۲۶ آذر ۱۳۹۶، ۱۰:۴۰
کد خبر: 82766089
T T
۰ نفر
لزوم معرفی شیركوه یزد بعنوان یكی از مناطق چهارگانه حفاظتی/ حیات دشت یزد- اردكان در دستان وزیر صنعت

یزد- ایرنا- سلسه جبال شیركوه كه در حوزه شهرستان های یزد، تفت و مهریز واقع شده، رگ حیاتی استان در محدوده دشت یزد-اردكان است.

وجود ارتفاعاتی در این منطقه كوهستانی، موجب ریزش نزولات جوی مناسبی شده و تا حدودی از شدت آثار كویرهای داخلی و اطراف استان كاسته است و به همین دلیل منطقه شیركوه از نظر اقلیمی متفاوت از سایر مناطق استان یزد است.
این كوهستان، بزرگترین منبع تأمین كننده آب استان در حوزه دشت یزد- اردكان (بعنوان محور توسعه و قطب صنعتی استان یزد) است، تاكنون 610 گونه گیاهی در آن شناسایی كه از این تعداد، 91 گونه دارای ارزش حفاظتی ویژه هستند و از بین آنها، تعداد 83 گونه گیاهی اندمیك می باشد.
در واقع شیركوه به عنوان قلب تپنده و شریان حیاتی استان كویری یزد، نقش مهمی در استمرار حیات و برقراری تعادل در وضعیت آب و هوایی ناپایدار منطقه ایفا می كند و حیات زیستمندان استان وابسته به این ارتفاعات ارزشمند است.
از این رو ضرورت دارد برای حفظ تعادل اكولوژیك این اكوسیستم ارزشمند، تامین منابع آبی روستاهای پایین دست و افزایش توان خودپالایی محیط در برابر هجمه های موجود، حداقل بخش كوچكی از آن كه تنها طیف ارتفاعی بالاتر از 3500 متر استان را در خود جای داده، به عنوان یكی از مناطق چهارگانه با ضریب حفاظتی مطلوب تر تحت مدیریت قرار گیرد.

*** ضرورت ارتقای شیركوه/ مخالفت وزارت صنعت
معاون محیط طبیعی اداره كل حفاظت محیط زیست یزد گفت: از سال 89 پی گیری های استانی و ملی این اداره كل برای ارتقاء بخش كوچكی از كوهستان شیركوه آغاز شد.
حسن اكبری روز یكشنبه به ایرنا گفت: پس از برگزاری جلسات و مكاتبات متعدد؛ درنهایت اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، موافقت خود را با ارتقاء سطح حفاظتی منطقه اعلام نمودند.
به گفته وی پس از آن برای اخذ موافقت وزارتخانه های متبوع و طرح موضوع در شورایعالی حفاظت محیط زیست، مدارك و مستندات به سازمان مركزی محیط زیست ارسال شد.
این كارشناس محیط زیست استان تاكید كرد: علیرغم پی گیری های انجام شده و همچنین تاكید استانداری یزد بر ضرورت امر، موضوع به دلیل مخالفت وزارت صنعت، معدن و تجارت به بن بست رسید.
وی اظهار داشت: این در حالیست كه در محدوده پیشنهادی حفاظت شده شیركوه، هیچگونه معدن استراتژیكی وجود ندارد و دلایل وزارت صنعت، معدن و تجارت برای مخالفت با ارتقاء سطح حفاظتی آن، بر منطقه پیشنهادی یاد شده، منطبق نیست و خارج از این محدوده است.
وی گفت: به عبارتی، هنوز هم كوهستان شیركوه دارای مناطق بكر و ارزشمندی است كه می تواند به عنوان محدوده امن و حفاظت شده منظور گردد و چشم پوشی از مواهب خدادادی و ارزش های حفاظتی این منطقه نیز از طرف مسئولان و مردم، گناهی نابخشودنی است.
اكبری یادآور شد: ارتقاء سطح حفاظتی منطقه به عنوان یك منطقه حیاتی در استان یزد می تواند ضمن نظام مند نمودن توسعه به حفظ ارزش های اكولوژیكی و بیولوژیكی منطقه بیانجامد.
وی در توضیح مناطق چهارگانه حفاظتی گفت: مناطقی هست كه پشتوانه قوی برای حفاظت دارند كه شامل پارك ملی، آثار طبیعی ملی، منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش است.
به گفته وی وقتی منطقه ای تحت عنوان یكی از این مناطق چهارگانه، توسط شورای عالی محیط زیست، مصوب می شود پشتوانه قانونی محكمی برای محافظت پیدا می كند و در آن برداشت معدن، جاده سازی، واگذاری اراضی و معضلاتی چون زمین خواری رفع می شود.
وی هشدار داد: منطقه شیركوه با حفاظت نشدنش در حال فرو ریزی است.

*** شیركوه نباشد، یزد هم نیست
عضو هیئت ‌علمی دانشگاه یزد در همایش روز جهانی كوهستان كه هفته گذشته در دانشگاه یزد برگزار شد گفته بود: انتظار حمایت بیشتری از مسوولان در مسائل زیست‌محیطی و بها دادن به كوهستان شیركوه داریم؛ زیرا اگر شیركوه نباشد یزدی هم وجود نخواهد داشت.
علی طالبی با اشاره به اهمیت تولید آب در منطقه شیركوه، گفت: اهمیت شیركوه بر كسی پوشیده نیست اما با سركوب این كوهستان زیر لودرها و همچنین جایگزین شدن ویلاهای لوكس به‌جای درختان كهن‌سال از اهمیت این كوهستان، هر روز كاسته می‌شود.
به گفته وی كوهستان شیركوه، یك پناهگاه تاریخی بازمانده دوران چهارم برای جویندگان ایران و یك جزیره ثبات در اقیانوس متلاطم فلات مركزی ایران به‌حساب می‌آید.

*** درخواست استاندار یزد از معاون اول رییس جمهور
نظر به اهمیت موضوع، استاندار یزد هم با ارسال نامه‌ای به معاون اول رئیس‌جمهور خواستار ارتقاء سطح حفاظتی منطقه شیركوه شد.
'محمود زمانی قمی'‌ در این نامه با اشاره به اهمیت كاستن ابعاد خطرآفرین پدیده‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی در منطقه شیركوه، تسریع در روند صدور مجوزهای ارتقاء سطح حفاظتی این منطقه را خواستار شد.
وی در بخشی از این نامه نوشته: ضرورت حفظ منطقه شیركوه به‌عنوان شریان حیاتی استان كویری و صنعتی یزد و نقش مهم آن در استمرار حیات و برقراری تعادل وضعیت اقلیم ناپایدار منطقه با توجه به خشكسالی های اخیر،‌ امری اجتناب‌ناپذیر و همسو باسیاست‌های توسعه استان است.

***با توجه نظرات صاحب نظران و كارشناسان، جای گرفتن شیركوه در زمره یكی از مناطق چهارگانه یاد شده، ضروری و برای مردم این استان حیاتی است.
مسوولان، كارشناسان و مردم استان امیدوارند وزارت صنعت، معدن و تجارت در تصمیم خود تجدید نظر كرده و با ارتقای شیركوه بعنوان یك منطقه حفاظت شده، موجب تقویت شریان حیات در دشت یزد- اردكان شود.
شیركوه در دامنه جنوب غربی استان یزد واقع شده و بلند ترین قله آن 4075 متر ارتفاع دارد.
6197 تهیه و انتشار: محمدحسین فلاح
۰ نفر