۲۷ آذر ۱۳۹۶، ۱۶:۳۵
کد خبر: 82767917
T T
۰ نفر
ايران ركورددار ثبت شهرهاي جهاني صنايع دستي در دنيا است

سنندج - ايرنا - معاون صنايع ‌دستي و هنرهاي سنتي سازمان ميراث‌ فرهنگي، صنايع‌ دستي و گردشگري گفت: ايران با ثبت پنج شهر و يك روستاي جهاني صنايع دستي در دنيا ركورددار است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، بهمن نامور‌مطلق روز دوشنبه در همايش مريوان شهر جهاني كلاش در اين شهر با بيان اينكه بسياري از شهرهاي كشورمان درخواست ثبت جهاني شدن را داشتند، افزود: مريوان استحقاق اين عنوان جهاني را داشت و به واقع مردم مريوان هنرمند هستند.
وي اضافه كرد: انتخاب مريوان به عنوان شهر جهاني كلاش آغاز يك ماجرا و دگرديسي بزرگ است و بايد ساختار اين شهر با توجه به اهداف آن عوض شود.
وي اظهار كرد: انتخاب مريوان به عنوان شهر جهاني كلاش، شرايط ويژه اي براي اين شهر ايجاد كرده و تلاش هنرمندان اين شهر بايد تداوم داشته باشد و مريوان به شهر الگويي تبديل شود.
وي با اشاره به اينكه زيرساخت هاي اسطوره شدن مريوان آماده شده است، گفت: در برنامه ششم توسعه اين امر پيش بيني شده و زيرساخت هاي اقتصادي آن فراهم شده است.
نامور‌مطلق افزود: در بودجه اعتباراتي براي شهرهايي كه ثبت جهاني مي شوند در نظر گرفته شده است و بايد از اين فرصت استفاده شود.
معاون صنايع‌دستي و هنرهاي سنتي سازمان ميراث‌ فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري ادامه داد: طرح هاي صنايع دستي از جمله كفش كلاش، گليم و نازك كاري بايد به روز شود و سليقه جهاني در اين زمينه مورد توجه قرار گيرد و اتاق فكري براي نمايش كارهاي هنري راه اندازي شود.
وي با اشاره به اينكه هدف اصلي ثبت جهاني شدن و برندسازي است، اظهار كرد: فرصت بسيار خوبي پيش آمده و بايد از اين موضوع در راستاي توسعه اقتصادي بهره گرفته شود.
اين آيين با حضور شمار زيادي از هنرمندان كلاش باف، 'غدا هيجاوي' از رئيس شوراي سازمان بين المللي صنايع دستي در آسيا و اقيانوسيه برگزار شد.
كلاش پاافزاري با قدمت 2 هزار ساله تهيه شده از مواد طبيعي موجود در محيط مانند نخ و چرم است كه با توجه به خنكي و سبكي آن بسيار مورد توجه است و در فصول گرم سال مورد استفاده قرار مي گيرد.
به بهانه وجود هنرمندان متعدد توليد كلاش در مريوان، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري از 2سال قبل پرونده جهاني شدن اين شهرستان را به عنوان شهر جهاني كلاش آغاز كرد.
كلاش تنها پاي افزاري است كه داراي خط تقارن است به اين معني كه چپ و راست براي آن نيست و براي حفظ اين فرم و مدل بايد هر چند مدت كلاش را راست و چپ و يا چپ و راست پا كرد.
پياده روي با كلاش متناسب با فرم و مرفولوژي پاهاست، كفه آن و قسمت سينه گود پا بر آمده و در پاشنه پا بر جسته اين فرم باعث رفع خستگي و عدم خسته شدن پاها در هنگام پياده روي مي شود.
از نظر زيست محيطي هيچ نوع آلودگي محيط بعد از استفاده آن ايجاد نمي شود، چون مواد مصرفي آن كاملا طبيعي است و در خاك كمتر از يك سال تجزيه و به عناصر طبيعي خود تبديل مي شود در حالي كه ساير پاي افزارها چند سال طول مي كشد كه تجزيه شود.
در ساخت و توليد اين پاي افزارهيچ نوع دستگاه صنعتي دخيل نيست و اين امر باعث مي شود زمينه اشتغال را براي افراد زيادي در منطقه ايجاد كند.
مواد اوليه مورد نياز براي كلاش پارچه نخي مانند متقال٬ چلوار٬ نخ تابيده شده نمره٬ لايه، لايه پوست٬ يا چرم گاو است.
كلاش بافي علاوه بر مريوان در شهرستان هاي مختلف استان كردستان شامل سنندج، ديواندره، سروآباد، كامياران و سقز نيز رواج دارد اما مريوان به علت تعداد فعالان بالا به عنوان مركز توليد اين كفش شناخته مي شود.
شهرستان مرزي مريوان در 130كيلومتري شمال غربي سنندج مركز استان كردستان و هم مرز با كشور عراق قرار گرفته‌ است و تاكنون 51 اثر تاريخي اين شهرستان در فهرست آثار باستاني كشور به ثبت رسيده است.
خبرنگار: عبدالله رحماني **انتشار: مجيد ملازاده
3020/6108/1772
۰ نفر