۲۲ آذر ۱۳۹۶، ۱۶:۰۲
کد خبر: 82762516
T T
۰ نفر
مونسان: تغيير سازمان ميراث فرهنگي به وزارتخانه مشكلي را حل نمي‌كند

تهران - ايرنا - رئيس سازمان ميراث‌ فرهنگي، صنايع ‌دستي و گردشگري در ديدار با اعضاي هيئت‌رئيسه فراكسيون گردشگري مجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد: تغيير سازمان ميراث فرهنگي به وزارتخانه مشكلي را حل نمي‌كند.

به‌گزارش روز چهارشنبه گروه فرهنگي ايرنا از سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، علي‌اصغر مونسان در نشستي با اعضاي هيئت‌رئيسه فراكسيون گردشگري مجلس شوراي اسلامي كه در محل سازمان ميراث‌فرهنگي برگزار شد گفت: همواره بدنبال تعامل با نمايندگان مجلس هستيم و در دوراني كه در منطقه آزاد كيش نيز مسئوليت داشتم همواره بر تعامل و هم‌فكري با نمايندگان مجلس تأكيد داشتم.
وي اضافه كرد: گردشگري يك موضوع فرابخشي است و راه ميان‌بر رونق اقتصادي توسعه گردشگري است؛ كشورهاي مختلف دنيا از جمله كشورهاي همسايه به توسعه گردشگري و درآمد‌زايي اين حوزه توجه كرده‌اند درحالي‌كه جاذبه‌هاي زيادي ندارند.
مونسان گفت: به ازاي هر شش گردشگر خارجي شاهد ايجاد يك شغل هستيم و ورود هر گردشگر يكهزار تا 1500‌ دلار درآمدزايي دارد. بايد به‌جاي توجه به نفت به گردشگري توجه بيشتري شود. واقعيت اين است كه همه‌جا صحبت از گردشگري است اما در عمل اتفاقي نمي‌افتد.
رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي ، صنايع‌دستي و گردشگري به ديگر حوزه‌هاي اين سازمان اشاره كرد و افزود: صنايع‌دستي اهميت فراواني دارد و بررسي‌هاي ما نشان مي‌دهد تا سقف 2ميليارد دلار در سال ظرفيت صادرات در اين حوزه وجود دارد.

** با تغيير نام، اتفاقي در گردشگري نمي‌افتد
مونسان به بررسي طرح تبديل سازمان ميراث‌فرهنگي به وزارتخانه اشاره كرد و گفت: اعتقاد ما اين است كه اگر قرار باشد فقط تيتر ما تغيير كند و بشود وزارت گردشگري اتفاق خاصي نمي‌افتد. بايد به فكر كارهاي زيرساختي و توسعه‌اي باشيم.
وي ادامه داد: به‌عنوان مثال در صدور مجوزهاي گردشگري سه دستگاه نقش دارند و صدور مجوز الف، ب و پ سه تكه شده است و سه دستگاه مختلف اين مجوز را صادر مي‌كنند. بنابر اين اگر قرار است سازمان به وزارتخانه تبديل شود بايد مسائل مختلف كنار هم ديده شود و به يك جمع بندي برسيم.
معاون رئيس جمهوري گفت: بايد بررسي كنيم در كشورهاي مختلف دنيا وزارت گردشگري چگونه فعاليت مي‌كند. واقعيت امر اين است كه اختيارات ما به ‌عنوان سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري محدود است و تنها در حوزه ميراث‌فرهنگي قوانين خوبي داريم و دست ما پر است و قانون از ما حمايت مي‌كند، اما در حوزه صنايع‌دستي از حمايت‌هاي لازم برخوردار نيستيم.
وي افزود: به‌عنوان مثال بزرگ‌ترين بخش‌هاي صنايع‌دستي ‌مانند فرش و زيورآلات در اختيار ما نيست و اگر قرار است وزارتخانه شويم اين مسائل بايد در كنار هم ديده شود و تجميع شود؛ در غير اين صورت تغيير نام مشكلي را حل نمي‌كند.
مونسان به بودجه سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري نيز اشاره كرد و گفت: از نظر بودجه فقير‌ترين سازمان هستيم. از نظر نيروي انساني نيز فقر نيروي انساني داريم و رشته‌هاي مرتبط و متخصص در سازمان كم داريم و در كنار اين مسائل، انگيزه پايين مديران خصوصا مديران ما در استان‌ها كه با كمترين امكانات و حقوق دستمزد بايد فعاليت كند يكي ديگر از مشكلات ما در اين سازمان است.
وي اظهار كرد: با توجه به اهميت ميراث‌فرهنگي و حفظ آثار تاريخي بيشترين داشته‎هاي ما صرف صيانت و مرمت آثار فرهنگي‌تاريخي مي‌شود. اين در حالي است كه صنايع‌دستي نيز از اهميت بالايي برخوردار است و حضور در نمايشگاه‌ها مي‌تواند به توسعه صنايع‌دستي كمك كند، اما براي حضور در نمايشگاه صنايع‌دستي‌ گاه برخي از صنعتگران ما براي تهيه غرفه با مشكل روبه‌رو هستند و هزينه غرفه را سازمان پرداخت مي‌كند تا افراد بتوانند در نمايشگاه‌ها به‌خوبي فعاليت داشته باشند.

** تعريف ما از صنعت فقط نبايد توليد باشد
رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با بيان اينكه صنعت را فقط نبايد توليد تعريف كنيم، گفت: اگر بخشي از حمايت‌هايي كه در سال‌هاي مختلف از بخش‌هاي مختلف صنعت انجام شد، از صنعت گردشگري انجام مي‌شد شاهد رونق و جهش در اين حوزه بوديم.
معاون رئيس‌جمهوري همچنين با اشاره به تصويب قانون اشتغال روستايي با اختصاص 1/5‌ ميليارد دلار افزود: خوشبختانه در اين مصوبه، 10درصد سهم صنايع‌دستي و 10 درصد سهم گردشگري ديده شده است و تحقق اين دو 10درصد مي‌تواند باعث توسعه و رونق صنايع‌دستي و گردشگري شود.

** افزايش عوارض خروج از كشور بدون هماهنگي با سازمان ميراث‌فرهنگي
مونسان سپس به افزايش عوارض خروج از كشور در لايجه بودجه 1397 نيز اشاره كرد و گفت: در خصوص افزايش عوارض خروج از كشور هيچ‌گونه هماهنگي با سازمان ميراث‌فرهنگي نشده است. قرار شد رقمي افزايش پيدا كند، اما نظر ما بر اين است كه اين افزايش به حمايت از تورهاي ورودي اختصاص پيدا كند كه با هدف حمايت از تور اپراتور‌ها باشد تا شاهد افزايش تورهاي ورودي به كشور باشيم.
وي به كمبود اعتبارات براي تكميل برخي از پروژه‌ها اشاره كرد و افزود: موزه‌اي در پاسارگاد در دست احداث داريم كه قبل از انقلاب ساخت آن آغاز شده است، يعني ساخت آن از چهل سال پيش شروع شده و تنها 25درصد پيشرفت دارد و اگر با همين روند پيش برود نوادگان ما مي‌توانند شاهد افتتاح اين پروژه باشند و اين نشان مي‌هد از نظر بودجه‌اي در تنگنا هستيم و درخواست ما از نمايندگان مجلس اين است كه از نظر بودجه‌ به ما كمك كند.
مونسان گفت: در بررسي اين‌گونه پروژه‌ها وقتي قرار است سالانه اعتباري براي ادامه عمليات اين پروژه تخصيص يابد نظر ما اين است كه اين اعتبارات جمع شود و صرف ساخت پروژه‌اي شود كه تكميل شود نه اين‌كه هر سال بودجه‌اي را به پروژه‌اي مانند اين موزه اختصاص دهيم كه سالانه پيشرفت فيزيكي كمي دارد.

** درآمد موزه‌ها به موزه‌ها بازگردد
مونسان گفت: يكي ديگر از مشكلات ما اين است كه درآمدهاي موزه‌اي ما به خزانه واريز مي‌شود درحاليكه موزه‌هاي ما نيازمند اعتبار هستند و براي مرمت و صيانت و حفظ و نگهداري بايد بودجه به آنها تزريق شود.
وي با اشاره به اهميت مشاركت بخش خصوصي گفت: بر اساس برنامه‌ريزي‌ها قصد داريم بخشي از فعاليت‌هاي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري را به بخش خصوصي واگذار كنيم اما موزه ملي، سعدآباد، نياوران و ... را نمي‌توانيم به بخش خصوصي واگذار كنيم.
رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري تصريح كرد: خوشبختانه در بودجه سال 1397 به‌دنبال اين هستيم كه درآمد موزه‌ها به موزه‌ها بازگردد.

** تبليغات، اولين گام جذب گردشگر
مونسان افزود: براي افزايش ورود گردشگران داخلي اولين گام معرفي ظرفيت‌هاي تاريخي و جاذبه‌هاي گردشگري است اما به‌ نظر مي‌رسد اين داشته‌ها به‌خوبي معرفي نشده است. در سفر به استان‌هاي مختلف جاذبه‌هاي بي‌نظيري را مي‌بينم كه داشته‌هاي بزرگي هستند كه بايد معرفي شوند.
وي ادامه داد: براي معرفي اعتبار لازم داريم اما اعتبار اطلاع‌رساني و تبلغاتي ما تنها 5 ‌ميليارد تومان است در حاليكه بايد بتوانيم با شبكه‌هاي بزرگ تبليغاتي و تلويزيوني قرارداد اطلاع‌رساني ببنديم. از اين رو درنامه‌اي به سازمان برنامه‌و‌بودجه اعلام كرده‌ايم كه براي تبليغات ومعرفي جاذبه‌هاي ايران 300‌ميليارد تومان اعتبار لازم داريم.

** زيرساخت‌هاي گردشگري مانعي ندارند
معاون رئيس ‌جمهوري به زيرساخت‌هاي گردشگري در ايران اشاره كرد و گفت: در حوزه زيرساخت‌هاي گردشگري وضعيت ما صددرصد مطلوب نيست اما در وضعيت فعلي مشكل و مانعي نيز ندارند و در اين ميان خوشبختانه با فكري تازه شاهد توسعه و رونق بوم‌گردي خانه‌هاي روستايي هستيم كه مورد توجه گردشگران خارجي قرار گرفته است.
رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري به ضرورت آموزش اشاره كرد و گفت: در حوزه گردشگري نياز به آموزش داريم. نيروهاي هتل نيازمند آموزش هستند. براي همين به دنبال توسعه آموزش هستيم.
مونسان سپس به قوانين حمايتي از سه حوزه ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري اشاره كرد و گفت: يكي از موضوعات مهمي كه بايد به آن توجه كرد، بيمه هنرمندان صنايع‌دستي است كه درخواست ما از نمايندگان مجلس اين است كه بيمه هنرمندان را مورد توجه قرار دهند.
رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري همچنين به ثبت آثار تاريخي ملموس و ناملموس اشاره كرد و گفت: سهميه ما براي ثبت آثار ناملموس هر يك سال‌ درميان است براي همين در سال 2018 سهميه‌اي براي ثبت آثار ناملموس نداريم و فقط در حوزه مشترك مي‌توانيم فعاليت داشته باشيم كه اين كار نيز كار آساني نيست و كشورهاي مختلف بايد اعلام آمادگي كنند.
به گزارش ايرنا در ادوار مختلف، تعدادي از نمايندگان مجلس، پيگير ارائه طرحي با مبناي تبديل سازمان ميراث فرهنگي به وزارتخانه بودند اما هر بار پيگيري اين مساله بنا به دلايلي به تعويق افتاد يا به نتيجه نرسيد.
فراهنگ ** 3079 ** دريافت: علي اسدي * انتشار: اميد غياثوند
۰ نفر