۲۰ آذر ۱۳۹۶، ۱۶:۵۴
کد خبر: 82759987
T T
۰ نفر
منافع مالچ پاشي نفتي در كانون هاي گرد و خاك بيش از مضرات آن است

اهواز –ايرنا- معاون آبخيزداري، امور مراتع و بيابان سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخيزداري كشور گفت: شيوه مالچ پاشي ضرري براي خاك و خزندگان ندارد در واقع جنبه هاي مفيد آن بيش از جنبه هاي منفي آن است.

پرويز گرشاسبي دوشنبه در حاشيه بازديد از كانون هاي گرد و خاك جنوب شرق اهواز در گفت و گو با ايرنا افزود: اگرچه ممكن است به دليل گازهاي متصاعد شده ناشي از مالچ پاشي آلودگي هوا ايجاد شود اما اين شيوه براي كنترل كانون هاي گرد وخاك از حدود 50 سال پيش تاكنون انجام مي شود.
وي يادآور شد: تاكنون هيچ روش علمي ثابت شده اي جايگزين مالچ نفتي براي تثبيت ريزگردها يافت نشده است از همين رو در مناطقي كه با توفان هاي شن و گرد و خاك رو به رو هستيم به ناچار از اين روش استفاده مي كنيم.
وي افزايش فرسايش خاك و ايجاد كانون هاي گرد وخاك را ناشي از دستكاري انسان در طبيعت و مديريت غلط منابع آب و كشاورزي دانست و افزود: وقتي زمينها و مراتع رطوبت خود را از دست دهند به كانون هاي گرد و خاك تبديل مي شوند.
ايجاد پوشش گياهي در كانون هاي جنوب شرق اهواز را به دليل فرسايش شديد خاك در اين منطقه دشوار عنوان كرد و يادآور شد: براي مقابله با فرسايش بادي و آبي اقداماتي در خوزستان صورت گرفته است.
وي نوع توفان هاي خاكي برخاسته از جنوب شرق اهواز را با ساير كانون هاي استان متفاوت دانست و يادآور شد: اندازه ذرات گرد وخاك بلند شده از كانون هاي جنوب شرق اهواز حدود 5 ميكرون هستند و تا 50 كيلومتر اوج گرفته وتا 2هزار كيلومتر منتقل مي شوند.
معاون سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخيزداري كشور گفت: اندازه ذرات گرد وخاك موجود در كانون هاي ريزگرد سوسنگرد بيش از 5 ميكرون بوده و حداكثر 10 كيلومتر اوج ميگيرند و حدود 50 كيلومتر نيز منتقل مي شوند.
وي ادامه داد: در بالادست رودخانه هاي بزرگ خوزستان مانند كارون، مارون، زهره و كرخه با استفاده از شيوه هاي مديريت آب در صدد كاهش فرسايش آبي هستيم.
گرشاسبي ادامه داد: در پايين دست نيز از 50 سال گذشته روشهايي براي كاهش توفان هاي شني در دستور كار بوده كه باتوجه به افزايش فرسايش خاك در حال حاضر اين امر از اهميت ويژه اي برخوردار است ، ايجاد پوشش گياهي و افزايش رطوبت خاك بهترين راه حل براي كاهش كانون هاي ريزگرد است.
بنابراين گزارش، هفت كانون ريزگرد هورالعظيم با 53 هزار هكتار، حد فاصل شلمچه تا جفير، شمال شرق اهواز، جنوب شرق اهواز (حدفاصل جاده اهواز ـ ماهشهر تا شادگان) با 113 هزار هكتار، اميديه، هنديجان و ماهشهر در خوزستان وجود دارد.
بزرگترين كانون ريزگرد خوزستان با 113هزار هكتار در جنوب شرق اهواز قرار دارد كه همين كانون عامل عمده ورود ريزگردها به شهر اهواز است.
بالغ بر 350هزار هكتار شن زار و ماسه زار در استان خوزستان وجود دارد كه از شمال غرب تا جنوب شرق امتداد يافته اند.
در سال گذشته پنج هزار هكتار از اراضي اين كانون نهال كاري شد و امسال نيز حدود 30هزار هكتار از اراضي آن به شيوه هاي نهال كاري و كشت بيولوژيك تثبيت خواهند شد.
6002خبرنگار: ندا رضاپور**انتشار : كبري آقازري