به گزارش روز يكشنبه علمي ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، منوچهر منطقي در سومين جلسه رصد و پايش راهبردي سند جامع توسعه هوافضاي كشور با ارائه گزارشي از وضع موجود كشور در حوزه فضايي، بيان كرد: از سال 85 تدوين برنامه فضايي اول با تاكيد بر قابليت سازي و حضور در فضا و در مسير توسعه فناوري فضايي ايران آغاز شد.
وي زمان اجراي اين برنامه را از 1385 تا 1394 عنوان كرد و ادامه داد: برنامه دوم فصايي از سال 1395 تا 1404 است كه اين برنامه بر نهادينه سازي قابليتها و ارائه خدمات پايه و عمومي متمركز شده است.
رييس مركز ملي فضايي ايران افزود: برنامه 10 ساله سوم فضايي از سال 1405 آغاز شده و تا 1414 اجرايي مي شود و محوريت اين برنامه خدمات فراگير پايدار عمومي است.
وي به پروژههاي اجرايي شده در اين حوزه اشاره كرد و يادآور شد: ماهواره 'سينا' اولين پروژه فضايي ايران بود كه با همكاري مشترك روسيه اجرايي و بعد از آن ماهواره 'مصباح' با كشور ايتاليا اجرايي شد.
رييس مركز ملي فضايي ماموريت اين ماهواره را مخابراتي عنوان كرد و ادامه داد: طراحي و پرتاب ماهواره 'اميد' از ديگر پروژههاي اجرايي در اين زمينه بود كه وزن آن 25 كيلوگرم و در ارتفاع 250 كيلومتري قرار گرفت.
منطقي، اولين ماهواره سنجشي كشور را با عنوان 'رصد' نام برد و ادامه داد: اين ماهواره داراي قدرت تفكيك تصاوير 150 متر است. دومين ماهواره سنجشي نيز 'نويد' نام داشت.
رييس مركز ملي فضايي ايران با تاكيد بر اينكه در اجراي اين پروژهها حدود 200 فناوري مورد نياز در اين بخش فضايي توسعه داده شد، افزود: در حوزه ماهواره برها نيز تلاشهايي صورت گرفت به گونهاي كه ماهواره نويد با ماهواره بر سفير ب-1 پرتاب شد.
**فناوريهاي توسعه يافته فضايي
وي اضافه كرد: طراحي، ساخت و پرتاب آزمايشي ماهواره بر سيمرغ با قابليت پرتاب ماهواره با جرم حداكثر 250 كيلوگرم در مدار مدور به ارتفاع 500 كيلومتر از ديگر دستاوردهاي محققان در حوزه فضايي است.
منطقي، «طراحي و ساخت كاوشگرها»، «سامانه هاي تعيين موقعيت فضايي بومي»، «سامانههاي تعيين موقعيت فضايي» و «پيشرانه» را از ديگر فناوريهاي توسعه داده شده در كشور عنوان كرد.
رييس مركز ملي فضايي ايستگاههاي تله متري و فرمان ماهواره، دريافت تصاوير از ماهواره و ايستگاه اندازه گيري موقعيت مداري ماهوارهها از زير ساخت زميني پشتيباني را از موفقيتها كشور در اين بخش عنوان كرد و گفت: علاو بر آن ايستگاه متحرك را نيز تست كرديم.
**اجراي برنامههاي اجرايي در بخش فضا
منطقي با بيان اينكه تاكنون 22 پروژه مطالعاتي در زمينه كاربردهاي فضايي با مشاركت مراكز علمي و تحقيقاتي كشور اجرايي شده است، خاطر نشان كرد: علاوه بر اين، 443 پايان نامه دانشجويي در مقاطع مختلف تحصيلي در زمينه كاربردهاي فضايي اجرا شده است.
وي راه اندازي 6 كمينه تخصصي در حوزه سنجش از راه دور و تعريف پروژه مطالعاتي در زمينه كاربردهاي فضايي با مشاركت دستگاههاي اجرايي را از ديگر برنامههاي اجرايي در اين زمينه نام برد.
منطقي به بيان وضعيت ايران در حوزه فناوري فضايي در منطقه پرداخت و افزود: به منظور درك بهتر از وضعيت ايران در ميان كشورهاي منطقه اقدام به ترازيابي در بخشهاي مختلف كرديم.
وي اضافه كرد: بر اين اساس ايران در زمينه پرتاب و زير ساختها رتبه دوم، در علوم اكتشافات رتبه دوم، در بخش سنجش از راه دور پنجم، در حوزه مخابرات رتبه هفتم، در بخش فناوريهاي ماهواره رتبه پنجم و در بخش ناوبري رتبه دوم در منطقه را از آن خود كرده است.
رييس مركز ملي فضايي ايران با اشاره به برنامههاي آتي در حوزه فضايي كفت: 'ميزان استطاعت مالي براي اجراي پروژههاي فضايي' و 'تحقق الزامات سند جامع توسعه' دو سناريو آينده در اين بخش است.
علمي**9031** 1440
خبرنگار: عادل پازيار** انتشار:گلشن
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
رييس مركز ملي فضايي ايران:
200 فناوري مورد نياز بخشفضايي در كشور توسعه يافته است
۳ دی ۱۳۹۶، ۱۵:۳۱
کد خبر:
82774033
تهران- ايرنا- رييس مركز ملي فضايي ايران، گفت: حدود 200 فناوري مورد نياز در بخش فضايي كشور توسعه يافته و ماهواره هاي مختلف با كاربري هاي متنوع در كشور طراحي و ساخته شده است.