حركت سازمان انتقال خون به سوي گسترش بسترهاي لازم براي اهداي اجزاي خون  است

تهران -ايرنا-مدير عامل سازمان انتقال خون گفت : اهداي خون محافظه‌كارانه و مديريت خون بيماران از مهمترين اقدامات اين سازمان است و تلاش مي شود به جاي اهداي خون كامل بستر هاي لازم براي اهداي اجزاي خون ،بيشتر فراهم شود .

علي‌اكبر پورفتح‌الله روز پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگارايرنا افزود :در اقدامات پيش روي سازمان انتقال خون طي چهار سال آينده،توان و انرژي سازمان انتقال خون معطوف به تغيير نگاه جامعه پزشكي و تجويزكنندگان خون و فرآورده‌هاي خوني، از انتقال خون آزادانه و ليبرال به سمت انتقال خون سخت‌گيرانه و محافظه‌كارانه است.
وي ادامه داد:در اين رويكرد جديد ،تلاش مي‌كنيم تا به جاي خون كامل، بيشتر اجزاء خون و فرآورده‌هاي مناسب‌تر خوني مانند پلاكت كه كيفيت بهتري داشته و زيرساخت‌هايشان را ايجاد كرده‌ايم، تجويز شود.
پور فتح الله در راستاي حركت به سمت مديريت خون بيمارنيز گفت :مديريت خون بيمار مجموعه روش‌ها و فعاليت‌هايي است كه بر اساس آن خون خود بيمار مديريت شده و نياز بيمار به خون ديگران به حداقل ممكن مي‌رسد كه اين برنامه بسيار موفقي است كه در دنيا تجربه‌اي مناسب و با نتيجه مثبت داشته است .
وي ادامه داد: به عنوان مثال تا سال 2014، آمريكا سالانه 16 ميليون واحد اهداي خون داشت و در كنار آن هم سالانه پنج درصد بر ميزان اهداي خون اين كشور افزوده مي‌شد، اما از سال 2014 به بعد با اجراي برنامه مديريت خون بيمار كاري كردند كه در سال 2016 آمار اهداي خون در آمريكا به 14 ميليون واحد كاهش يافت.
مدير عامل سازمان انتقال خون خاطر نشان كرد: در اروپا نيز با اجراي برنامه مديريت خون بيمار، ميزان اهداي خون از 43 واحد به ازاي هر يكهزار نفر به 33 واحد به ازاي هر يكهزارنفرجمعيت كاهش پيدا كرد.
وي تصريح كرد:در كشور ما هم با شكل‌گيري مراكز جامع انتقال خون ،با اهداي اجزاي خون مانند پلاكت ،باقي خون اهداي كننده را به بدن وي برگردانند مي شود و در عين حال هم كمك شاياني به بيماران نيازمند مي شود و در اين مراكز امكان اهداي اجزاي خون فراهم شده است و در آينده نزديك در تهران 5مركز جامع اهداي خون به بهره برداري خواهد رسيد .
مدير عامل سازمان انتقال خون با تاكيد بر آغازفصل نوين انتقال خون با اهداي پلاكت، پلاسما و سلولهاي بنيادي گفت :اين فصل جديد با مديريت خون بيمار و اهداي مستقيم فرآورده هايي چون پلاكت و پلاسما و سلول هاي بنيادي آغاز شده است .
وي افزود: مديريت خون بيمار سبب خلق ثروت، مديريت بهتر منابع و رضايت و سلامت بيماران مي شود و با اين سيستم نياز به افزايش روز افزون اهداي خون منتقي مي شود.
وي با تاكيد بر اهميت اهداي مستقيم فرآورده هاي خوني گفت: روند توليد پلاكت در كشور رشد فزاينده اي دارد و با توجه به افزايش آمار جراحي ها و بالا رفتن سن جمعيت نياز به پلاكت رشد روز افزوني دارد به نحوي كه از سال 1382 تا 1395 ميزان مصرف پلاكت از 400 هزار واحد به يك ميليون و 400 هزار مورد در كشور رسيده است.
پور فتح الله ادامه داد: با اين روش امكان تداوم در اين زمينه را نداريم مگر اينكه به سمت اهداي مستقيم پلاكت خون از سوي مردم برويم و به همين منظور بايد اهداكننده پلاكت به صورت جداگانه در كشور داشته باشيم.
وي اعلام كرد: بخصوص كه پلاكت اهدايي به روش فرزيس (به روشي گفته مي‌شود كه درآن خون از اهدا كننده گرفته مي‌شود و پس ازجداكردن پلاكت از آن، ساير اجزاي خون به بدن اهدا كننده برگردانده مي‌شود)6 برابر بيش از پلاكت جمع آوري شده از اهدا كنندگان خون اثر بخشي دارد.
وي تاكيد كرد : به دليل اينكه پلاكت اهدايي ،فقط از يك اهدا كننده دريافت مي شود احتمال واكنش بدن بيمار نسبت به الگوهاي پروتئيني متعدد كاهش مي يابد.
پور فتح الله خاطر نشان كرد: اگرچه فرآورده هايي با كيفيت بالاتر قيمت بالاتري هم دارند اما پوشش بيمه اي سبب مي شود كه اين درمان براي همه در دسترس باشد.
وي همچنين به افزايش مصرف پلاسما در دنيا اشاره كرد و گفت: امروزه پلاسما براي بيماران نقص ايمني و تنظيم ايمني بيماران به كار مي رود و ميزان مصرف آن رو به رشد است و براي اين نياز بايد سرمايه گذاري كنيم.
به گزارش ايرنا در ايران در حال حاضر اهداي خون به صورت كاملا داوطلبانه انجام مي شود و شاخص اهداي خون در ايران 27 نفر به ازاي يكهزارنفر جمعيت است كه شاخص خوبي محسوب مي شود و سالانه در كشور حدود دو ميليون و يكصد هزار نفر خون اهدا مي كنند .
اجتمام **2181**1418
خبرنگار :ناهيد حاجي خاني ** ناشر: مريم برزآبادي
*آگاهي از آخرين اخبار اجتماعي و حوادث ايران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعي ايرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej