزاقستان، غنا و اوكراين كرده‌اند؛ در حالي كه مي توان با صرفه جويي و مديريت از هدررفت آب جلوگيري كرد.
وي تاكيد كرد: كشاورزان نيز آب را هدر مي‌ دهند؛ در حالي كه وزارت كشاورزي به عنوان متولي امور كشاورزي در كشور بايد نوع كشت، بذر و نحوه آبياري را اصلاح كند.
كردواني به ظرفيت بالاي اقتصادي در پهنه هاي آبي كشور مانند خليج فارس اشاره كرد و گفت: خليج فارس داراي 2 هزار كيلومتر مرز مشترك با شهرهاي حاشيه است كه مي توان با حفر كانال صنعت پرورش ميگو ايجاد كرد و آن را توسعه داد.
وي افزود: همچنين امكان توليد جلبك هاي سبز در اين منطقه وجود دارد كه در مدت 16 تا 17 روز قابل برداشت خواهند بود و مي توان براي تغذيه دام از آنها استفاده كرد؛ يك مشت خشك شده اين جلبك ها معادل سه مشت و نيم يونجه است و 70 درصد پروتيين دارد.
كردواني همچنين به وضعيت خليج فارس اشاره كرد و گفت: خليج فارس هيچ وقت خشك نمي شود اما به ترتيب در 20 هزار، 60 هزار و 120 هزار سال پيش خشك شده بود كه علت آن هم يخبندان شديد بود اما اكنون ديگر زمين گرم شده و سطح آب بالا آمده است بنابراين ديگر خشك نمي شود.
پدر علم كوير شناسي ايران اظهار كرد: ذوب شدن يخ ها و بالا آمدن آب درياها و اقيانوس ها در آينده موجب به زير آب رفتن جزاير زيادي خواهد شد.
وي گفت: نواحي ساحلي ما مرتع ندارد از اين رو در راستاي تامين آذوقه براي دام و برداشت بي رويه از آنها، درختان حرا و چندل در حال نابودي هستند.
كردواني به استفاده چند منظوره از آب اشاره كرد و گفت: از منابع آب بايد براي پرورش انواع ماهي، كشاورزي و دامداري استفاده كرد، حتي مي توان با برنامه ريزي علمي و اصولي يونجه فراواني توليد كرد تا از ورود اين محصول از تركيه به كشور بي نياز شويم.
وي تاكيد كرد: پهنه هاي آبي، سواحل و جزاير كشور داراي امكانات و پتانسيل بالقوه اي هستند كه سازمان ها و نهادهاي مختلف مانند شيلات بايد به درستي از اين ظرفيت استفاده كنند.
همايش توسعه اقتصاد دريايي ايران امروز 19 آذرماه با حضور انديشمندان و متخصصان اين حوزه در خانه انديشمندان علوم انساني برگزار شد.
علمي 9014**1834
خبرنگار: كيميا عبدالله پور ** انتشار: ناهيد شفيعي
۰ نفر